20.9 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBanda de traficanti de carne vie, dezmembrata

Banda de traficanti de carne vie, dezmembrata

Cel mai complicat dosar de trafic de persoane si proxenetism din Vâlcea a fost finalizat. Aproape jumatate din reteaua internationala a fost anihilata, iar fetele care fusesera vândute si obligate sa se prostitueze au fost salvate. Dupa cinci ani de cercetari, urmaririle continua in strainatate, intrucât unii membri ai retelei nu au fost gasiti. Ofiterii vâlceni de la Crima Organizata mai au in lucru patru astfel de dosare.


Dupa luni intregi de munca sub acoperire si colaborari cu ofiteri internationali de politie, cel mai complex dosar de crima organizata din Vâlcea a fost finalizat. Gabriela Radescu, de 34 de ani, si Valentina Croitoru, de 53 de ani, ambele din Râmnicu Vâlcea, cunoscute ca fiind capii retelei, se afla acum dupa gratii. Cele doua femei, mama si fiica, promiteau tinerelor naive, dar si femeilor de buna credinta locuri de munca bine platite in Slovenia. Ajunse acolo, victimele au fost sechestrate de traficanti si obligate sa se prostitueze. Gabriela Radescu nu era straina de aceasta tara, intrucât era casatorita cu Uros Ribic, un cetatean sloven. Femeile care se asteptau sa devina menajere in familii de batrâni au fost duse in baruri de noapte, ca dame de consumatie, racolatorii motivând ca asa urma sa-si recupereze banii de transport. Spre surprinderea multora, Uros Ribic a fost cel care le-a ajutat pe fete sa scape si le-a adus in România, unde a si luat legatura cu politia. Ofiterii de la Crima Organizata au inceput din acel moment sa lucreze sub acoperire, pentru depistarea grupului infractional.


„Fetitele“ din Brezoi, livrate ca marfa


Gabriela Radescu si mama ei nu s-au lasat descurajate si si-au continuat afacerea, racolând prostituate din parcarile Brezoiului. Tinerele au fost duse peste granita prin intermediul filierei si scoase la produs. Intre timp, celelalte prostituate aflate in Slovenia erau tinute acolo cu amenintari. Din datele din dosar rezulta ca doua dintre victime au fost izolate intr-un club de noapte situat intre localitatile Celje si Velena, al carui patron le cumparase pentru 1.000 de euro. Existând temeri ca intreaga operatiune ar putea fi deconspirata, prostituatele au fost mutate intr-un alt local, aflat la granita cu Italia. Dupa chinuri lungi, fetele au reusit sa-si recupereze pasapoartele si au fugit.


Inca o vâlceanca este data in urmarire


Florica Ghita, o alta membra a grupului, a contribuit si ea la traficarea unei tinere din Vâlcea. Individa nu a fost inca gasita de organele de cercetare. Tot ce se stie este ca femeia e plecata din tara din ianuarie 2005, spre o destinatie necunoscuta. Pâna in prezent, doar o parte dintre traficanti au ajuns in arest, restul fiind straini. Ofiterii vâlceni de la Crima Organizata spun insa ca autoritatile din alte tari desfasoara activitati similare, pentru depistarea lor.


Cercetarile in acest dosar au inceput in anul 2000. Desi au fost puse in fata unor dovezi clare, cele doua femei arestate nu si-au recunoscut faptele. Interesant este faptul ca traficantele au ales Slovenia intrucât acolo prostitutia este tolerata. Politistii spun ca la Vâlcea mai sunt in lucru inca patru dosare care privesc traficul de carne vie, si in aceste cazuri gruparile având ramificatii internationale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS