Vicepremierul Gheorghe Copos s-a prezentat ieri in fata procurorilor anticoruptie, de data aceasta insotit de un avocat, pentru a semna procesul-verbal de luare la cunostinta a acuzatiilor care i-au fost aduse in dosarul „Loteria“, a informat purtatorul de cuvânt al Departamentului National Anticoruptie, Livia Saplacan.
Potrivit aceleiasi surse, Gheorghe Copos si Gilio Giuzepe Roza sunt acuzati de savârsirea infractiunilor de evaziune fiscala in forma continuata, iar directorul general al Companiei Nationale Loteria Româna, Nicolae Cristea, de complicitate la evaziune fiscala. Urmarirea penala impotriva celor trei oameni de afaceri a demarat la 11 ianuarie 2006, a mai spus Livia Saplacan.
Anchetatorii sustin ca, in cursul anului 2004, „in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul SC Ana Electronic SA, invinuitul Gheorghe Copos, impreuna cu Gilio Giuzepe Roza, administrator la SC Romtour SRL, si cu sprijinul invinuitului Nicolae Cristea, director general la Compania Nationala Loteria Româna, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale si au prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 40 de miliarde ROL, prin realizarea unei tranzactii fictive, cu ocazia vânzarii unui pachet de 38 de spatii comerciale“.
Luni se considera nevinovat
Cu numai o zi in urma, seful DNA, Daniel Morar, anuntase ca vicepremierului i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, dar acesta nu a semnat procesul-verbal de luare la cunostinta, ceea ce facea practic imposibila furnizarea unor noi informatii legate de acest caz.
Procurorul-sef al DNA a precizat ca, potrivit legii, persoana cercetata nu e obligata sa fie asistata de un avocat atunci când este incunostiintata despre inceperea urmaririi penale, dar poate solicita acest lucru.
Numai ca, luni, inainte de a intra in sediul DNA, Gheorghe Copos a declarat presei ca nu are nevoie de avocat pentru ca este nevinovat, exprimându-si „increderea in profesionalismul procurorilor si in modul in care acestia deruleaza ancheta“. Tot atunci a spus ca „toate operatiunile care au vizat grupul de firme Ana au fost corecte si ca toate obligatiile financiare catre stat au fost platite la timp“.
Pe de alta parte, seful DNA a confirmat ca punerea sub acuzare a lui Gheorghe Copos a survenit investigatiilor din dosarul inregistrat in perioada fostei conduceri a PNA. Morar a aratat ca declansarea urmaririi penale impotriva unei persoane nu il obliga pe procuror sa o audieze pe aceasta inainte de a fi pusa sub acuzare.