6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalRazboiul halatelor

Razboiul halatelor

Prevederea legala privind restructurarea conducerilor spitalelor prin ordin de ministru, care a stat la baza destituirii de catre Eugen Nicolaescu a fostei conduceri a Spitalului de Urgenta Craiova, a fost declarata neconstitutionala.


Fostul director al Spitalului de Urgenta Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, si-ar putea recapata postul, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prevederea din Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 154/11.11.2005 prin care ministrul sanatatii poate revoca din functie orice director de unitate sanitara din subordine. Prin aceasta decizie, orice revocare din functie survenita ulterior aparitiei OUG ar putea deveni nula, inclusiv ordinul din 16 decembrie 2005 prin care Florin Petrescu a fost demis.


Demitere cu motive multiple


Reamintim ca, prin Ordinul nr. 1365/15.12.2005, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a eliberat din functie pe toti membrii comitetului director al Spitalului de Urgenta Craiova. In preambulul ordinului se mentiona ca restructurarea a fost decisa „având in vedere Legea Spitalelor nr. 270/2003 cu modificarile ulterioare si Raportul de control (…), in temeiul HG nr. 168/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si OUG nr. 154/2005“.


Printre motivele imputabile fostei echipe manageriale se mentionau in ordinul de demitere numarul prea mic al sedintelor comitetului director (fata de o sedinta pe luna, cum prevede Legea Spitalelor), neprezentarea documentelor privind contractele de subadministrare incheiate cu sefii de sectie, existenta unor datorii fara acoperire in serviciile medicale efectuate, nerespectarea limitelor bugetare aprobate. Nu in ultimul rând, comisia ministeriala retinuse in raportul de control, la capitolul Deficiente, urmatoarele: „In Spitalul de Urgenta Craiova exista doi cercetatori care desfasoara activitate de cercetare in spital fara a exista un plan anual/multianual de cercetare. Din cele opt teme in curs de cercetare, nici una nu a fost finalizata in 2005. Nu exista nici un document, raport sau referat de cercetare care sa ateste contributia adusa la imbunatatirea calitatii actului medical, mai ales ca cercetatorii sunt platiti din fondul national unic de asigurari de sanatate. Monitorizarea calitatii serviciilor medicale se face prin Comisia de calitate, Comisia de prescriere a medicamentelor, Comisia de analiza a deceselor intraspitalicesti, Comisia pentru nutritie, Comisia interdiscliplinara de etica, dar nu s-au prezentat rapoarte concludente privind activitatea specifica si impactul acestor comisii asupra imbunatatirii calitatii actului medical“.


Fosta conducere s-a adresat instantei


Florin Petrescu si ceilalti patru membri ai consiliului director al Spitalului de Urgenta demisi au contestat in instanta ordinul ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, in termenul de 30 de zile prevazut de lege. „Am actionat in instanta ministerul pentru ca am considerat hotarârea de destituire, din data de 16 decembrie, nedreapta. Practic, nici unul dintre motivele invocate nu avea un suport real“, si-a justificat Florin Petrescu decizia.


„Decizia mi s-a parut nedreapta, iar termenul de restructurare folosit in textul ordinului nepotrivit, chiar jignitor. Se spunea, de asemenea, ca nu ne-am indeplinit sarcinile de serviciu, dar nu se preciza ce anume nu am indeplinit. Intr-un fel, nu imi pare rau, pentru ca volumul de munca era foarte mare si stresul pe masura. Ajunsesem sa-mi neglijez familia. Dar, daca asa a ajuns sa fie recunoscuta munca mea…“, a declarat, la rândul sau, Andrei Pana, fostul director de ingrijiri al spitalului craiovean.


Noua directoare a Spitalului de Urgenta Craiova, dr. Cristina Calangiu, nu s-a aratat afectata de actiunile intentate de fosta conducere a unitatii sanitare: „Daca instanta le va da câstig de cauza, nu este nici o problema. Am stiut inca de la inceput ca acela care ocupa acest post nu e batut in cuie, asa ca, daca justitia ii va repune pe functii pe cei care le ocupasera, ma voi intoarce la profesia de baza fara nici o problema“.


Curtea Constitutionala intervine surprinzator


Miercuri insa, Curtea Constitutionala a României a declarat neconstitutional continutul frazei a doua a art. 20, alin. 5 din OUG nr. 154/2005, aprobata prin legea adoptata de parlament in sedinta din 20 decembrie 2005, care prevedea: „Restructurarea conducerii unitatilor sanitare cu paturi, respectiv a consiliilor de administratie si a comitetelor directoare se va face prin ordin al ministrului sanatatii si, respectiv, al ministrilor care au in subordine unitati sanitare cu paturi“. Decizia privind neconstitutionalitatea prevederii mentionate a fost comunicata presedintelui României, presedintilor celor doua Camere si prim-ministrului.


Declararea ca neconstitutionala chiar a prevederii utilizate de ministrul Nicolaescu pentru destituirea directorilor de spitale a dat sperante fostilor directori. Unii dintre ei, care se judeca deja in contencios administrativ cu ministerul, asteapta sa fie repusi in functie. Altii insa nu-si pun mari sperante in efectele deciziei Curtii Constitutionale.


Joi, actuala conducere a Spitalului de Urgenta Craiova a fost aproape imposibil de gasit. Directorul general adjunct medical, dr. Dragos Margaritescu, a declarat: „Nu s-a primit pâna acum nici macar o nota informativa de la Ministerul Sanatatii in legatura cu vreo eventuala repunere in functie a fostei conduceri. Poate stie ceva Directia de Sanatate Publica…“.


Prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, sustine insa ca ministerul tutelar n-a reactionat in nici un fel la decizia Curtii Constitutionale. „Am vazut la televizor ceva despre aceasta decizie a Curtii Constitutionale, dar nu pot sa iau nici o masura pe baza unui program TV. Eu sunt director executiv si execut ordinul ministrului. Nu am primit nici un ordin pâna acum in acest sens“, a mentionat directorul DSP Dolj.


O portita


Pe de alta parte, faptul ca in preambulul ordinelor de demitere a fostilor directori a fost mentionata si Legea Spitalelor, care da dreptul ministrului sa schimbe conducerea unui spital daca se constata deficiente manageriale, ii lasa ministrului Eugen Nicolaescu o portita, prin care sa-si poata sustine in continuare demiterile pe care le-a operat. Lupta ramâne insa deschisa, atât in plan juridic, cât si (mai ales) politic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS