Multi dintre doljenii care apeleaza la instantele de judecata, de voie sau de nevoie, sunt nemultumiti de modul in care oamenii legii le solutioneaza doleantele.
O parte din justitiabilii doljeni stiu ca legea le da dreptate, ca nimeni nu este mai presus de lege, dar se trezesc cu sentinte care ii fac sa piarda proprietati, case si terenuri, ce considera ca le revin. Ramân cu certificatele medicale, care atesta ca au fost snopiti in bataie, in buzunar, iar agresorii lor se plimba in libertate. Altii sunt condamnati si stau dupa gratii pentru câteva sute de lei sau pentru fapte pe care nu le-au comis. Si toate din cauza unor gafe ale magistratilor, care fie au o pregatire slaba si au intrat in sistem mai mult cu pile, fie favorizeaza cu buna stiinta persoane protejate. Oamenii se plâng pentru ca sunt nemultumiti si isi pierd increderea in cei care ar trebui sa aplice legea. „In România legea este numai pentru catei, nu si pentru dulai?“, a afirmat craioveanul Marin Melinescu.
„Judecat foarte murdar“
Intr-o situatie disperata se afla o tânara, de 17 ani, din Craiova, care a fost lasata pe drumuri dupa moartea mamei sale. Cerasela Ionela Barbulescu a apelat la instanta de judecata, pentru ca, dupa moartea mamei sale, apartamentul in care a locuit i-a fost spart si toate bunurile de aici luate. Din 2003 si pâna in 2006, fata impreuna cu bunicii bat drumul instantelor si nu-si gasesc dreptatea. „Judecatorii de la Tribunalul Dolj au judecat foarte murdar. De doi ani, acest dosar se plimba de la un complet la altul si nu se da o hotarâre definitiva. Chiar domnul avocat a spus ca s-au dat bani grei pentru judecarea acestuia“, a spus Cerasela Ionela Barbulescu. Nemultumita de judecatori si disperata, tânara a apelat si la ministrul justitiei.
Craioveanul Grigore Mazilu a ajuns sa fie executat silit pentru 24 de metri patrati, pe care vecinii sai i-au obtinut printr-o expertiza falsa de care instanta de judecata a tinut seama. „Decizia Curtii de Apel Craiova este motivata pe baza expertizei false, depusa si in dosarul de la Tribunalul Dolj“, a afirmat Mazilu.
Judecatori la judecata
Unii dintre justitiabili sunt atât de revoltati de nedreptatile pe care considera ei ca le fac judecatorii incât se intorc impotriva lor actionându-i in instanta. Ei au totusi credinta ca printre judecatori se afla si oameni de bine si ca intr-o buna zi le vor face dreptate. Mihai Margarit, din Craiova, considera ca si judecatorii trebuie sa raspunda pentru faptele lor, daca au gresit, pentru ca nu sunt mai presus de lege. Craioveanul afirma ca instantele nu-i recunosc un drept al sau câstigat in baza Legii nr. 247/2005 si Legilor nr. 18 si 1/2000, fapt care ii cauzeaza un prejudiciu. El a dat in judecata mai multi judecatori de la Judecatoria Calafat, Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova, Stefan Croitoru, Carmen Mititelu, Stefania Arama, Mariana Mudava si Costinela Salan. „Au deformat adevarul cu rea- credinta. Interpretând gresit actul juridic au emis decizii potrivnice si au incalcat principiul aplicarii corecte a legii“, a sustinut Margarit.
Fiecare cu dreptatea lui
De partea cealalta, judecatorii exprima urmatorul punct de vedere: „Dorim sa fim bine intelesi. Nu am luat niciodata apararea magistratilor, putini, care au probleme deontologice sau au savârsit chiar fapte de coruptie. Dimpotriva, consideram ca trebuie sa suporte rigorile legii. Dar de aici si pâna la a culpabiliza, a timora si blama intreg corpul magistratilor este o distanta foarte mare. Acuzele nu sunt o solutie, cu atât mai mult cu cât majoritatea magistratilor isi desfasoara activitatea cu responsabilitate“.