1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalTaximetristii craioveni, in pericol

Taximetristii craioveni, in pericol

Taximetristii craioveni sunt nemultumiti de noul proiect de lege care impune achizitionarea de masini noi.


Autoritatile vor sa puna capat injuraturilor, fumului de tigara si micilor ciupeli practicate de taximetristi pentru a creste calitatea serviciilor, dar si pentru a-i pregati sa faca fata mediului concurential din Uniunea Europeana, cu care se vor confrunta dupa 1 ianuarie 2007. Un proiect de lege care va fi prezentat parlamentului saptamâna aceasta impune reguli drastice pentru ca un sofer sa fie demn de meseria de taximetrist, iar masina pe care o conduce – de „titulatura de taxi“. Taximetristii doljeni spun ca sunt de acord cu aceste reguli, insa vor fi greu de aplicat, mai ales din lipsa banilor. Cât despre client, proiectul de lege ii interzice acestuia sa lase bacsis taximetristilor.


Respect si masini bune


Pe lânga atestatul de taximetrist, pe care soferii doljeni il vor putea obtine in urma unei testari organizate de Ministerul Transporturilor si cel al Administratiei, ei va trebui sa dea dovada de un comportament civilizat in relatia cu clientul, dupa cum se mentioneaza in proiectul de lege.


„Toata lumea considera ca taximetria este o meserie din care se câstiga bani frumosi, insa nu este decât un sistem care mai are mult pâna va fi pus la punct. Important este ca asociatiile si camerele taximetristilor sa se preocupe de rezolvarea problemelor si neajunsurilor, iar modificarile legislative sa fie facute numai de oameni care au experienta in domeniu“, a declarat Gheorghe Tomescu, vicepresedintele Camerei Taximetristilor din Craiova. Cât despre noile prevederi legislative, cel mai fierbinte punct al legii, respectiv schimbarea masinilor folosite de taximetristi o data la cinci ani, menit sa duca la imbunatatirea calitatii serviciilor, este considerat o initiativa buna, dar greu de pus in practica. „Deocamdata se discuta si asupra timpului de achizitionare a unei masini, care va fi intre trei si opt ani, insa mai trebuie stabilit si modul concret in care se vor putea achizitiona automobilele. Daca aceasta initiativa va intra in vigoare in curând, aproape 90% din parcul auto din Craiova va fi tras pe dreapta. Trebuie stabilit cum se va proceda ca taximetristii sa nu piarda bani si timp. Pâna când proiectele legislative vor intra in vigoare, taximetristii craioveni trebuie sa anticipeze momentul intrarii in UE si sa se adapteze la ce va fi, sa-si sporeasca singuri calitatea serviciilor, fara a astepta vreo lege“, a precizat Gheorghe Tomescu.


„Cu cinci milioane de lei pe luna nu poti schimba masinile la câtiva ani“


Potrivit viitoarei legislatii din domeniu, un avantaj pentru taximetristi l-ar constitui perioada mai mare de valabilitate a autorizatiei, cu care pot circula cinci ani, fara sa o mai reinnoiasca anual.Dupa zece ani, daca s-au purtat bine, ei pot cere concesionarea acestei autorizatii. Proiectul de lege prevede si limitarea emiterii de astfel de acte de la primarii, o treime pentru persoanele private si restul pentru operatorii care au dispecerat de taxi. Autoritatile care nu respecta limitele si incurajeaza pirateria vor fi amendate cu 5.000 pâna la 25.000 de lei noi.


Despre aceste schimbari taximetristii craioveni au auzit, insa nu sunt foarte incântati de ele. „Schimbarea masinilor e cea mai mare prostie de care am auzit. Nu zic ca nu e un lucru bun, dar nu avem bani pentru masini noi. Cu cinci milioane de lei pe luna nu poti schimba masinile la câtiva ani. Cu autorizatiile pe cinci ani sunt de acord, pentru ca nu ne mai baga mâna in buzunare in fiecare an pentru reinnoirea anuala“, a declarat Elena Gherasie, taximetrista.


Despre noile propuneri legislative, nici patronii de firme de taximetrie nu sunt prea multumiti. „Propunerile sunt facute si de oameni competenti, dar si de incompetenti. Mi se pare un lucru normal ca autorizatia sa fie valabila cinci ani, insa schimbarea parcului auto in aceste conditii nu este o idee tocmai buna. Mai potrivita realitatii ar fi cealalta propunere, ca la schimbarea masinii uzate proprietarul sa nu isi poata lua un autoturism mai vechi de trei ani“, a declarat Nistor Duval, patronul unei firme de taxi din Craiova.


Obligatii


Taximetristul va fi obligat, potrivit proiectului de lege: sa isi schimbe masina o data la cinci ani, sa se comporte civilizat, sa nu pretinda bacsis, sa ia orice pasager care ii face semn, mai putin pe cei aflati in stare de ebrietate, sa ia orice fel de cursa, indiferent de distanta, sa aleaga traseul optim, sa asigure protectia clientului, sa nu plece fara aparatul de taxat pornit, sa elibereze bon fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII