6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Mondiala a Sanatatii, ghinionul bolnavilor

Ziua Mondiala a Sanatatii, ghinionul bolnavilor

De Ziua Mondiala a Sanatatii, bolnavii din Dolj au asteptat in zadar la usile Policlinicii Spitalului de Urgenta Craiova. Cum cadrele medicale au fost libere, oamenii nu au avut de ales si au facut cale intoarsa, desi multi dintre ei venisera de la zeci de kilometri.


„Ce ma fac eu, ca am venit sa iau reteta de insulina pentru copil?! M-am invoit special de la serviciu, ca nu-i ajunge medicamentul pâna la inceputul saptamânii viitoare. Luni, stiu ca nu au program, iar marti ce o fi, câta lume o sa vina?“, se plângea, ieri, in fata Policlinicii Spitalului de Urgenta Craiova, Ionela Greiere. Femeia nu avea de unde sa stie ca tocmai când s-a hotarât sa ia medicamentele pentru copilul sau bolnav de diabet, policlinica era inchisa. Habar nu avea de Ziua Mondiala a Sanatatii si mai ales de decizia potrivit careia angajatii sunt liberi. Ionela Greiere nu a fost singura persoana care a facut ieri cale intoarsa de la Policlinica Spitalului de Urgenta, când s-a trezit in fata usilor inchise, citind un anunt sec: „Vineri, 7 aprilie 2006, zi libera“. Ca ea au fost sute de doljeni care au venit pentru consultatii la diferite cabinete, batrâni sustinuti de brat de cei din familie, altii cu copii de câtiva anisori. Nimeni nu le dadea oamenilor nici o explicatie, iar acestora nu le venea sa creada ca au facut drumul degeaba. Veneau de la zeci de kilometri, isi cheltuisera poate si ultimul banut pe transport sa ajunga la Craiova, la spital, pentru ca aveau programare si acum ce sa faca ei?!


„Detei banii degeaba pe drum ca sa ma intorc nerezolvata acasa?“


Cornelia Cumpanasu, femeie in vârsta, venise de la Dranic pentru ca avea programare la ecograf. „Cum nu este nimeni? Eu chiar astazi aveam programare la ecograf. Poate or deschide mai târziu, cum sa plec asa?! Detei banii degeaba pe drum ca sa ma intorc nerezolvata acasa?“, intreba batrâna. Nu ii venea sa plece, statea rezemata de un stâlp de la intrarea in policlinica privind la usile zavorâte, asteptând parca sa apara cineva sa le deschida. Numai ca asteptarea i-a fost in zadar, dupa o ora-doua a plecat dezamagita. Altii si-au varsat naduful pe usile incuiate, zgâltâindu-le din toate incheieturile si injurând de mama focului: „Fir-ati ai dracului, ca noi v-am invatat asa“, spunea printre dinti un tânar suparat. In acelasi mod „plastic“ si-a descarcat nervii o doamna, care, dupa ce a citit anuntul afisat pe usa, a izbucnit: „Fir-ar al dracului, la noi sunt mai multe zile de sarbatoare decât zile de munca“.


Au aflat ca e liber, dar nu le-a venit sa creada


Cei care s-au adunat la usile policlinicii inca de la prima ora a diminetii, ca sa fie primii, erau oameni din mediul rural. Cu totii aveau probleme de sanatate si inainte de toate aveau programare si nu puteau sa o piarda. „Am venit cu al batrân tocmai de la Bailesti. Avea programare la ecograf. Este bolnav si abia se tine pe picioare. L-am adus tinut de brate. Nu am stiut ca este liber, nici nu stiu ce sa fac, sa merg la o clinica particulara, dar acolo trebuie sa platim si cine stie cât o sa ne coste. Nu am venit pregatiti cu prea multi bani la noi, dar o sa incercam, cred ca acolo este deschis“, spunea una dintre rudele lui Ion Stan. Auzind ca tocmai de Ziua Mondiala a Sanatatii cadrele medicale sunt libere, oamenii nu prea intelegeau ce legatura este intre aceasta zi si suferinta lor. „De unde sa stiu eu ce este azi?! Eu sunt bolnav, am fost operat la ochi si trebuia sa vin la control la cabinetul de oftalmologie“, spunea Florea Ostroveanu din Galicea Mare. Ion Pârvu, din localitatea doljeana Celaru, venise pentru o consultatie la Urologie, iar Elena Dinu la Cardiologie. Printre cei care au avut ghinionul sa porneasca cu stângul au fost si multi craioveni. Chiar daca au aflat din presa ca la spital medicii ar avea liber, nu le-a venit sa creada si au facut drumul pâna aici.


Cum au venit, asa s-au intors, intentionând sa se intoarca luni, daca alta posibilitate nu au, pentru ca nu ii lasa boala. Reprezentantii conducerii Spitalului de Urgenta Craiova sustin ca nu au nici o vina, fiindca ei au anuntat din timp bolnavii. „Noi i-am anuntat pe bolnavi ca medicii si ceilalti angajati ai spitalului sunt liberi. La policlinica am pus afise prin care am adus la cunostinta tuturor ca nu se lucreaza in aceasta zi. S-a scris si in presa. Intr-adevar, cei din mediul rural nu aveau posibilitatea sa afle. Ne pare rau pentru ei, dar trebuie sa fie intelegatori“, a declarat Andrei Pana, directorul adjunct al Spitalului de Urgenta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU