2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSi domnii au celulita!

Si domnii au celulita!

Totul incepe de la nume: denumirea de „celulita“ desemneaza in medicina o inflamatie a stratului de celule grase (adipocite) situat sub piele. Aproape 80 la suta dintre femei sufera de asa-numita „piele de portocala“. Este un defect de frumusete, dar total inofensiva. Celulita apare atunci când tesuturile conjunctive sunt prea slabe si nu pot mentine celulele de grasime in stratul inferior al epidermei. La aparitia acestei probleme contribuie lipsa de activitate si dezechilibrele hormonale, insa principala cauza a celulitei este consumul constant de aditivi si conservanti chimici, tipic pentru modul de alimentatie occidental, celulita lipsind aproape cu desavârsire la populatiile ce se hranesc traditional.


Celulita la barbati


Celulita este intâlnita si la barbati, insa mult mai rar, pentru ca ei au tesutul subcutanat mult mai viguros si sustine mult mai bine grasimea. Pe de alta parte, si contextul hormonal este altul, aparitia celulitei fiind strâns legata de o cantitate mai mare de hormoni estrogeni, specifici femeilor. La ei, grasimea se poate depune in partea superioara a corpului (pe stomac, piept sau la subrat), numai ca structura celulelor grase difera. Grasimea transformata in celulita nu are acelasi aspect datorita faptului ca pielea barbatilor este mai groasa.


Cum apare celulita?


Pielea are trei straturi importante, cel mai profund fiind hipodermul care reprezinta sediul tuturor transformarilor ce stau la baza dezvoltarii acestei afectiuni estetice. Hipodermul este alcatuit in cea mai mare parte din celule grase dispuse in staturi uniforme, strabatute de fibre de conexiune, vase sanguine si terminatii nervoase. Aportul sanguin este esential in buna functionare a acestui tesut, ca de altfel a tuturor tesuturilor din organism. Scaderea fluxului de sânge si, implicit, de oxigen determina in timp aparitia unor transformari degenerative la nivelul fibrelor de colagen (fibre de conexiune) care isi schimba structura, isi pierd elasticitatea si se transforma in minicorzi fibroase ce nu vor mai permite tesutului gras sa-si pastreze uniformitatea. Acesta va fi organizat sub forma de „noduli“ delimitati de tesut fibros, pediculii vasculari sunt comprimati, iar aportul sanguin este scazut. In conditiile lipsei de oxigen, celulele grase izolate in aceste formatiuni nodulare vor intensifica procesele de lipogeneza, adica vor sintetiza si mai multe grasimi care se acumuleaza in interiorul celular, cu cresterea consecutiva a volumului lor. Epurarea celulara este deficitara, produsii toxici se acumuleaza local, intoxicând celulele inconjuratoare.


Tratamentul celulitei


Celulita este favorizata de lipsa exercitiului fizic, mai ales când este combinata cu o dieta bogata in grasimi, aditivi alimentari, conservanti, cafea sau alcool. Exercitiile fizice sunt indispensabile unei bune circulatii sanguine si limfatice. Celulita, in afara aspectului estetic neplacut, poate avea si simptome cum ar fi senzatia de greutate in picioare, dureri la apasarea sau la masajul regiunilor afectate.


Exercitiul fizic constant este o metoda eficienta de combatere a celulitei deoarece in timpul activitatii fizice se ard grasimile si se imbunatateste circulatia sanguina si limfatica. In plus, prin transpiratie se elimina o parte din toxine. Foarte indicata este activitatea fizica sub forma de fitness pentru ca se adreseaza, prin exercitii specifice, direct zonelor afectate de celulita. In acest fel este metabolizata grasimea din regiunea respectiva si transformata in tesut muscular. Dieta este foarte importanta. Trebuie reduse grasimile, mezelurile, conservele, alcoolul, tutunul. Se vor consuma, pe cât posibil, alimente cât mai naturale si mai proaspete pentru a reduce aportul de toxine si radicali liberi. Se vor consuma aproximativ 2-2,5 litri de apa plata pentru a ajuta la eliminarea acestora.


Cremele anticelulitice sunt bune deoarece ard grasimea de sub tegumentul pe care sunt aplicate. Pentru o eficienta mai mare, aplicarea acestora este bine sa fie insotita de un masaj pentru ca acesta ajuta la o mai buna absorbtie a cremelor si imbunatateste circulatia sanguina la nivel local. Atentie insa la unele produse care pot da arsuri sau alergii cutanate. In aceste cazuri este necesara intreruperea aplicarii lor. Un alt tratament mai modern este mezoterapia care consta in injectarea de mici cantitati (homeopatice) de medicamente imediat sub tegument, ducând la imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice.


Tratamentul chirurgical al celulitei se numeste lipoaspiratie, tehnica prin care se indeparteaza mecanic, prin aspiratie, cantitatea de grasime in exces de pe zona aleasa. Avantajul metodei este acela ca e eficienta. Dezavantajele sunt costul ridicat si recidiva celulitei, deoarece lipoaspiratia rezolva doar efectul (cumularea de grasime), nu si cauzele, acestea ramânând si ducând la formarea de noi depozite de grasime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS