5.6 C
Craiova
duminică, 10 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecatorii decid soarta Clarisei

Judecatorii decid soarta Clarisei

La aproape o saptamâna dupa ce si-a abandonat fiica de nici doi ani, in incinta Centrului de Primire in Regim de Urgenta a copiilor intre zero si doi ani din Craiova, mama Clarisei Nitu s-a prezentat la politie si isi vrea copilul acasa.


Situatia Clarisei Nitu, fetita de nici doi ani, abandonata miercuri, 5 aprilie, in incinta Centrului de Primire in Regim de Urgenta a copiilor intre zero si doi ani din Craiova, incepe sa se clarifice.


Dosarul inaintat Tribunalului de catre reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, cu propunere de mentinere a plasamentului, va fi judecat pe 17 aprilie. Intre timp, politistii au reusit sa o gaseasca pe Marinela Nitu, mama Clarisei Nitu, despre care autoritatile aveau informatii ca ar fi fost plecata din tara. „Vineri am fost anuntati de politistii Sectiei 2 ca mama fetitei a fost gasita si este la sectie. Pentru ca era târziu, in jur de ora 18.00, am stabilit ca mama copilului sa vina azi (ieri – n.r.), la ora 8.00, pentru a lamuri situatia, insa nu a mai ajuns. A aparut totusi, mai târziu, impreuna cu sotul ei, ambii declarând ca le pare rau de cele intâmplate si vor sa-si vada copilul acasa“, a declarat Iuliana Popescu, seful Biroului Asistentilor Maternali (BAM) din cadrul DGASPC Dolj. Familia Nitu a povestit in fata personalului BAM ca s-a ajuns la abandon din cauza faptului ca sotul Marinelei nu o accepta pe fetita, aceasta fiind rodul unei relatii extraconjugale consumate in Austria. Oamenii legii i-au intocmit Marinelei Nitu dosar penal pentru comiterea infractiunii de abandon.


Destinul Clarisei se stabileste pe 17 aprilie


Reprezentantii DGASPC Dolj sustin ca, in momentul de fata, chiar daca mama fetitei va dori sa o ia inapoi, va trebui sa se adreseze instantei. „Se va tine cont de interesul copilului, iar cea mai potrivita solutie ar fi integrarea in familie; acest lucru se va face doar printr-o hotarâre judecatoreasca. Membrii familiei trebuie sa se prezinte la tribunal, pe 17 aprilie, când este judecat dosarul, si sa ceara custodia fetitei“, a mentionat Cornel Baloiu, purtator de cuvânt in cadrul DGASPC Dolj.


Chiar daca o vrea pe Clarisa inapoi, Marinela Nitu nu are acte prin care sa dovedeasca faptul ca acesta este copilul ei, iar fetita nu are certificat de nastere. „Mama fetitei ne-a spus ca i-au fost furate toate actele. Pentru a-si putea redobândi copilul, trebuie sa isi faca actele si sa ceara o copie a certificatului de nastere din Austria, unde a fost nascuta Clarisa. Pe de alta parte, faptul ca s-a deschis pe numele mamei un dosar penal va impiedica revenirea copilului in familie. Pâna nu se va da o solutie in acest dosar penal si mama nu va aduce actele, fetita va ramâne in plasament. Oricum, familia Nitu a promis ca va veni la tribunal pe 17 aprilie“, a mai declarat Iuliana Popescu.


Fetita va fi supusa unui test psihologic


Mariana Smarandache, asistentul maternal din localitatea Murta care a primit-o in plasament pe Clarisa, a venit ieri impreuna cu fetita la Biroul Asistentilor maternali din cadrul DGASPC Dolj. „Cea mica e foarte bine, vorbeste mult si e vesela. Astazi l-a cunoscut pe Alin, baiatul meu de 16 ani, si nu se mai dezlipeste de el, de parca s-ar fi lipit cu miere“, a spus Mariana Smarandache.


Se pare ca Clarisa Nitu nu a suferit prea mult in urma ultimelor schimbari din viata sa; totusi, ea va fi supusa unui test psihologic pentru stabilirea cu certitudine a impactului pe care l-a avut abandonul asupra sa. „Copilul este foarte bine, s-a atasat foarte mult de asistentul maternal. Nu pare ca a suferit, din prima zi a dormit bine si a fost in regula. Nu stie decât putine cuvinte in româna si, poate de aceea, nu a prea inteles ce se intâmpla in jurul ei. O vom supune unui test psihologic pentru a afla daca a suferit vreo trauma“, a spus Iuliana Popescu.


Abandonul


Conform Codului penal, abandonul de familie consta in parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale, de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, infractiune pedepsita cu inchisoarea intre trei luni si doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS