15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTinerii doljeni, recrutati cu „arcanul“

Tinerii doljeni, recrutati cu „arcanul“

Penultima serie de incorporare obligatorie, cea din iunie, s-a incheiat cu destula dificultate pentru Centrul Militar Zonal Dolj, pentru ca tinerii au facut tot posibilul ca sa scape de armata.


Seria de incorporare 8 mai – 8 iunie 2006 a fost ultima pentru tinerii doljeni absolventi ai studiilor superioare si penultima pentru cei fara astfel de studii, inainte ca armata sa treaca la serviciul militar pe baza de voluntariat. Cu toate ca planul de incorporare a fost indeplinit in intregime, cadrele Centrului Militar Zonal (CMZ) Dolj au fost nevoite sa ia tot judetul la picior pentru a convinge tinerii ca serviciul militar trebuie indeplinit, iar recrutarea a fost si va ramâne obligatorie. „Multi recruti au inteles ca serviciul militar nu mai este obligatoriu incepând cu acest an, lucru care nu este adevarat. In realitate, legea prevede ca de pe 1 ianuarie 2007 sa se introduca serviciul militar pe baza de voluntariat. Am fost nevoiti sa mergem pe teren si sa stam de vorba cu foarte multi recruti si sa le prezentam ofertele MAI“, a declarat locotenent-colonel Ion Muraretu, ofiter de relatii publice in cadrul CMZ Dolj.


Fuga de armata


Pe parcursul perioadei de incorporare, mai – iunie 2006, ofiterii CMZ Dolj s-au confruntat cu o seama de situatii inedite, datorita faptului ca tinerii au incercat sa fuga de incorporare, dar si de recrutare. Surpriza a venit din partea parintilor barbatilor chemati la oaste, care nu se sfiau sa minta pentru a-si tine baietii acasa. „In teren am intâlnit o atitudine nepotrivita chiar si din partea parintilor, care spuneau, in general, ca au copiii plecati in strainatate. Au fost situatii in care noi stiam clar ca tinerii erau in casa, insa parintii lor ne spuneau ca sunt plecati. Acest fapt a pornit de la confuzia dintre incorporare si recrutare“, a mai spus Ion Muraretu.


Recrutare pe datorie


Un caz care a dat batai de cap comisiei de recrutare este cel al unui craiovean care s-a prezentat la sediul CMZ Dolj ca sa-i fie vizata fisa de lichidare primita de la facultate. Desi tânarul, din contingentul 1978, trebuia sa fie recrutat inca din anul 1997, acesta nu se prezentase in fata comisiei de recrutare. Craioveanul a fost rugat sa intre in legalitate macar acum, in al doisprezecelea ceas, insa a refuzat din lipsa de… timp, ba chiar a facut si un scandal monstru in cladirea CMZ. Acesta a fost sanctionat cu amenda contraventionala, insa nu a confirmat plata, iar ofiterii craioveni au hotarât sa apeleze la Directia Finantelor pentru a se trece la executarea silita.


De partea cealalta s-a situat un barbat, nascut in anul 1974, din Rast, localitatea doljeana distrusa de inundatii anul acesta, care a fost nevoit sa se imprumute de bani pentru a ajunge la Craiova ca sa fie recrutat. Pentru a inapoia datoria, sotia barbatului din Rast s-a dus sa munceasca pe la oameni cu ziua. Membrii comisiei de incorporare – recrutare au fost atât de impresionati de situatia proaspatului recrut, incât au hotarât sa doneze pentru cei doi copii ai sai rechizite si dulciuri.


Au fost doar sase tineri din localitatile doljene afectate de inundatii care au fost amânati de la incorporare, dar si câtiva care si-au dorit sa faca armata si au fost repartizati in unitatile din Craiova.


Recrutarea ramâne obligatorie


Nu numai incorporarea din aceasta serie s-a desfasurat cu dificultati, ci si recrutarea. Ofiterii CMZ au fost nevoiti sa sanctioneze cu amenzi 1.577 de tineri din contingentul 1986 care nu s-au prezentat la recrutare. Dupa aceasta actiune, doar câteva zeci au intrat in legalitate venind la incorporare. „Doljenii trebuie sa inteleaga ca actiunea de recrutare este si va fi obligatorie si dupa 1 ianuarie 2007, pentru ca noi trebuie sa avem o evidenta clara a tuturor cetatenilor români barbati care au implinit vârsta de recrutare. De asemenea, incorporarea se va desfasura pe baza de voluntariat dupa 1 ianuarie 2007 numai pe timp de pace, in timp de razboi aceasta fiind obligatorie. Suntem hotarâti sa luam cele mai drastice masuri impotriva celor care incalca legea si nu vin la recrutare“, a explicat Ion Muraretu.


Ultima incorporare


In perioada septembrie-octombrie 2006 se va desfasura ultima actiune de incorporare obligatorie. In aceasta ultima serie vor fi incorporati doar recrutii care doresc sa devina militari voluntari. Vor fi chemati la recrutare toti barbatii din contingentele 1972-1987 care din diferite motive nu au venit pâna anul acesta. Toti cei care au fost incorporati anul acesta isi vor incheia serviciul militar in luna decembrie, chiar daca nu au efectuat toata perioada de instruire, când vor primi si livretul militar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU