2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBasescu preia initiativa

Basescu preia initiativa

Dupa ce a blocat proiectul liberalilor, seful statului acuza PNL de „puci anti-România“.


Traian Basescu a afirmat, intr-o emisiune radio, ca initiativa PNL de retragere a trupelor române din Irak reprezinta un puci impotriva intereselor României. „Initiativa PNL este un puci impotriva României, impotriva unei relatii construite cu greu, a unei relatii costisitoare“, a spus presedintele statului.


Acesta a precizat ca nu este impotriva unei dezbateri publice pe aceasta tema. Basescu a criticat insa vehement modul in care dezbaterea a fost initiata de liberali.


Ungureanu si Vladescu, aparati de presedinte


Presedintele nu a ezitat sa-i apere pe ministrii PNL care nu au sustinut initiativa lui Tariceanu si a lui Atanasiu, care ulterior au fost amenintati cu sanctiuni pe linie de partid.


„Nu are importanta ca Ungureanu si Vladescu au votat in CSAT impotriva initiativei PNL. Conform legii, presedintele are obligatia sa consulte CSAT in astfel de subiecte si asta am facut, i-am intrebat la sfârsit pe fiecare. Dar pozitia CSAT este consultativa“, i-a scuzat seful statului pe cei doi liberali disidenti. In pofida neutralitatii impuse de Constitutie fata de partidele politice, Basescu a criticat propunerile de sanctionare a celor doi pe linie de partid si a acuzat conducerea liberala ca a impus PNL un comportament de partid-stat: „Nu voi accepta niciodata ideea unui partid-stat. In campanie reprosam PSD comportamentul de partid-stat (…) Este o eroare politica (ideea sanctionarii celor doi ministri de catre PNL – n.r.) pe mai multe paliere.


Un anumit partid are comportament de partid-stat, adica ce hotaraste la sediu trebuie sa se intâmple in realitate in tara“. Intrebat de un ascultator daca ar fi putut fi evitata „transformarea PNL intr-un SRL“, Basescu a ezitat initial sa ofere un raspuns, dar pâna la urma nu s-a putut abtine. „Daca v-as raspunde, mâine mi-as atrage toate criticile. Totusi, in formula actuala, raspunsul este nu“, a afirmat seful statului.


Putere pe masura legitimitatii


Dupa ce a impiedicat fara prea mare efort schimbarea atitudinii fata de angajamentele militare externe ale României, Basescu a reluat acuzele la adresa guvernului Tariceanu, acuze prezentate initial cu ocazia mesajului prezentat in parlament pe tema integrarii. „Nu pot fi solidar cu guvernul, mai ales când nu isi indeplineste obligatiile stipulate in programul de guvernare. E una când nu poti, alta când nu vrei“, a spus presedintele. Ca si atunci, prima tinta a fost refuzul premierului de a accepta restructurarea aparatului guvernamental. Apoi a afirmat ca sistemul sanitar este prea risipitor, desi bugetul sau este de patru ori mai mare decât in 1989, si a cerut trecerea scolilor in administrarea autoritatilor locale.


Presedintele a incheiat spunând ca atentionarea asupra problemelor este singura solutie pe care o are la indemâna, neavând drept de initiativa legislativa. Problema repartizarii atributelor intre institutiile statului a fost tratata pe principiul „sa se modifice, dar sa nu se schimbe nimic“ Daca initial a declarat ca actuala impartire a puterii intre institutii este justa, iar Constitutia nu trebuie modificata, Basescu a adaugat: „Poate, eventual, ar fi necesara, in Constitutie, o armonizare intre legitimitatea si puterea presedintelui, intre legitimitatea pe care o are si capacitatea de a rezolva lucrurile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII