Aproximativ 50 de mesteri olari din tara si din tinuturile maghiare si sasesti si-au expus sâmbata si duminica lucrarile, in cadrul celei de-a XXXVI-a editii a Târgului Ceramicii Populare Românesti „Cocosul de Hurez“. Târgul a fost deschis in satul de vacanta „Stejari“ al orasului Horezu. La eveniment au fost prezente si doua delegatii straine, una din Franta si alta din Belgia.
„Cocosul de Hurez“ care s-a desfasurat pentru prima data in luna septembrie, din cauza gripei aviare, nu a adus in zona foarte multa lume din intreaga tara, ca in alti ani. Târgul de ceramica s-a deschis sâmbata, la ora 10.00, iar panglica a fost taiata de primarul orasului Horezu, Gheorghe Nita, de prefectul judetului, Anuta Handolescu, si de Paul Julien, primarul orasului Destroise din Franta, care a venit in zona insotit de mai multi francezi. „In luna mai, o delegatie din Vâlcea a fost in Franta. Acum am venit si noi cu o delegatie de zece persoane, pentru ca aceasta manifestare a devenit cunoscuta si ii urez «Cocosului de Hurez» viata lunga“, a declarat Paul Julien, inainte de a taia panglica. Anuta Handolescu a tinut sa precizeze ca se simte vinovata deoarece „Cocosul de Hurez“ si s-a tinut in septembrie, si nu in iunie.
„Sunt vinovata de faptul ca ne-am intâlnit in septembrie, si nu in luna iunie, cum eram obisnuiti. Mi-ati stricat un sejur din cauza gripei aviare, nu la cocosul din lut, ci la cel viu. Sper ca acest cocos sa dainuie si dincolo de noi, pentru ca toata lumea stie sa faca agricultura si comert, insa putini sunt cei care stiu sa faca o arta din olarit. Sper ca fiecare dintre cei care vin aici sa cumpere macar un blid“, a spus prefectul. A fost prezent la eveniment si scriitorul Dinu Sararu, presedintele Fundatiei „Niste Tarani“, care a precizat ca „Cocosul de Hurez“ e o sarbatoare nationala a României rotunde.
„O incercare pentru noi toti“
La eveniment au fost prezente autoritatile locale si judetene. Desi isi anuntasera prezenta la târg si presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, si presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, acestia si-au amânat vizita, pe motivul ca in tara, in aceasta perioada sunt foarte multe actiuni. „Sunt mesteri olari din toata tara si din tinuturile maghiare si sasesti. Târgul din acest an este o incercare pentru noi toti, deoarece e pentru prima data când se deschide toamna si asta din cauza gripei aviare care ne-a afectat la inceputul verii. Conform traditiei, «Cocosul de Hurez» era organizat in prima sâmbata din luna iunie, iar oamenii din toata tara veneau in zona, deoarece era o sarbatoare nationala si stiau de ea. Acum e mai putina lume, pentru ca mai sunt târguri si prin alte zone din tara. Evenimentul nu are amploarea pe care o avea in luna iunie, dar e totusi o reusita“, a declarat Gheorghe Nita, primarul orasului Horezu.
Pe lânga autoritati si francezi, la târg a fost prezenta si o delegatie din Belgia. „Avem si o delegatie din Belgia, care a auzit de ceramica noastra si vor o infratire cu orasul nostru, pentru ca in 2008 sa avem o expozitie impreuna“, a adaugat primarul Nita. Dupa ce au vizitat târgul, mai-marii judetului si-au cumparat un suvenir. „Mi-am luat o patura din par de capra, o cruciulita, o oala de lapte si câteva farfurii din ceramica“, a spus Anuta Handolescu. O data cu târgul de ceramica, s-au sarbatorit si „Zilele orasului Horezu“, anul acesta implinindu-se 519 ani de atestare documentara.