Managerii unitatilor de invatamânt din judetul Dolj invata cum sa cheltuiasca banii alocati de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru dotarea si modernizarea scolilor. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, ministerul de resort a aprobat suma de 77 de miliarde de lei, bani ce vor intra in vistieria scolilor doljene, pâna la 15 septembrie.
Potrivit contabilului-sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, Eugen Radut, banii aprobati de Ministerul Educatiei au destinatie precisa: dotarea unitatilor de invatamânt, a laboratoarelor si a bibliotecilor scolare. „Sumele de bani vor fi impartite institutiilor de invatamânt in functie de prioritati. Directorii de scoli trebuie sa inteleaga faptul ca acesti bani au o destinatie precisa si nu pot fi deturnati spre o alta destinatie, cum ar fi, de exemplu, pentru lucrari de investitii sau consolidare. Acest lucru este ilegal, iar directorii de scoli, de acum manageri, trebuie sa inteleaga acest lucru“, a precizat Eugen Radut. Inspectorul scolar general al ISJ Dolj, prof. Diana Busoi, le-a atras directorilor atentia in legatura cu acest aspect: „Nu trebuie sa ne cramponam de aceste probleme. Fondurile vor fi cheltuite asa cum cere ministerul. Ne-am saturat sa le tot spunem directorilor de scoli sa nu se mai vaite ca nu au bani. Acum ii vor primi, dar sa vedem cum se vor descurca. La noi, la români, a devenit un cliseu zicala: nu avem bani…“, a precizat inspectorul scolar general al ISJ Dolj. Potrivit sursei citate, cumpararea de carte pentru fondul bibliotecilor reprezinta o problema arzatoare, care nu mai trebuie amânata. „Intr-un termen foarte scurt trebuie achizitionate aceste carti, pe baza de oferte scolare“, a completat Diana Busoi.
Cinci scoli-pilot la descentralizare
Alt punct al sedintei cu directorii din preuniversitar a fost descentralizarea invatamântului, program-pilot ce va fi aplicat in Dolj mai intâi in câteva unitati scolare – Scolile din Poiana Mare, Dabuleni, Liceul cu program sportiv „Petrache Triscu“, Colegiul National „Gheorghe Chitu“, Grupul Scolar „Matei Basarab“, Liceul „Tudor Arghezi“, Scoala nr.2 „Traian“, Scoala nr. 22 „Mircea Eliade“ si Gradinita nr. 40 din Craiova – unitati care vor aplica in acest an „programul de descentralizare al invatamântului preuniversitar – costul per elev“. Potrivit liderilor de sindicat doljeni, când se va da startul si când vor ajunge banii la scolile respective, nimeni nu poate sa stie cu exactitate. Cert este ca descentralizarea trebuie aplicata deja, pentru 17 scoli selectate de Ministerul Educatiei. „Colegiul National al Finantarii (CNF) din Bucuresti a stabilit o suma de 1.900 RON pentru fiecare elev inscris la una din scolile mentionate. Acest cost se refera nu numai la salariile cadrelor didactice din acele scoli, dar si la o parte din cheltuielile materiale si la bursele elevilor. Iar pentru ca programul sa dea rezultate, directorii de scoli trebuie sa inteleaga ca responsabilitatea pe care o au ei acum se va dubla.
Ei vor fi singurii care vor gestiona banii, pentru a se incadra in sumele respective si chiar pentru a le mai ramâne din ei“, a precizat contabilul-sef al ISJ Dolj. In ceea ce priveste „gestionarea“ banilor in cele mai bune conditii, un punct de vedere l-a avut si vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj, prof. Constantin Lungulescu: „Cei care vor avea haturile scolilor in mâini sunt directorii unitatilor de invatamânt. Managerii institutiilor scolare vor avea responsabilitatea de a acoperi fondul de salarii al oamenilor de la catedra, cheltuielile materiale si bursele elevilor. Cine nu va gestina banii cu atentie risca sa aduca bani de acasa; cine nu va cheltui banii la timp, ministerul ii va redistribui la alte judete“, a precizat Lungulescu.