4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul de Transfuzii Sanguine, in criza de sânge

Centrul de Transfuzii Sanguine, in criza de sânge

La Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Vâlcea continua sa existe o criza de sânge, numarul solicitarilor fiind in crestere. Din pacate, aceasta situatie se intâlneste si la centrele mari din alte judete. „A scazut numarul donatorilor, fata de câte solicitari avem. Sunt zile in care nu sunt mai mult de cinci donatori. Aceasta este si cauza pentru care multe interventii chirurgicale au fost anulate, pâna la gasirea cantitatilor de sânge necesare. Saptamâna trecuta nu am avut decât 60 – 70 de donatori, grupele 0 si A. Chiar zilele trecute ne-au solicitat cei de la Sibiu si le-am dat patru pungi de sânge grupa B III si doua de A II. Ne ajutam intre noi asa cum putem“, a declarat doctorul Cristian Milai, directorul CTS Vâlcea.


Dintre donatorii prezenti la centru, aproximativ 60% sunt barbati, iar vârsta persoanelor care doneaza sânge este cuprinsa intre 25 si 45 de ani. Una dintre explicatiile furnizate de conducerea CTS ar fi aceea ca tinerii sunt plecati in strainatate, iar cei care au ramas in tara constientizeaza importanta donarii abia in momentele tragice ale vietii. „Alta piedica a donarii de sânge ar mai fi aceea ca patronii unor institutii se opun unor astfel de actiuni. Si ma refer aici la faptul ca o persoana care doneaza sânge si lucreaza intr-o societate particulara are dreptul la doua zile libere, dupa momentul donarii, lucru care nemultumeste conducerea institutiei respective. Nu stim care va fi situatia unui astfel de centru, o data intrati in Uniunea Europeana, având in vedere faptul ca acel bon care atrage, in prezent, cât de cât donatorii nu va mai exista“, a adaugat directorul CTS Vâlcea.


Desi exista un bon valoric in valoare de 30 RON, prea putini oameni doneaza sânge. Pe lânga bonul acesta, trebuie sa existe si alta stimulare. „Am facut o adresa catre conducerea primariei, solicitând ca din bugetul local sa se achite contravaloarea biletelor de calatorie pentru cei care vor sa doneze sânge, platindu-se transportul de la domiciliu la centru. Am fost refuzat, din cauza lipsei banilor. Cred ca s-ar fi putut face acest lucru, mai ales ca nu era vorba de o suma mare. Am facut calculul si veneau vreo 70 de milioane de lei pe an“, a mai spus doctorul Cristian Milai.


CTS Vâlcea se confrunta si cu problema banilor


In afara de criza de sânge prin care trece, CTS Vâlcea se confrunta si cu mari probleme legate de sediul in care functioneaza. Consiliul Judetean Vâlcea a dat CTS suma de 30.000 RON pentru rezolvarea problemelor, dar acesti bani sunt insuficienti. „Cei 30.000 RON sunt practic nimic. Avem in plan sa reparam acoperisul, tavanele din laboratoare, instalatia electrica si sa refacem impamântarea pe care nu am mai verificat-o de vreo cinci ani. Acesti bani ne ajung doar pentru acoperis. Am facut un memoriu si la Institutul din Bucuresti si acum asteptam sa ne dea un raspuns. Am apelat si la principalii sponsori din oras, dar nu am avut nici o sansa. Speram ca pâna la urma sa facem rost de bani pentru a ne putea apuca de reparatii“, a spus Cristian Milai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS