4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024

Purgatoriu in PNL

Demiterile din PNL din ultima vreme tulbura apele in partid. Liberalii au ramas fara patru deputati in doar doua luni, dupa ce conducerea PNL a decis sa-i indeparteze pe cei care au adus atingere imaginii partidului sau care nu se supun disciplinei de partid.


Partidul National Liberal continua perioada epurarilor. Deputatii Raluca Turcan si Cristian Boureanu au fost exclusi sâmbata din partid dupa o sedinta a Delegatiei Permanente. In ceea ce-l priveste pe Dinu Patriciu, acesta a fost sanctionat cu avertisment public, la propunerea Comisiei de etica a partidului, pentru ca doua firme ale omului de afaceri au sponsorizat PSD in campania din 2004. Tot sâmbata, fostul sef al Cancelariei primului-ministru, Aleodor Frâncu, a demisionat din PNL, dupa ce a fost schimbat din functie cu o zi in urma, iar deputatul Titu Gheorghiof a demisionat din Biroul Permanent Central al partidului. Inca din luna iulie, cei doi deputati au fost sanctionati cu avertisment public de conducerea PNL. La inceputul sesiunii parlamentare de toamna, cei doi au pierdut sustinerea grupului parlamentar liberal de la Camera pentru functiile detinute la comisiile permanente, ei comentând defavorabil deciziile luate prin vot de PNL, in special cele privindu-i pe Mona Musca, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica.


Ascensiune nemeritata


Liberalii au pus-o la zid pe Raluca Turcan la Delegatia Permanenta a PNL, principalul capat de acuzare pe care i l-au adus in sedinta de la Cluj fiind acela ca nu a criticat niciodata PD si pe Traian Basescu, dupa cum au declarat surse liberale pentru NewsIn. Potrivit acestora, liderul deputatilor, Crin Antonescu, a spus ca Turcan a avut un rol de jucat, acela de a dinamita PNL, si i-a cerut sa dea un singur exemplu de declaratie critica la adresa PD si a lui Basescu, in vreme ce pe seama ei se pot aduna zeci de declaratii impotriva PNL. „Din punctul meu de vedere, toti cei patru (Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Stolojan si Stoica – n.r.) trebuie sa fie afara din PNL si, daca as putea, as vota si pentru excluderea lui Stolojan. Singurul lor rol a fost acela de a face jocurile haimanalei Basescu“, ar fi comentat Antonescu, in aplauzele colegului sau, vicepresedintele Puiu Hasotti.
Potrivit surselor citate, consilierul premierului si cel care i-a luat locul in Biroul Permanent Central dupa ce Turcan a demisionat din forul de conducere, senatorul Paul Pacuraru, a fost cel mai dur dintre liberali, acuzând-o ca a avut sansa nemeritata de a ajunge intr-un timp extrem de scurt, dintr-o simpla secretara la PNL, parlamentar, sef de comisie parlamentara si membru in Biroul Permanent Central, când altii acced la astfel de functii dupa o viata de activitate politica. Pacuraru a acuzat comportmentul pe care l-a considerat labil al lui Turcan si slaba prestatie ca presedinte al Comisiei de cultura de la Camera Deputatilor. „Imi povesteau colegii de la Senat si râdeau cu totii, inclusiv angajatii de la comisie“, ar fi spus Pacuraru referitor la „incompetenta“ Ralucai Turcan. El a mai spus ca deputatul a fost unul dintre tinerii care nu au confirmat, iar excluderea ei din partid „nu este nici o pierdere“.


Demisii reactioneaza


La finalul sedintei, Raluca Turcan s-a declarat multumita ca a avut ocazia sa-si prezinte punctul de vedere, insa a precizat ca, in acest moment, in partid sunt practici antiliberale, care incurajeaza excluderile, iar acestea demonstreaza politica duplicitara si demagogica a actualei conduceri. Deputatul a declarat agentiei NewsIn ca nemultumirile din interiorul partidului vor creste ca urmare a politicii de excluderi si epurari politice, avertizându-i pe liberali ca pot ajunge oricând in locul ei. Cristian Boureanu considera ca excluderea sa din PNL este „o decizie total nestatutara si absurda“ si acuza gruparea Tariceanu – Olteanu ca a instaurat dictatura in partid.  Intr-o declaratie remisa agentiei NewsIn, Boureanu considera ca prin decizia Delegatiei Permanente de la Cluj de excludere a sa si a Ralucai Turcan s-a instaurat „dictatura unui grup de interese meschine, care foloseste pârghiile guvernamentale de putere in interes personal si in lupte interne de partid“. Boureanu mai sustine ca PNL risca sa dispara definitiv de pe scena politica româneasca, dar precizeaza ca el se considera in continuare liberal si membru al partidului.
Desi a scapat doar cu avertisment public, liberalul Dinu Patriciu se considera tinta unor acuzatii nedrepte si spera ca in perioada urmatoare va fi absolvit de vina de a fi liberal. Dinu Patriciu a trimis o scrisoare conducerii PNL in care repeta ceea ce a mai spus si inainte, si anume ca a ales sa sponsorizeze si PSD respectând principiul sanselor egale. „Nu am considerat niciodata PNL drept un partid leninist, in care vocile membrilor trebuie sa amuteasca atunci când vorbeste conducerea. Dimpotriva, forta PNL rezida tocmai in faptul ca partidul nostru a fost si ramâne un laborator de idei, un for de dezbateri libere si responsabile. Acesta este insusi brandul nostru si trebuie sa ni-l asumam“, a declarat Patriciu. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu a dorit sa comenteze scrisoarea trimisa de Dinu Patriciu.


Cine ce a patit


Indepartarea celor doi deputati vine dupa ce si alti membri PNL au fost demisi sau au fost sanctionati de conducerea partidului. Deputatii Mona Musca si Ioan Ghise au fost dati afara pentru colaborarea cu Securitatea. Mircea Cinteza, Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu au fost sanctionati pentru ca nu au sustinut retragerea din Irak a trupelor românesti. Urmatorii pe lista neagra a PNL sunt ultimii doi presedinti ai PNL: Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, care sunt propusi pentru excludere. La rândul lor, Titu Gheorghiof si Mircea Ionescu Quintus s-au retras singuri din demnitatile din partid tot pentru colaborare cu Securitatea. Exista in partid un curent influent care cere ca si ultimii doi presedinti ai PNL sa fie exclusi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII