Un studiu facut de un grup de cercetatori londonezi, citat de site-ul www.ele.ro, a demonstrat ca aporturile mari de vitamina D ar putea incetini progresul cancerului de sân.
Studiul a fost facut pe un grup restrâns de femei si a demonstrat ca pacientele care prezentau o forma incipienta a bolii aveau un nivel mai mare de vitamina D decât cele la care boala era intr-un stadiu avansat. Rezultatele acestei cercetari intaresc supozitiile medicilor cum ca banala vitamina D ar avea un rol foarte important in aparitia, dar mai ales in modul in care avanseaza cancerul mamar.
Cercetatorii de la Imperial College London au studiat analizele a 279 de femei, 204 dintre acestea având o forma incipienta de cancer. Statisticile, dar si studiile anterioare arata ca aceasta boala apare mai frecvent la femeile care traiesc la latitudini mai mari si se expun mai putin la soare.
Vitamina D, supranumita „vitamina soarelui“, se gaseste in lapte si produsele lactate, in galbenusul de ou si in uleiul de peste. Corpul nostru produce vitamina D in prezenta razelor soarelui.
Testele de laborator au demonstrat ca vitamina D impiedica celulele canceroase sa se inmulteasca. Cu toate ca cercetatorii inca nu stiu sigur daca nivelul scazut de vitamina D este o cauza sau o consecinta a cancerului de sân, rezultatele cercetarilor arata ca aceasta substanta are un rol important in modul in care evolueaza boala.
Potrivit Agentiei Internationale de Cercetare asupra Cancerului, cancerul la sân este cea mai frecventa forma a acestei boli intâlnita la femei, peste un milion de noi cazuri fiind descoperite anual in intreaga lume. Statisticile arata ca, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticata cu cancer de sân.
Octombrie este luna in care milioane de oameni din intreaga lume isi unesc eforturile in lupta cu aceasta boala. Campaniile de informare despre acest flagel au scopul de a constientiza populatia despre importanta depistarii precoce a cancerului de sân. Caci, depistata din timp, sansele de vindecare sunt mult mai mari.
Factorii care sporesc riscul aparitiei cancerului mamar sunt predispozitia genetica, menstrele timpurii sau menopauza intârziata, precum si lipsa sarcinii.