3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025

500 de copii…

Peste cinci sute de zâmbete, pentru tot atâtia copii! Campania umanitara initiata de cotidianul si Fundatia Gazeta de Sud, la care s-au alaturat firme si cetateni inimosi, si-a atins ieri scopul: dulciuri, jucarii si hainute au poposit in bratele copiilor din centrele de plasament ale judetelor Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti si Vâlcea.


Campania a fost demarata acum trei saptamâni si a avut in vedere, de la bun inceput, copiii institutionalizati din Oltenia. Cu sprijinul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cele cinci judete, s-au intocmit liste cu numarul copiilor internati. In acelasi timp, fundatia Gazeta de Sud a lansat un apel catre firmele si persoanele interesate sa participe la aceasta campanie, atât cu produse, cât si cu sume de bani. In câteva zile, totul a fost organizat, iar la sediul Gazetei de Sud au fost aduse sute de pachete cu alimente, fructe, haine, dulciuri si jucarii in valoare de peste o suta de milioane de lei. Miercuri, pâna seara târziu, redactorii Gazetei de Sud au sortat produsele in peste 500 de pachete. Iar ieri-dimineata, trei echipe – formate din reprezentanti ai redactiei, fundatiei si Politiei de Frontiera – au plecat catre destinatiile stabilite.


In lipsa familiei, un dar…


Livia G. are 24 de ani. Acum sapte luni, in urma unei relatii intâmplatoare, a dat nastere unei fetite. Crescuta de bunici, a trebuit sa urmeze „modelul moral“ al oamenilor de la tara: sa nu-i faca de rusine. Asa incât, cu pruncul in brate, si-a parasit caminul si s-a adapostit in Centrul Maternal al DGASPC Dolj. Aici traieste de câteva luni, ferm hotarâta sa nu-si abandoneze copilul, chiar si cu riscul de a nu se mai intoarce niciodata la familie. Asistentii sociali au facut insa toate demersurile necesare in astfel de situatii, au apelat la toate metodele de convingere. In cele din urma, familia a acceptat situatia. Chiar la sfârsitul acestei saptamâni, Livia si fiica ei, Rodica, vor pleca acasa. Vor petrece Craciunul in caminul cald al familiei.


In situatii asemanatoare sunt inca sase copii, aflati astazi in Centrul Maternal. Fie ca familiile nu dispun de conditii pentru a-i creste, fie ca au fost alungati de acasa ori parintii s-au despartit, micutii au ajuns sub protectia statului. Ieri, cei sapte copii si mamele lor au zâmbit: au primit cadouri care sa le indulceasca aceste Sarbatori petrecute departe de casa.


Crescuti la centru, azi studenti


Au fost abandonati inca de la nastere sau, in alte cazuri, intâmplari nefericite i-au determinat sa ia calea centrelor de plasament. Au crescut, au mers la scoala, iar astazi sunt elevi eminenti sau chiar studenti, sustinuti material – cu cazare si masa – de stat. 25 de tineri din CTF „Regina Maria“ Craiova au zâmbit ieri, fericiti pentru ca Mosul s-a gândit si la ei. „Mama a murit când aveam un an, tata s-a recasatorit, deci am fost dat la casa de copii. Din cei trei frati, numai eu am ramas la centru si am invatat. Sora-mea s-a casatorit repede, frate-meu sta in strada. Eu am ales sa fac scoala: acum sunt student in anul intâi la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Cluj. Si aici ramân. Statul ne tine pâna la 26, deci o sa fac si masterul, apoi o sa-mi construiesc un viitor“, a povestit planurile sale Costinel Marius Iscru, unul dintre tinerii institutionalizati la „Regina Maria“.


Coleg de destin ii este si Vasile, de 23 de ani. Cu parinti surdo-muti, copilul a fost abandonat intr-un centru de plasament când nici nu implinise sase luni. Astazi este student la doua facultati: Stiintele Comunicarii si Drept.


Ioi n-a ratat ocazia


Au zâmbit. Nu neaparat pentru ce au gasit in pachete – sunt prea bolnavi sa le poata desface ori sa manânce singuri – dar in mod sigur pentru ca cineva a mers sa-i vada. 17 copii de la Centrul de Ingrijire si Recuperare pentru Copiii cu Handicap Sever „Noricel“ au primit ieri darurile de Craciun ale Fundatiei Gazeta de Sud si partenerilor sai. Asezati neputinciosi in paturi ori carucioare, copiii au avut totusi bucuria ca acum, in preajma Sarbatorilor, oameni de suflet sa-i imbratiseze si sa-i mângâie.


La Clubul „Copiii Strazii“, rândurile se inmultesc, pe masura ce gerul e mai aprig si Craciunul mai aproape. Ieri erau sase pusti, adunati in ultimele zile de asistenti de pe strazi, canale ori peroanele garii. Printre ei, o veche cunostinta de-a Gazetei: Ioi, aurolacul din gara, ori „regele canalelor“, cum ii place sa-si spuna. Spalat bine cu sapun si imbracat in haine curate, micul vagabond are o sclipire noua in ochi: pare ca s-a indragostit de conditiile centrului. N-o sa-l tina insa mult, a recunoscut el, primindu-si punga cu bunatati.


„Pai, io, doamna, am venit acuma ca e frig. Vine si Craciunul, mai veniti si dumneavoastra cu cadouri asa frumoase… de ce sa nu stau?!… Dup-aia plec iar, ca acolo e casa mea, in strada!“.


Le-au oferit musafirilor felicitari


In Casa de tip familial „Sfântul Apostol Andrei“, 32 de micuti s-au bucurat ieri in jurul bradului de venirea lui Mos Craciun. Ajutati de asistentii sociali, copiii si-au desertat plasele nerabdatori si s-au infruptat din toate minunatiile. Le-au urmat exemplul cei noua pusti de la Centrul de Primire Minori, care erau deja pregatiti de vizita: au recitat poezii si le-au oferit oaspetilor felicitari, desenate si colorate chiar de mâinile lor.


Complexul Serviciilor Comunitare pentru Copilul Mic cu Handicap Sever a fost urmatoarea statie pentru caravana de Craciun a Gazetei. Cei 17 copii de aici au zâmbit si ei, acum, in prag de Sarbatori. In timp ce fiecare membru al echipei si-a luat in primire un prichindel pe care sa-l mângâie si sa-l rasfete, asistentii ne-au impartasit câteva dintre povestile triste care aici incearca sa-si gaseasca un final fericit.


Stefanita implineste in ianuarie un an. Sufera de cataracta congenitala, asa incât parintii l-au internat in centru. De aici s-au facut demersuri la Bucuresti, unde va fi operat in cursul anului urmator. De asemenea, DGASPC Dolj incearca reintegrarea lui in familia naturala. Albert are si el doar câteva luni, dar conditiile precare ale familiei nu sunt favorabile bolii de care sufera: encefalopatie cronica infantila. Iar micuta Ana Maria se plimba, inca de la nastere, din spital in spital si din centru in centru. Mama – de 16 ani – nu si-a asumat defel vreo responsabilitate, in ciuda incercarilor si insistentelor asistentilor. In cele din urma, fetita a fost adusa la Complex, unde primeste toate ingrijirile necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU