Plecate spre tarile vestice, incântate de vorbele unor „binevoitori“ care le promit locuri de munca banoase, tot mai multe doljence cad victime traficantilor de persoane. Batute, violate si chiar mutilate, ajung sa se prostitueze in folosul unor indivizi fara scrupule.
Traficul de persoane inca se dovedeste o „afacere“ in România. Traficantii profita de naivitatea multor fete, care sunt convinse mult prea usor ca in tarile din vestul Europei „umbla câinii cu covrigi in coada“. Tinerele, multe dintre ele minore, sunt tentate cu promisiunea unor locuri de munca in strainatate, insa in momentul in care ajung acolo isi dau seama de crudul adevar, fiind constrânse sa se prostitueze in beneficiul traficantilor de persoane.
Incercând sa reduca, daca nu chiar sa stopeze acest fenomen, politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Craiova au dezvaluit câteva dintre constatarile lor cu ocazia investigarii dosarelor penale care vizeaza astfel de fapte.
Tintele
Cei care le racoleaza pe fete nu sunt neaparat aceiasi cu exploatatorii lor. Racolatorii sunt, de obicei, persoane care le inspira incredere viitoarelor victime, preferând fetele care provin din familii sarace sau dezmembrate, ori in care exista tensiuni intre copii si parinti si, mai nou, din familii in care unul dintre parinti a decedat. De multe ori, studiaza cu atentie victima o perioada, inainte sa o abordeze. O „ataca“ in momentul in care fata resimte lipsa banilor, impuindu-i capul cu mirajul unor câstiguri substantiale in tarile din Vest. Cel mai usor cad prada fetele fara studii superioare, insa anul trecut politistii au descoperit cu surprindere printre victime o absolventa a Facultatii de Drept din Craiova, o profesoara nemultumita de salarizarea din invatamânt, ba chiar si o femeie de peste 40 de ani, pensionata medical, care s-a gândit ca isi poate gasi de lucru in strainatate pe aceasta cale.
Promisiunile
Cele mai obisnuite promisiuni facute fetelor sunt acelea privind gasirea unor locuri de munca de baby-sitter ori ingrijitor de batrâni. Urmeaza apoi, aproape la fel de folosite, promisiunile ce vizeaza locuri de munca de ospatar sau barman. Un traficant de persoane doljean a mers pâna acolo incât o suna pe matroana bordelului din Italia pe care il „alimenta“ cu fete, dându-i-o la telefon victimei. Iar aceasta, vazând si numarul de telefon de Italia, era convinsa de femeia cu care discuta si care ii spunea ca are o pizzerie si vrea sa angajeze doar românce, si ca si ea a pornit tot de la un post de chelnerita, ajungând pâna la urma mare patroana. Pare incredibil, dar multe fete au cazut in aceasta capcana…
Alti traficanti au mers si mai departe. Dupa cum au reusit sa stabileasca politistii de la Crima Organizata, racolatorii erau in stare chiar sa mearga acasa la viitoarele victime, pentru a purta discutii cu parintii acestora. Convinsi mult prea usor de aparenta buna-credinta a racolatorilor, parintii mergeau cu ei la notariat, ca sa semneze o imputernicire pentru a permite fetelor minore sa iasa din tara.
Drumul
Unele dintre victime nu au nici macar acte de identitate – certificat de nastere, buletin, pasaport. Racolatorii le ajuta cu bani sa-si obtina actele, iar apoi le platesc drumul pâna in strainatate, spunându-le ca vor inapoia banii din salariile ulterioare.
Transportarea victimelor se face fie direct de cei care le-au convins sa mearga in strainatate, fie de colaboratori ai acestora, ori, mai nou, cu mijloace de transport in comun – autocar sau tren – pentru a nu se face cumva legatura intre racolatori si victime.
Ajunse la destinatie, victimele sunt cazate de obicei in case particulare inchiriate de traficanti. Li se iau imediat actele, astfel ca fetele se simt izolate, intr-o tara straina, unde nu stiu limba, nu au nici un mijloc de existenta si nici nu au habar cum sa se intoarca acasa.
Urmeaza apoi presiunile asupra fetelor, pentru a fi convinse sa iasa la strada. Unii traficanti incep cu metode mai fine de convingere. Le iau pe fete cu masina, le plimba prin zonele in care lucreaza prostituatele, apoi le explica victimelor câti bani câstiga prostituatele fara prea mult efort. Daca metoda nu tine, traficantii le spun de-a dreptul ca n-au ajuns acolo pentru vreun post de chelnerita sau baby-sitter, ci pentru a se prostitua. Cele care se impotrivesc sunt batute si violate in mod repetat, pâna cedeaza. A existat chiar un caz in care o fata a fost supusa unui calvar inimaginabil: traficantul i-a gaurit craniul cu o bormasina pentru a o convinge sa iasa la produs.
Tarife
Preturile practicate de româncele care se prostitueaza difera de la tara la tara. In general, tariful pentru un raport sexual normal este de 50 de euro „pe loc“, adica in masina, de 100 de euro la hotel si de 150 de euro la domiciliul clientului. Tariful creste insa in functie de preferintele clientului, taxându-se in plus raporturile orale sau anale. Acestea sunt preturile practicate in zonele „bune“ din Italia, insa tarifele sunt mai mici daca fetele sunt scoase „la produs“ in zone de la periferia oraselor ori pe autostrazi. In schimb, tarifele sunt mai mari in Franta, mai ales in zona Parisului.
Fetele sunt scoase pe strada seara, dupa ora 18.00, si se intorc in camera in care sunt cazate pe la 4.00 – 5.00 dimineata. In noptile proaste au doar patru-cinci clienti, pe când in cele bune trebuie sa faca fata la 15-20 de clienti. Nu primesc insa mai nimic din câstig, majoritatea banilor fiind incasati de proxenet, prin cei care le supravegheaza pe fetele aflate „la munca“. Politistii craioveni de la Crima Organizata au calculat, pe baza declaratiilor victimelor, ca un proxenet câstiga in medie cam 10.000 de euro lunar de pe urma fiecarei victime.
Unii, avizi de bani, nu le iarta pe fetele exploatate nici macar in zilele lor delicate. Au fost obligate sa se prostitueze chiar si fete care au ramas gravide, cel putin pâna când sarcina a devenit vizibila.
Scaparea
Când nu sunt multumiti de câstigurile pe care le obtin fetele, traficantii le vând albanezilor, care fac legea pe piata prostitutiei din Italia. Dupa luni, daca nu chiar ani, fetele reusesc sa scape si sa povesteasca totul politistilor, care le indruma spre Ambasada României, de unde sunt trimise acasa. Aproape toate se aleg cu probleme de sanatate, mai ales din cauza bolilor venerice. Cea mai mare trauma este insa cea psihica.
Politistii de la Crima Organizata sustin ca metoda cea mai buna de a evita traficarea este verificarea persoanelor care se ofera sa sprijine – chipurile, dezinteresat – gasirea unui loc de munca in strainatate. „Oamenii trebuie sa fie suspiciosi, sa incerce sa afle cu cine umbla fetele lor, iar in cazul in care au cea mai mica banuiala ca este vorba despre traficanti de persoane, sa nu ezite sa sesizeze politia“, a mentionat un ofiter de la Crima Organizata care actioneaza sub acoperire.
Italia in primul rând
Tara preferata a traficantilor de persoane este Italia. Acolo exista foarte multe bordeluri clandestine in care sunt exploatate româncele credule. Urmeaza apoi Franta si Spania, iar politistii români de la Crima Organizata au, mai nou, in vizor traficul de persoane catre Grecia.
Tertipuri
De multe ori racolatorii barbati le fac pe victime sa se indragosteasca de ei. Uneori ajung sa se si casatoreasca. Odata ajunsa in strainatate, iubita sau sotia este scoasa „la produs“ fara nici un regret de individul care a adus-o acolo.