Inspectorii de specialitate au constatat sute de deficienţe în primele luni ale lui 2007. Amenzile aplicate sunt de ordinul zecilor de mii de lei, cifrele exacte fiind ferite de ochii presei printr-un ordin al secretarului de stat în construcţii
VÂLCEA. Legislaţia în materie de construcţii este ignorată atât de persoanele fizice, cât şi de agenţii economici şi, mai grav, de instituţiile publice. Aceasta este concluzia la care au ajuns lucrătorii Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) după trei luni de verificări. Potrivit lui Ion Nicolae, inspectorul-şef al IJC, din ianuarie şi până în prezent au fost efectuate 316 controale, axate pe două categorii de legislaţie în domeniul construcţiilor. „S-au efectuat verificări atât în calitatea în construcţii, cât şi în ceea ce priveşte disciplina în construcţii, cele două domenii fiind reglementate de acte normative separate.
În urma controalelor s-au constatat 200 de deficienţe şi s-au impus 143 de măsuri de remediere. De asemenea, inspectorii IJC au mai aplicat şi opt amenzi contravenţionale, a căror valoare însumată depăşeşte suma de 50.000 de lei“, afirmă inspectorul şef. Ion Nicolae nu a dorit să înainteze o cifră exactă în ceea ce priveşte valoarea sancţiunilor, acesta argumentând că există un ordin al secretarului de stat în Inspecţia în Construcţii, prin care se interzice publicarea sumelor amenzilor aplicate de IJC. Şeful instituţiei din Vâlcea face această afirmaţie chiar dacă, în alte întâlniri cu presa, nu s-a sfiit să facă publice atât amenzile contravenţionale aplicate de inspectorii din subordine, cât şi numele firmelor sau persoanelor fizice depistate cu nereguli. Şeful de la IJC a „dezvăluit“ totuşi că două din cele opt amenzi sunt contestate în instanţă, în prezent Inspectoratul fiind în litigiu cu cei sancţionaţi. Instituţia condusă la liberalul Nicolae a mai verificat în ultimele trei luni şi 136 de documentaţii tehnice în vederea emiterii acordului unic. Inspectorul-şef spune că la acest capitol nu au existat prea mari probleme, majoritatea actelor fiind în regulă, doar un număr mic din acestea fiind respinse.
Primării cu probleme
Inspectorul-şef Nicolae recunoaşte că o serie de încălcări ale legislaţiei în domeniu pornesc de la primării. „Am avut probleme şi cu primăriile şi acestea au fost sancţionate. S-au dat amenzi la Râmnicu Vâlcea şi la Pietrari. Multe primării, după ce emit autorizaţiile de construire, nu mai verifică dacă termenii acestui act au fost respectaţi şi dacă nu cumva cetăţeanul s-a abătut de la proiect. Mai sunt cazuri în care primăria eliberează o asemenea autorizaţie fără ca acela care construieşte să îndeplinească toate formele legale“, a relatat Nicolae. Nici de această dată sumele cu care au fost amendate respectivele autorităţi publice locale nu au fost făcute publice.
Tone de hârtii pentru dărâmarea unui zid
În ultimii ani, inspectorii de la construcţii s-au confruntat cu un val de reamenajări în apartamente. Acum însă, instituţia vine cu un set de reguli, menite să centralizeze toate modificările făcute în apartamentele vâlcene, dar şi să dea bătăi de cap celor care doresc reamenajări interioare. Potrivit şefului de la Construcţii, înainte de a se interveni într-un apartament trebuie obţinut un acord legalizat în faţa notarului de la toţi vecinii direct afectaţi de modificările şi lucrările ce urmează să fie efectuate. De asemenea, cel care are de gând să îşi spargă un zid sau să dărâme o debara va trebui să obţină şi acordul asociaţiei de proprietari, în variantă legalizată pe lângă cel al vecinilor. Urmează celelalte acorduri, autorizaţii şi documente cerute în mod normal de lege. Ion Nicolae spune că instituţia a primit în ultimele luni o serie de petiţii referitoare la modificările în apartamente. Cu toate acestea, cele mai multe plângeri ale cetăţenilor se referă la încălcări ale prevederilor Codului Civil.