5.6 C
Craiova
marți, 3 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrejudiciu de sute de milioane de dolari la Hidroelectrica

Prejudiciu de sute de milioane de dolari la Hidroelectrica

Cazul Hidroelectrica Mehedinţi a ajuns pe  3 aprilie pe masa procurorilor Parchetului instanţei supreme, iar din 11 aprilie aceştia verifică acordurile şi contractele prin care Hidroelectrica furnizează agenţilor economici energie electrică.

Mehedinţi. Specialiştii estimează că prejudiciul este de aproximativ 500 de milioane de dolari, numai în cazul vânzărilor de energie mai ieftină către unele firme în spatele cărora se presupune că s-ar afla oameni politici, dar şi o firmă din străinătate. Mai multe firme au cumpărat energie electrică cu preţuri cuprinse între 52 de lei/MWh şi 150 de lei/MWh şi au revândut-o către alţi consumatori la preţuri cuprinse între 280 şi 400 de lei MWh. Potrivit unui comunicat emis miercuri de Ministerul Public, „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus, în 3 aprilie, începerea urmăririi penale faţă de nouă persoane, învinuite de complot şi subminarea economiei naţionale.
În perioada anilor 2002-2003, cei nouă, folosindu-se de prerogativele funcţiilor de conducere în care au fost învestiţi, s-au constituit într-o grupare având o structură suprapusă pe organigrama societăţii SC Hidroelectrica SA.
Gruparea astfel constituită a folosit compania Hidroelectrica în scopuri contrare obiectivelor statuate legal, scopuri care au fost de natură să submineze economia naţională prin afectarea funcţionării sistemului energetic naţional în condiţii de siguranţă, cu repercusiuni grave asupra întregului sistem economic naţional.
Prin manopere ilicite, membrii asociaţiei au desfăşurat acţiuni comisive şi omisive ce au condus la instaurarea unei stări de pericol potenţial, dar şi la crearea unor pagube în dauna SC Hidroelectrica SA şi implicit în dauna economiei naţionale, punând în pericol grav siguranţa Sistemului Energetic Naţional“.
Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care au fost comise faptele.

Codruţ Şereş, aşteptat la DIICOT

La audieri, o dată cu fostul ministru Codruţ Şereş, a fost chemat şi directorul Traian Oprea, care în luna august a anului trecut a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Oprea, alături de alte persoane, este judecat pentru prejudicierea Hidroelectrica cu aproximativ 1,8 milioane de euro.
În alt dosar, procurorii DIICOT fac cercetări cu privire la retehnologizarea de la Porţile de Fier. Contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Porţile de Fier I a fost semnat în 1997, în baza unei decizii a guvernului. Contractul a fost încheiat pe baza analizei ofertelor de o comisie constituită în baza unei decizii a Consiliului de Administraţiei al RENEL, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, iar finanţarea era asigurată integral de către Sulzer Hydro/ABB.
În contractul de retehnologizare s-a stipulat ca plata să se facă prin livrarea de energie electrică obţinută ca surplus prin suplimentarea puterii instalate a agregatelor. Datorită acestei stipulări în contract s-a considerat că firma Sulzer Hydro/ABB are cea mai bună şi performantă ofertă din punct de vedere economic şi financiar.  Sulzer Hydro/ABB a primit contractul de realizare a lucrărilor alături de UCM Reşiţa, Hidroconstrucţia şi Electromontaj.
Din cabinetul care a supervizat retehnologizarea la acea vreme făcea parte Traian Băsescu, ministru al transporturilor, şi Călin Popescu Tăriceanu, care deţinea la acel moment portofoliul de ministru al industriilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS