5.1 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de copii vâlceni sunt singuri

Sute de copii vâlceni sunt singuri

Peste 1.900 de copii din judeţul Vâlcea duc dorul părinţilor care sunt plecaţi la muncă în străinătate, pentru a scăpa de neajunsuri şi de sărăcie. Dintre aceştia, peste 670 au ambii părinţi plecaţi din ţară şi unii dintre ei sunt în grija rudelor ori au ajuns într-un centru de plasament.

VÂLCEA. Ultima monitorizare trimisă de reprezentanţii primăriilor din judeţ la DGASPC Vâlcea arată că 1.908 copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 935 sunt băieţi şi 973 sunt fete. La data raportării, 28 de micuţi aveau vârste sub un an, 99 aveau vârste cuprinse între un an şi doi ani, 436 între trei şi şase ani, 467 între şapte şi nouă ani, 485 între zece şi 13 ani, şi 393 între 14 şi 17 ani. Din datele transmise de autorităţile locale din judeţ, 674 de copii aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 939 doar unul dintre părinţi plecaţi, în timp ce 295 erau înregistraţi cu părinte unic susţinător al familiei monoparentale plecat în străinătate. De asemenea, numărul copiilor aflaţi în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie, era de 1.736, în timp ce 172 erau cu măsură de protecţie la sfârşitul perioadei raportate. Numărul de familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate era de 470. Cu un singur părinte plecat erau 585 de familii, iar cu părinte unic susţinător al familiei plecat la muncă în străinătate erau 219 cazuri.

Numărul real este mult mai mare

Roxana Radu, directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, a spus că numărul real al copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în afară este mult mai mare: „Noi am solicitat la toate primăriile din judeţ să facă şi să ne trimită în permanenţă rapoarte cu numărul copiilor care rămân singuri pentru că le pleacă părinţii la muncă în străinătate. Avem o evidenţă, dar ea nu este reală pentru că atunci când facem reevaluările mulţi părinţi nu sunt de găsit la domiciliul care e trecut în raportul primăriilor. Nu dăm de ei şi nu ştie nimeni nimic, dacă sunt în străinătate ori prin ţară. Am apelat şi la Serviciul Paşapoarte pentru a vedea dacă sunt plecaţi, dar nu am rezolvat nimic. Reprezentanţii Serviciului Paşapoarte ne-au trimis la Poliţia de Frontieră, pentru a afla dacă părinţii de care nu dăm sunt plecaţi în străinătate“, a declarat Roxana Radu. Reprezentantul DGASPC a precizat că, chiar dacă rămân în grija bunicilor ori a rudelor şi sunt foarte bine îngrijiţi, copiii duc dorul părinţilor.

„Sunt micuţi care nu suportă lipsa părinţilor“

Mulţi copii care sunt în grija bunicilor ori a rudelor nu sunt supravegheaţi corespunzător şi acest lucru duce la urmări foarte grave. „Copiii neglijaţi de cei care îi au în grijă îşi fac de cap. Fetele care sunt mai mari se apucă de prostituţie. Băieţii se grupează în bande şi se apucă de tâlhării, iar alţii abandonează şcoala. De asemenea, sunt micuţi care nu pot suporta absenţa părinţilor şi se sinucid. Din fericire, noi nu am avut în judeţ asemenea cazuri, dar au fost prin ţară. În aceste cazuri, urmările sunt foarte grave pentru copii“, a menţionat Roxana Radu. Reprezentantul Direcţiei consideră că, pentru a evita asemenea tragedii, părinţii trebuie să plece în străinătate împreună cu copiii. „De exemplu, în Spania şi în Italia, unde lucrează foarte mulţi vâlceni, s-au făcut şcoli speciale, unde se predă în limba română, iar părinţii îşi pot lua copiii cu ei“, a afirmat directoarea adjunctă.

Un băieţel nesupravegheat a căzut pe fereastră

Roxana Radu a povestit că, şi în judeţul Vâlcea, un copil de patru ani, a cărui mamă era plecată la muncă în Italia şi care a rămas nesupravegheat, a căzut, anul trecut, de la etajul III. „Am avut şi noi un caz cu un băieţel de patru ani, din Râmnicu Vâlcea, a cărui mamă a plecat la muncă în Italia şi copilul a fost lăsat în grija surorii mai mari. Sora băieţelului avea 19 ani şi locuia împreună cu fratele într-un apartament la etajul III al unui bloc din municipiu. Într-o zi, fata a plecat cu nişte prieteni la Bucureşti, iar pe copil l-a încuiat în apartament. Fata a uitat un geam deschis, iar băieţelul a căzut pe fereastră de la etajul patru. A avut noroc pentru că nu a păţit nimic. A fost transportat la spital, unde i s-au făcut investigaţii medicale, iar apoi l-am preluat noi pe băiat. Mama a venit din Italia, de unde lucra, şi a dat declaraţie că nu îşi va mai lăsa copilul în grija nimănui şi i l-am dat“, a spus Roxana Radu.
Directoarea DGASPC consideră că părinţii trebuie să înţeleagă că de pe urma acestor plecări nu au de suferit decât copiii, iar atunci când pleacă în străinătate trebuie să îi ia şi pe ei, pentru că telefoanele şi banii nu ţin locul dragostei părinteşti. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS