18.3 C
Craiova
luni, 28 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalApă de la cinci kilometri

Apă de la cinci kilometri

În comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea, apa este scumpă la vedere. Localitatea e singura din zona de nord a judeţului care nu are alimentare cu apă.

VÂLCEA. Un singur sat din cele şapte ale comunei are alimentare cu apă, iar aceasta s-a făcut pe banii oamenilor din zonă. În două sate, zeci de familii se alimentează de la o singură fântână, care seacă vara, iar oamenii cară apa de la o depărtare de cinci kilometri. „Suntem singura comună din zona de nord a judeţului care nu are reţea de alimentare cu apă. Comuna are şapte sate, dintre care unul singur are alimentare cu apă. În Balota oamenii şi-au băgat apă în 2005 cu ajutorul reprezentanţilor Hidroconstrucţia, pe banii Obştii Cetăţenilor din zonă, şi i-a costat 150.000 de lei“, a spus Sonia Iliescu, primarul comunei Racoviţa.
Aceasta declară că, în celelalte sate, oamenii se alimentează cu apă de la fântâni. Problema este că în Bolovanu şi Cătunul Băiaşului localnicii o duc foarte rău cu apa, în aceste sate existând doar câte o fântână, de la care se alimentează zeci de oameni. „În cele şase sate, cetăţenii se alimentează cu apă de la fântâni, dar acestea sunt colmatate din cauza lacului de acumulare de pe Olt de la hidrocentrala Cornetu. Avem nevoie de apă în zonă. Una e să bei apă potabilă şi alta e cu impurităţi. Sunt şi sate în care avem doar o singură fântână. În Bolovanu nu există decât o fântână, de la care se alimentează toată lumea. Aceeaşi situaţie e şi în Cătunul Băiaşului“, a precizat primarul.


Zeci de oameni din Racoviţa iau apă de la o singură fântână

În satul Bolovanu locuiesc peste 70 de familii şi toate consumă apă de la aceeaşi fântână. „Toţi luăm apă de la o singură fântână. Vara, când sunt căldurile mari, rămânem fără apă pentru că familiile noastre sunt numeroase. O ducem rău cu apa aici în dealul ăsta. Deocamdată mai avem, dar nu se ştie pentru cât timp, că nu plouă deloc. De aici luăm de băut, de gătit şi de spălat. De foarte multe ori stăm la coadă ca să scoatem o găleată de apă, că e multă populaţie aici, o familie are cel puţin cinci copii“, a spus Nicoleta Mărunţelu din Bolovanu.
Alt localnic povesteşte că, de câte ori plouă abundent, apa din fântână devine tulbure. „Bem şi tulbure că nu avem ce face. Vara, când vine canicula, e rău pentru că seacă şi cărăm apa de la cinci kilometri, din satul Balota. Familiile mai înstărite îşi aduc apă cu căruţele şi cu butoaiele. Cei săraci, care nu au căruţe, o cară cu găleţile“, a spus Nicolae Gabor.
Pentru a rezolva problema apei din satele Bolovanu şi Cătunul Băiaşului, Sonia Iliescu speră să obţină finanţare de la Uniunea Europeană. „În cele două sate e numai populaţie de etnie romă şi vreau să obţin bani de la UE din fondurile destinate acestei minorităţi pentru a le face alimentare cu apă“, a susţinut edilul. Pentru celelalte patru sate, primarul a depus documentaţia pentru un proiect la Bucureşti pe Ordonanţa nr. 7. Pentru ca toate cele patru sate să aibă apă curentă sunt necesare 3,4 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS