16.7 C
Craiova
luni, 28 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalServicii horror la morga din Băileşti

Servicii horror la morga din Băileşti

La Spitalul Băileşti, misiunea angajaţilor se sfârşeşte la uşa morgii. De spălarea şi îmbrăcarea mortului se ocupă rudele, care trebuie să intre în încăperea infectă şi să-şi aducă apă de acasă.

Gazeta de Sud prezenta, în urmă cu doi ani, condiţiile mizere de la morga Spitalului Municipal Băileşti. În urma articolului, autorităţile sanitare s-au autosesizat, au efectuat un control care a stabilit că locul respectiv este un adevărat focar de infecţie şi a rămas să fie luate măsuri. S-a vorbit ulterior că morga este o ruşine şi ar trebui închisă, împreună cu spitalul, aflat, de asemenea, într-o stare deplorabilă. În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că locuitorii din zona Băileştiului – peste 50.000 de suflete – nu se pot lipsi de spital şi de morgă şi s-a hotărât că ar fi bine să fie făcute nişte investiţii.

O experienţă de coşmar

Mult trâmbiţatele investiţii nu au fost începute nici până astăzi. Imaginea morgii Spitalului Băileşti continuă să alimenteze fanteziile morbide ale indivizilor amatori de poveşti de groază. Cât despre cetăţenii cumsecade, care ajung de nevoie acolo, atunci când sunt chemaţi să identifice un cadavru sau când trebuie să-şi ridice o rudă moartă, aceştia rămân marcaţi pentru tot restul vieţii de imaginile de coşmar din interior.
O astfel de experienţă a trăit în urmă cu aproape două săptămâni o pensionară din Craiova. Silvia Păun a mers la morga Spitalului din Băileşti împreună cu mai multe rude ca să ia cadavrul unui verişor din Petrişor, decedat în urma unui stop cardiac. Femeia povesteşte groaza pe care a simţit-o când şi-a văzut ruda moartă: „Nu se poate explica în cuvinte cum am primit cadavrul, ceva de neimaginat! Era plin de sânge, iar pe masă, sângele, de două degete, era coagulat. Pentru Dumnezeu, era un om acolo, care avusese o viaţă, merita puţin respect! Nu am crezut că este posibil aşa ceva într-un spital municipal!“.

„A trebuit să ne descurcăm singuri“

Rudele mortului au încercat să spele cadavrul, dar le-a fost foarte greu să găsească o sursă de apă în tot spitalul. În cele din urmă, au adus apă cu un lighean şi o căldare tocmai din secţia de interne. „Nenorocirea a fost atunci când noi am început să-l spălăm, dacă se poate spune spălare când nu funcţiona canalizarea şi toată apa infectată cu sânge curgea pe podeaua de ciment. Timp de două ore, cât a durat primenirea mortului, nu a avut cine să ne ajute sau măcar să spele pe acolo şi a trebuit să ne descurcăm singuri, călcând prin balta de sânge“, a povestit Silvia Păun.
O situaţie aberantă, care în tot judeţul Dolj este de domeniul normalităţii. Oamenii trebuie să să spele cadavrul, să-l îmbrace, să-l pună în coşciug şi să-l ducă apoi în maşină. Doar la unităţile sanitare care au şi angajaţi la morgă – nu e cazul Spitalului Băileşti – poţi să scapi de spălarea şi îmbrăcarea mortului dacă plăteşti. Angajaţii consideră acesta un serviciu în plus, pe care se simt obligaţi să-l taxeze.

Frigiderul, o necesitate

Maria Boabă, managerul Spitalului Băileşti, susţine că afirmaţiile Silviei Păun sunt exagerate: „Nu este adevărat, avem apă curentă la morgă, iar canalizarea funcţionează“ şi, pentru a dovedi acest lucru, a însoţit reporterii GdS la morgă. Într-adevăr, în faţa clădirii era o gură de canal, care dovedea existenţa canalizării, dar şi funcţionalitatea acesteia, în sensul că, în lipsa capacului, furat de locuitorii care se îndeletnicesc cu colectarea fierului vechi, canalul respectiv ar fi putut înghiţi şi un trecător neatent, darămite câţiva litri de apă.
De intrat nu s-a putut însă, pentru că tocmai atunci angajaţii împrăştiaseră din belşug formol prin cele două încăperi care alcătuiesc morga. Mirosul înţepător ar fi putut să gonească şi un elefant, aşa că prezenţa apei curente rămâne discutabilă. Cu toate acestea, se vedea de la o poştă că nu s-a făcut mare lucru pentru a îmbunătăţi cât de cât măcar aspectul clădirii. „Problema este că morgile sunt în reorganizare şi va mai dura până când vor începe să arate aşa cum ar trebui. Până atunci, trebuie să încercăm cu posibilităţi modeste să facem unele investiţii“, s-a scuzat managerul Spitalului Băileşti. Aceasta a mai spus că va face tot posibilul să cumpere pentru început un frigider, că o instalaţie frigorifică adevărată ar presupune costuri inimaginabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII