Operatorul judeţean de apă şi apă uzată, SC Compania de Apă Oltul SA, a intrat în funcţiune la Slatina de pe 2 mai. Directorul interimar al Aceti, Florea Raţă, pregăteşte modificarea statutului societăţii.
OLT. Operatorul judeţean încă nu a semnat cu personalul pe care-l va prelua la filiala din Slatina de la Aceti contractele de muncă, dar s-au semnat deja primele 100 de contracte individuale cu persoane fizice care au făcut separarea consumului pe orizontală.
Ce rămâne din Aceti
Intrarea în funcţiune a operatorului judeţean de apă şi apă uzată înseamnă modificări de substanţă în activitatea operatorului din oraş, SC Aceti SA. Societatea locală predă către Compania de Apă Oltul toate activităţile care ţin de apă, de la capatare, tratare, transport, distribuţie, furnizare, până la canal şi epurare. Din fostele activităţi rămâne doar cu serviciile, adică prestarea de lucrări în domeniul gospodăririi comunale în sectorul de apă, vidanjări, analize de laborator pentru ape uzate etc.
În plus, Aceti va urmări încasarea datoriilor acumulate până la data de 2 mai la apă, canalizare şi epurare. Sistarea apei pentru neplata datoriilor va fi însă făcută de luna viitoare de Compania de Apă Oltul. Altă componentă a activităţii Aceti predată Companiei de Apă Oltul este contractarea. Aceti a emis deja notificări către o mie de clienţi, şi anume instituţii publice, societăţi comerciale şi asociaţii de proprietari, prin care anunţă aceşti mari consumatori că obligaţiile privind alimentarea cu apă sunt preluate de pe 2 mai de operatorul judeţean, cu care trebuie să semneze contracte noi. Compania de Apă Oltul preia toate obligaţiile, mai puţin abonamentul din contractele individuale (1,25 lei pentru persoane fizice şi 3,5 lei pentru persoane juridice) încheiate după separarea consumului de apă pe orizontală, care rămân la Aceti.
În Slatina există 13.000 de contracte de alimentare cu apă, încheiate de Aceti, care vor fi preluate de companie, un volum de muncă uriaş ce se va derula în timp.
Jumătate din personal trece la companie
În ceea ce priveşte personalul va avea loc un fel de „preluare“ de la Aceti la companie. Aceti are în vechea organigramă aproximativ 300 de posturi, tot atâtea câte are compania. Pentru sediul secundar din Slatina, operatorul judeţean are nevoie însă doar de jumătate din angajaţii societăţii locale.
Florea Raţă, numit de Consiliul de Administraţie al Aceti, din 2 mai, director interimar, a declarat că organigrama şi statul de funcţii nu au fost încă finalizate. Statutul modificat va fi depus zilele următoare la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură împreună cu organigrama şi statul de funcţii.
Din conducerea Aceti, în jumătatea care a plecat la companie se regăsesc Constantin Manolache, ca director general, şi directoarea economică Vălu, înlocuită interimar de şefa serviciului economic, Viorica Filip. Se pare că numai cei doi au încheiat până în prezent noi contracte de muncă la companie. Restul angajaţilor au semnat doar încetarea contractelor individuale, angajările urmând să fie făcute în perioada următoare.