8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎmpreună în week-end

Împreună în week-end

Scriind titlul, îmi fuge gândul la fraza aceea celebră – „You can run, but you can’t hide“, adică poţi fugi, dar nu te poţi ascunde sau, mai pe româneşte, urmează două zile împreună cu soţia, sau cu soţul, şi mintea caută portiţe de evadare…

Începem să căutăm motive de lucrări neterminate, că avem şefi intransigenţi ca în genialul cântec al lui Andrieş (se numeşte „Şeful“ şi poate constitui argument amuzant, îl recomand tuturor persoanelor cu simţul umorului). Ar mai fi şi alte portiţe: plimbări cu copilul, mersul la mama la ţară, pescuitul ca socializare şi, mai nou, o excelentă invenţie occidentală – „team-building-ul“, pentru cei norocoşi.
Rândurile ce urmează se adresează acelor persoane care au nevoie de puţină culoare în viaţa de cuplu, care vor să regăsească atmosfera de sărbătoare a începutului, care vor să evadeze din rutina zilelor de duminică şi vor să încerce altceva. Programarea neuro-lingvistică are o definiţie foarte interesantă, care spune că, făcând acelaşi lucru, obţii acelaşi rezultat. Schimbarea se produce când faci altceva decât până acum. Definiţia frustrării este: să faci aceleaşi lucruri şi să aştepţi rezultate diferite.

La fiecare sfert de oră, oferiţi partenerului de viaţă o mică surpriză

Multe persoane se plâng că soţul sau soţia sunt, de ani buni, într-un anumit fel. Aceşti oameni ar trebui să se întrebe ce anume să facă, astfel încât ceva din comportamentul lor să fie diferit. Ce poate schimba fiecare în atitudinea sa? Este un fel de negociere şi recomand să se înceapă cu lucruri mici, care pot fi făcute fără prea mare efort de fiecare dintre partenerii de cuplu.
Este important să ştim că într-un cuplu există ea, el şi construcţia lor, ceea ce numim relaţia de cuplu. Un element esenţial al funcţionalităţii acestei relaţii de cuplu este cadrul de viaţă în care se manifestă. Prin aceasta putem înţelege locuinţa, casa, locul unde suntem împreună, însă denumim cadru şi ceea ce creează fiecare cuplu ca spaţiu psihologic pentru relaţia lor. Având aceste elemente, uneori este suficient să schimbăm cadrul doar ca spaţiu şi, ieşind din rutină, putem obţine rezultate spectaculoase.
Fără costuri financiare şi psihologice mari, putem încerca în week-end-ul care urmează sau, de ce nu, şi în timpul săptămânii, o schimbare de cadru în doi, cu o singură regulă esenţială: la fiecare sfert de oră petrecut împreună fiecare din cei doi să ofere celuilalt ceva, un gest, un sărut, o îngheţată de pepene de lângă fântâna cea nouă de pe Unirii, o stea, o strângere de mână, un gest de tandreţe… Sau mai mare, depinde de cât de bogat este fiecare în interiorul sufletului său.

O simplă plimbare cu persoana iubită poate face minuni

Până azi, nu mi-am imaginat câtă frumuseţe poţi găsi într-o duminică, în oraşul nostru. Este primul week-end din viaţa mea în care m-am simţit musafir în oraşul meu. A fost o sărbătoare la care am avut privilegiul să particip. Mă întreb oare câte cupluri pot conştientiza bucuria de a fi împreună într-un week-end. De a petrece zilele libere împreună într-un mod extraordinar de plăcut, fără să cheltuiască milioane, fără să conducă ore întregi. Puteţi alege să începeţi dimineaţa la 10.00 şi să nu mai beţi cafeaua acasă, în bucătărie. Există terase liniştite şi curate, cu palmieri şi balansoare, în dimineţile de duminică, atunci când clienţii obişnuiţi ai acestor locuri dorm, după chefurile din noapte.
A începe dimineaţa legănându-vă într-un balansoar ar putea fi primul pas spre o zi în care să puteţi pluti. După cafea, puteţi face o plimbare în părculeţul de la Sfântul Dumitru şi, garantat, aceasta echivalează cu una în Grădina Edenului. Teii sunt înfloriţi, mirosul lor este de-a dreptul divin, trandafirii au înflorit şi vă puteţi plimba de mână, admirându-i, iar în întreg parcul răsună cântecul cald al măicuţelor de la biserică de la slujba de duminică. Puteţi sta pe o bancă, mirosind teii, ascultând slujba şi ţinându-vă de mână. Puteţi, mai maturi de data asta, să reînnoiţi jurămintele de iubire. Puteţi privi micuţii care aleargă şi să vă amintiţi de acele momente în care copiii dumneavoastră aveau aceeaşi vârstă, zâmbetul lor, fericirea, bucuria… Sau puteţi construi acum un viitor în care copilul dumneavoastră să alerge prin părculeţ.
În grădina de la Sfântul Dumitru se întâmplă minuni în fiecare duminică. Puteţi trece apoi prin vechea piaţă să cumpăraţi căpşune, pe care să le savuraţi împreună după-amiaza. Apoi, spre seară, ieşiţi din casă, oricâte treburi gospodăreşti ar fi, să admiraţi fântânile muzicale, chiar au un aer de sărbătoare. Sau faceţi o plimbare romantică. Spre lacul din Parcul „Romanescu“, vă puteţi săruta ca în adolescenţă, atunci când toate visele erau posibile. Acolo, în parc, după ora 22.00, lumina care ţâşneşte din mijlocul lacului are o frumuseţe ireală. Toată este doar pentru voi doi. Nu credeţi că ar fi păcat ca atâta frumuseţe să se irosească?
Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sănătate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat în incinta Liceului de Chimie,
tel. 0744.545.352

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS