-2.7 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCele două orfeline, pe scena Naţionalului craiovean

Cele două orfeline, pe scena Naţionalului craiovean

Regizorul-actor George Ivaşcu a făcut echipă cu câţiva actori ai Naţionalului craiovean şi a început să pregătească premiera stagiunii teatrale viitoare, „Cele două orfeline“, de Eugen Mirea, după romanul omonim al lui Adolph D’Ennery.

Romaniţa Ionescu (Orfelina 1), Oana Bineaţă (Orfelina 2), Tamara Popescu (Frochard), Geni Macsim (Contesa), Gina Călinoiu (Charlotte), Monica Modreanu (Călugăriţa), Irina Sârbu (povestitoarea), Adrian Andone (Pirre), Cosmin Rădescu (Roger), Angel Rababoc (Contele), Dragoş Măceşeanu (Jacques, fratele lui Pierre), Marian Politic (Marchizul), Nicolae Poghirc (Valetul), Ştefan Mirea (Doctorul), Mircea Tudosă (Martin) sunt actorii care alcătuiesc distribuţia uneia dintre cele mai importante premiere ale noii stagiuni teatrale. În regia lui George Ivaşcu, scenografia Klara Labancz, pe muzica lui Henry Mălineanu, comedia muzicală, care ori de câte ori a fost montată s-a bucurat de un mare succes, se va juca pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, cel mai probabil în septembrie.

În culisele unei repetiţii

L-am „răpit“ pe George Ivaşcu, regizorul piesei „Cele două orfeline“, din mijlocul repetiţiilor. Se puneau la punct detaliile. Se repeta o secvenţă muzicală, aşa că toată lumea stătea în jurul pianului. Era o atmosferă destinsă. Am descoperit o echipă de oameni degajaţi, un regizor vesel, mulţumit de munca actorilor, a coriştilor. „Spectacolul e o comedie muzicală foarte spumoasă. Se cântă foarte frumos. Va fi o comedie foarte gustată de public. Este vorba despre povestea a două fete orfane, ajunse la Paris. Sunt răpite, după care sunt «contrarăpite». Se naşte o frumoasă poveste de dragoste, ele găsindu-şi jumătatea, astfel încât toată lumea cântă, râde şi dansează. După mai bine de 100 de ani, la Naţionalul craiovean sosesc din nou, de data aceasta într-o parodie la textul original, «Cele două orfeline»“, a precizat regizorul George Ivaşcu. „Este un spectacol foarte greu, fiind o pendulare între personaj şi actor. Munca este cu atât mai dificilă cu cât lucrăm cu un actor, nu numai cu un regizor consacrat“, a mărturisit Adrian Andone, actorul Naţionalului craiovean, care va interpreta rolul lui Pierre în „Cele două orfeline“.

Un roman pus în scenă

Romanul „Două orfeline“, capodopera renumitului scriitor francez Adolphe Philippe D’Ennery, este înduioşătoarea poveste a tinerelor Luiza şi Henrieta. Prima dintre ele, fructul unei relaţii nelegitime, este abandonată imediat după naştere de mama ei, fiica puternicului marchiz de Varney. Micuţa va fi găsită de Michel şi Tereza Gerard, doi tineri inimoşi, care hotărăsc să o crească alături de Henrieta, propriul lor copil. Dar soarta implacabilă îşi urmează cursul. Ajunse la vârsta adolescenţei, cele două fete vor rămâne singure pe lume, obligate să-şi câştige existenţa. Iar Parisul, oraşul spre care se îndreaptă în speranţa de a găsi o slujbă, ascunde multe primejdii pentru frumoasele şi inocentele fete… După acest roman s-a turnat celebrul film cu acelaşi nume, având-o ca protagonistă pe nu mai puţin celebra actriţă italiană Alida Valli. O carte care face să vibreze cele mai sensibile corzi ale sufletului cititorului, dar şi ale spectatorului de teatru, care are ocazia acum să vadă o adaptare pentru scenă. „Vinovaţi“ se fac regizorii care aleg acest roman, nu puţini la număr. Se nasc piese de teatru, reunite cel mai des sub titulatura romanului, „Cele două orfeline“, printre ele şi spectacolul în care debuta ca actor în Bucureşti şi celebrul Ştefan Iordache. Astăzi, „Cele două orfeline“ se joacă la Craiova, în regia cunoscutului actor George Ivaşcu, în postura de regizor, la spectacolul din Cetatea Banilor. Nu este pentru prima dată când actorul cochetează cu această piesă din postura de regizor. Anterior, aceeaşi comedie muzicală s-a jucat la Studioul de teatru Casandra (2005), cu Mădălin Mandin, Irina Sârbu, Andrei Radu, Marin Grigore,Tudor Pârvu, Antonia Ionescu, Roxana Albu, Ana-Maria Donosă, Maria Gârbovan, Oana Drăgnea, Monica Anăstase, Mihaela Gavrilă, Antonia Ionescu, Casiana Şuteu, Mihaela Şerban, de fapt tineri studenţi la actorie. Folosesc această expresie, deoarece scenariul cu tente telenovelistice a căpăt o dimensiune interesantă prin prisma interpretării acestor studenţi. Foarte inspirată mi s-a părut existenţa povestitorului, a cărui interpretare muzicală (la pian) a substituit cu succes existenţa unui decor care să introducă spectatorii în atmosfera din Franţa secolului XVII. Un spectacol de succes, care va face cu siguranţă ca şi Sala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova să răsune de ropote de aplauze la premiera care va deschide stagiunea viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS