8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAbsolvenţii de liceu au scăpat de bac

Absolvenţii de liceu au scăpat de bac

Cei câţiva stropi de ploaie de ieri-dimineaţă se pare că au adus noroc absolvenţilor de liceu care au susţinut ultima probă a examenului de bacalaureat. Cei mai mulţi candidaţi au ales sportul, iar alţii au optat pentru disciplinele din aria extracurriculară, preferată fiind geografia.

Pentru ultima proba la alegere dintre matematică, economie, filosofie, geografia României, geografia generală, istoria românilor, istorie universală, limba engleză bilingv sau intensiv, limba franceză biling sau intensiv a fost extrasă varianta norocoasă cu numărul 71. Majoritatea absolvenţilor de liceu craioveni au preferat sportul şi geografia, fie a României, fie generală, iar zece adolescenţi nu s-au prezentat la examen.

 

Din cei peste 6.000 de absolvenţi, unul a ales matematica

 

Cei 4.557 de absolvenţi care au ales sportul s-au prezentat dis-de-dimineaţă la centrele de examen, o parte din probele sportive fiind susţinute pe terenul de sport al liceelor, iar cealaltă parte în sălile de sport. Doar cei repartizaţi la centrul de examen din Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ au fost împărţiţi în două grupe, la fel ca şi comisia, pentru ca unii dintre absolvenţi să susţină proba de motricitate pe terenul Clubului Sportiv Municipal. De teama unei zile caniculare, se discutase iniţial ca jumătate dintre absolvenţi să susţină probele sportive de dimineaţă, începând cu ora 7.00, iar restul seara, după ora 18.00. Cum ieri vremea a fost destul de capricioasă, toţi absolvenţii au trecut prin faţa comisiei până în ora 14.00. Tinerii au fost nevoiţi să dovedească adevărate calităţi motrice prin susţinerea probelor de viteză, săritură în lungime, 20 de flotări în cazul fetelor, baschet, volei, handbal, fotbal la alegere, gimnastică, pentru a convinge comisia că o minte sănătoasă este obligatoriu într-un corp pe măsură. Doar doi sau trei absolvenţi de liceu care aleseseră iniţial sportul, în urma examenului medical susţinut luni, 3 iulie, au fost sfătuiţi să renunţe la această idee şi să se prezinte la proba scrisă de bac, a doua opţiune menţionată în cerere.

„Din cei 1.522 de candidaţi, s-au prezentat la ultima probă de bacalaureat 1.512. Dintre aceştia, cei mai mulţi au ales geografia – 1.015, istoria românilor – 227, economia – 125, sub 100 de absolvenţi au ales filosofia şi limbile moderne, iar unul singur matematica. Faţă de probele trecute nu s-au semnalat incidente“, a spus Alexandrina Ionică, secretara Comisiei Judeţene de Bacalaureat Dolj.

 

Părinţii şi-au văzut liniştiţi de treabă

 

Ultima probă a bacalaureatului nu i-a mai neliniştit pe părinţi. La unele licee doar câteva mămici puteau fi zărite aşteptându-şi copiii.

Adolescenţii erau încrezători în faţa ultimului hop şi dornici să scape cât mai repede. Şi cum înainte de un efort fizic un supliment dulce este obligatoriu, mulţi dintre adolescenţi puteau fi zăriţi înfulecând un corn sau devorând o ciocolată. Şi cei care ieşeau de la probele scrise erau fericiţi, visându-se deja studenţi ai facultăţilor dorite.

„Am ales să dau scrisul la geografia României. Visez forme de relief, râuri, bazine hidrografice, climă… O să iau 10, sunt convinsă. Vreau să mă înscriu la Litere, la limbi străine”, a povestit Corina Mitran, care a ieşit din examen cu o oră înainte de expirarea timpului alocat.

 

Planuri de viitor…

 

Menţionarea cronologică a anumitor fapte istorice din perioada modernizării statului naţional prin reformele lui Alexandru Ioan Cuza, participarea statului român la primul război mondial sau cucerirea independenţei de stat a României, precum şi utilizarea unui limbaj istoric adecvat, dar şi respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice se pare că nu le-au dat bătăi de cap absolvenţilor de liceu.

„În sfârşit m-am liniştit. Sper ca doar la română scris să iau notă mai mică, adică un 7,80, în rest mă aştept la 10. Am învăţat mult, sper să reuşesc să intru la Facultatea de Psihologie, din Bucureşti“, a spus Ana-Maria, din Colegiul Naţional „Elena Cuza“.

Afişarea rezultatelor

Prima afişare a rezultatelor va avea loc pe 7 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 8 – 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen-limită data de 10 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS