8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPericol nuclear la Craiova

Pericol nuclear la Craiova

O defecţiune la aparatul de cobaltoterapie ar putea avea asupra municipiului Craiova efectele de la Cernobâl. Deşi conştientă de acest lucru, conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a omis să-şi onoreze contractul faţă de firma care asigură reparaţiile acestui aparat.

Problemele organizatorice şi manageriale de la Spitalul de Urgenţă Craiova ar putea avea consecinţe dezastruoase. Conducerea unităţii sanitare a „omis“ să plătească firma cu care are încheiat contract pentru asigurarea service-ului aparatului de cobaltoterapie, deşi ştia că o anumită defecţiune la acest aparat ar putea provoca un dezastru similar cu cel de la Cernobâl.

 

Responsabilitate

 

Aparatul de cobaltoterapie sau cobaltronul, o invenţie sovietică de acum 50 de ani, a devenit pentru Spitalul de Urgenţă Craiova singurul care asigură terapia prin iradiere externă (distrugerea celulelor canceroase) a bolnavilor de cancer.

În acelaşi timp, ca sursă de radiaţii nucleare, aparatul respectiv are un potenţial distructiv greu de imaginat. Din această cauză, unităţile sanitare care au un astfel de aparat trebuie să aibă şi un contract de service în condiţii speciale, după cum a declarat dr. Veronica Diţă, şefa Secţiei de radiologie oncologică de la Spitalul de Urgenţă Craiova: „Pentru aparatura nucleară trebuie să ai contract de service în condiţii speciale, astfel încât, la cea mai mică defecţiune, echipa să se deplaseze ca să efectueze pe loc reparaţiile“.

 

Aparatul, suprasolicitat

 

Potrivit dr. Diţă, o defecţiune la cobaltron poate însemna un bec ars sau, pur şi simplu, blocarea fantei care asigură trecerea radiaţiilor nucleare, caz în care nici un craiovean nu ar mai fi în siguranţă. „Nu putem să ne jucăm cu aşa ceva. Dacă defecţiunea nu este remediată imediat, efectul poate fi un dezastru nuclear“, a precizat dr. Diţă.

Iar defecţiunile apar destul de des, având în vedere vârsta aparatului şi, mai ales, regimul de funcţionare. Dr. Diţă susţine că, în mod normal, un astfel de aparat ar trebui să asigure terapia pentru cel mult 60-70 de bolnavi în fiecare zi. În realitate, zilnic sunt trataţi cu acest aparat între 100 şi 150 de bolnavi.

 

Fără service

 

Spitalul de Urgenţă Craiova are contract de service pentru cobaltron, dar, în ultima vreme – de un an şi o lună încoace – a cam „uitat“ să-şi onoreze obligaţiile contractuale. Rezultatul, la începutul acestei săptămâni, cobaltronul s-a defectat şi nu a avut cine să-l repare, firma de service acceptând să efectueze reparaţiile abia în momentul în care aveau să-i fie plătite datoriile. „I-am chemat, dar nu au vrut să vină. Am luat atunci legătura cu conducerea spitalului şi, după vreo două zile, aparatul a fost reparat, am înţeles că după ce conducerea spitalului ar fi plătit jumătate din datorii“, a spus Veronica Diţă.

Nu am putut afla cât de serioasă a fost defecţiunea. Dr. Diţă insistă că a fost vorba de o defecţiune minoră, însă pentru remedierea căreia au fost necesare două zile. Timp suficient, în cazul unei defecţiuni serioase, pentru ca tot oraşul să fie ras de pe faţa pământului. În aceste două zile, cei 200 de bolnavi de cancer care au fost programaţi pentru tratament au fost lăsaţi să aştepte.

 

Conducerea pasează vina

 

Managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, dr. Cristina Calangiu, a refuzat iniţial să recunoască faptul că banii sunt adevăratul motiv pentru care nu s-a putut repara pe loc cobaltronul, susţinând că, atunci când s-a defectat aparatul, era plecată din ţară şi nu ştie ce au făcut responsabilii de la departamentul tehnic în lipsa ei. Responsabilul respectiv, fostul director tehnic, Petre Iordache, a spus însă că nu este implicat şi că, de fapt, a fost vorba de o întârziere de plată.

În cele din urmă, managerul Cristina Calangiu a recunoscut că este vorba de datorii, dar a precizat că restanţele nu erau atât de mari, doar de câteva zeci de milioane de lei vechi, pe care le-a achitat integral, nu jumătate, aşa cum a afirmat dr. Diţă, după ce s-a întors la serviciu. „Important este că am plătit datoria şi acum aparatul funcţionează“, a concluzionat ea.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a ieşit cu faţa curată de data aceasta, dar oare ce se va întâmpla când se va mai strica aparatul?

Bolnavii, trecuţi pe liste de aşteptare

Tratamentul prin cobaltoterapie al bolnavilor de cancer a fost reluat ieri. Cei 200 de bolnavi care nu au putut să facă tratament în cele două zile cât aparatul a fost defect au fost reprogramaţi. În prezent, listele de aşteptare pentru bolnavi au ajuns la luna august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII