O publicaţie locală din Târgu Jiu a prezentat recent o odă închinată liderului PNL Gorj, Dan Ilie Morega, ctitorul Bisericii de la Padeş, în care penelistul apare şi pictat pe unul dintre pereţi.
GORJ. Un ziar din Târgu Jiu cu apariţie periodică a publicat recent o odă adusă preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Dan Ilie Morega. După ce în prealabil autorul odei face o prezentare a Bisericii din Padeş, construită de Dan Ilie Morega, în localitatea sa de baştină, în continuare sunt redate şi câteva versuri închinate ctitorului, drept mulţumire pentru fapta sa. În 16 versuri, autorul reuşeşte să redea zbaterea şi dăruirea lui Dan Ilie Morega pentru a clădi locaşul de cult, prezentând tăria de care a dat dovadă liderul liberal, care la vremea construirii bisericii cocheta cu PSD, fiind inspector guvernamental. La vremea respectivă, premier era Nicolae Văcăroiu. Creatorul odei, intitulate „Odă ctitorului Bisericii de la Padeş“, susţine la început următoarele: „Ai ctitorit acum, în vreme de coşmar/ În satu-n care te-ai născut un sfânt Altar“, deşi Morega declarase recent că gorjenii trăiesc din ce în ce mai bine, lăudând efectele cotei unice de impozitare.
Portret epocal…
Întreaga odă prezintă portretul epocal al lui Dan Ilie Morega, acesta fiind văzut ca un al doilea Dumnezeu şi un element binefăcător pentru sătenii din Padeş. Autorul se lasă copleşit de dimensiunile cosmice ale laturii morale a lui Morega, cerând, la un moment dat, iertare, în numele sătenilor, pentru că nu au fost capabili să înţeleagă natura eroică a ctitorului: „Ei vin, îţi cer iertare şi îţi mulţumesc,/ Te văd în ceruri, în chip Dumnezeiesc/ Se roagă acum la Dumnezeu să te ferească/ De boli, necaz şi ură păgânească/ Şi noi, urmaşii acestui plai gorjean,/ Vom fi prezenţi în număr mare an de an/ Ca să cinstim acest lăcaş, pe tine brav erou/ Să nu uităm c-ai fost al doilea Dumnezeu“, se susţine în finalul odei. De precizat că Dan Ilie Morega fusese pictat iniţial pe peretele locaşului de cult, cu mâna în semn de binecuvântare pentru enoriaşi. Gestul este specific însă numai feţelor bisericeşti. În urma intervenţiei Mitropoliei Olteniei, ctitorul a fost pictat în cele din urmă cu mâna la spate.