Primarii comunelor din Gorj nu sunt convinşi nici cu bani să se apuce să îşi igienizeze comunele pe care le administrează sau să îi convingă pe contribuabili să se apuce de curăţenie.
GORJ. Doar o parte din edilii comunelor din Gorj au luat în serios concursul lansat de consiliul judeţean de a acorda premii în bani celor mai curate comune. Verificările Comisiei de urbanism din cadrul CJ Gorj au pus în evidenţă o situaţie care se perpetuează de ani buni, şi anume primarii sunt incapabili să se îngrijească de imaginea localităţilor pe care le conduc. Văzând de-a lungul timpului că nu se sperie de amenzile aplicate de Garda de Mediu, Comisia mai sus-amintită a propus stimularea cu bani a primarilor celor mai curate comune din judeţ. Pentru locul I se acordă suma de un miliard de lei vechi, pentru locul al II-lea 700.000.000 de lei şi pentru locul al III-lea suma de 500.000.000 de lei. Din nefericire, nici banii nu
i-au atras pe edili, deşi mulţi dintre aceştia se plâng de faptul că nu au suficiente resurse pentru a-şi desfăşura activitatea.
Monitorizaţi periodic
Sabin Popescu, preşedintele Comisiei de urbanism şi amenajarea teritoriului din consiliul judeţean, a declarat că toate comunele sunt monitorizate periodic şi primarii sunt avertizaţi să îşi exercite atribuţiile ce le revin. În condiţiile în care nu vor înţelege să înceapă curăţenia, CJ va sesiza Garda de Mediu, în vederea aplicării de sancţiuni: „Unii primari au început să se mişte. În anumite locuri se vede la simpla trecere cu maşina prin comune, în special cele aflate la drumurile naţionale. Cât de cât s-a făcut ceva, dar trebuie să recunoaştem că sunt destui primari care nu sunt interesaţi. Mulţi fac demersuri pe lângă consiliul judeţean să îi avem în vedere la rectificări, dar acum nu îi interesează, când trebuie să întreprindă ceva. Se fac săptămânal rapoarte şi cu lucrurile bune, şi cu lucrurile rele. Nu mergem cu parul peste ei, dar nici să-i lăsăm de izbelişte“, a spus Sabin Popescu.
Îmburuienaţi
În coada listei celor mai curate comune se află Glogova, unde mai multe instituţii, precum grădiniţa şi căminul cultural, au fost cuprinse de bălării şi buruieni. „La Scoarţa este la fel şi arată foarte urât, mai ales că este o comună la un drum naţional. I-am anunţat şi pe cei de la Drumurile Naţionale să facă şi ei curat acolo unde este zona lor. Şi noi, consiliul judeţean, mai avem de curăţat pe marginea câtorva drumuri cu societatea noastră. La Padeş este la fel, iar la Runcu este dezastru. Este o porţiune de drum care arată jalnic, deşi în zonă este circulaţie intensă şi multă lume vede peisajul. La Turburea probabil că au buget mare şi nu îi mai interesează sumele acestea mici puse la bătaie. Pe de altă parte ne mai confruntăm cu o situaţie. Sunt primari care se spionează între ei şi vin şi se pârăsc la consiliul judeţean – vor să câştige“, a mai spus Sabin Popescu. Concursul cea mai frumoasă comună a fost lansat pe 1 iunie şi se va încheia în luna decembrie. Primarii fruntaşi la curăţenie sunt cei din Arcani, Leleşti, Băleşti, Baia de Fier sau Polovragi, după cum au constatat cei de la Consiliul Judeţean Gorj.