Am scăpat de caniculă, cel puţin pentru moment. Avertizarea cod roşu a fost ridicată de aseară, începând cu ora 21.00, pentru majoritatea judeţelor ţării, printre care se numără şi Oltul. De astăzi, la nivelul judeţului rămâne avertizarea cod galben.
OLT. Căldura excesivă a afectat, luni şi marţi, localităţile din sudul judeţului, unde temperatura aerului a atins 42 – 43 de grade Celsius. În ultimele două zile, Ambulanţa a primit peste 300 de solicitări de la persoane care s-au simţit rău din cauza caniculei. Numărul salvărilor din judeţ a fost majorat cu patru maşini transferate de la Caraş-Severin. Şi personalul Serviciului
Judeţean de Ambulanţă (SJA) a fost suplimentat cu un medic şi patru asistenţi medicali. Cele câteva zeci de puncte de prim ajutor n-au şomat, sute de persoane solicitând apă şi asistenţă medicală. De asemenea, vârstnicii, persoanele bolnave şi singure au primit sprijin la domiciliu, punându-li-se la dispoziţie alimente şi apă contracost prin implicarea autorităţilor.
Măsuri ignorate
Deşi autorităţile au impus măsuri de criză în tot judeţul, unele au fost ignorate de responsabili. Este vorba de programul special de lucru cu publicul, care n-a fost respectat de unele instituţii. Deşi aveau obligaţia să lucreze numai între orele 7.30 – 11.00 şi 18.00 – 20.00, angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) au lăsat, ieri-dimineaţă, ghişeele închise până la ora 8.00, iar oamenii, cunoscând intervalele orare de lucru impuse de condiţiile codului roşu, s-au înfiinţat la CAS încă de la ora 7.30. Angajaţii instituţiei au avut o explicaţie: lor nu le-a spus nimeni nimic. Un caz similar a fost şi la CEC Slatina. La ora 8.00 aşteptau, de jumătate de ceas, cel puţin 20 de oameni, printre care bătrâni şi persoane cu handicap. În două rânduri au încercat clienţii CEC să intre în instituţie şi tot de atâtea ori un cerber i-a dat afară, cu voce extrem de nervoasă, de parcă ar fi avut de-a face cu infractori. Oamenii le-au cerut celor de la CEC să respecte programul impus de autorităţi. „Programul nostru începe de la ora 8.30 şi gata. Nu vedeţi programul afişat pe uşă?“, s-a răstit la clienţi cerberul.
În clădirea în care se află trei instituţii, Direcţia Muncii, Casa de Pensii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, s-a funcţionat după tot atâtea programe de lucru. La intrare era afişat programul recomandat de autorităţi, iar la ghişee a fost aglomeraţie şi după ora 11.00. ITM a afişat chiar program neîntrerupt până la ora 20.00, motivul fiind acela că nu pot întoarce din drum oameni veniţi din tot judeţul. În mod asemănător s-a procedat şi în alte instituţii.
Nici restricţia camioanelor cu capacitate mai mare de 7,5 tone n-a fost respectată pe drumurile publice. Ieri la prânz, drumul european 574 era foarte circulat de camioanele de mare tonaj.
La Scorniceşti se putea leşina de cald în punctul de prim ajutor
Cât despre funcţionarea punctelor de prim ajutor, nu toate au îndeplinit condiţiile impuse de autorităţi. Directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Marinela Madan, a constatat ieri în teren că realitatea e alta decât cea din raportările oficiale, în cele două puncte de prim ajutor din Scorniceşti temperatura fiind extrem de mare, motiv pentru care, probabil, s-a evaporat şi apa minerală. „Sunt şanse să moară şi asistentele de sete“, a declarat dr. Madan.
Să mai reziste puţin, ar fi recomandarea, pentru că de la Ministerul Sănătăţii Publice, din fondul de rezervă, vor veni medicamente şi soluţii perfuzabile, care vor fi repartizate secţiilor de primire urgenţe şi staţiilor de ambulanţă din judeţ.
Canicula trece, seceta nu!
Dacă pericolul generat de caniculă este în scădere, seceta continuă să facă ravagii în judeţ. Pâraiele Cungrea Mică, Germătălui şi Cungrea Mare au secat. Debitele continuă să scadă pe toate cursurile de apă, ca şi în pânza freatică. Anunţul a fost făcut ieri de noul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Constantin Moisescu, în cadrul Colegiului Prefectural. Scăderi serioase ale debitelor de apă se înregistrează şi pe cursurile Mamu şi Beica. Debitul pe Olteţ a scăzut, de asemenea, dramatic. De la 8,72 metri cubi pe secundă, cât este media multianuală, debitul a ajuns la numai 1,18 metri cubi pe secundă. Pânza freatică scade în tot judeţul, însă la Comanca, Stoeneşti şi Brastavăţu situaţia începe să devină gravă. „În prezent nu există o situaţie de criză. Dacă seceta va continua însă, lucrurile se vor schimba“, a spus Moisescu. În nordul judeţului, mai multe fântâni şi izvoare au secat, iar în fântânile din sud nivelul apei scade mereu. Mai grav este că apa de care populaţia se mai bucură nu e potabilă din cauza contaminării cu nitriţi şi nitraţi. Forarea celor zece puţuri de mare adâncime în tot atâtea zone este departe de realizare. Paul Victor Dobre, secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, a declarat luni, la Slatina, că s-ar putea ca Oltul să nu fie în prima fază a forărilor.