1.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDomogledul, din nou în flăcări

Domogledul, din nou în flăcări

MEHEDINŢI. O suprafaţă de aproape două hectare din cea mai mare rezervaţie naturală din Europa a fost mistuită de flăcări în noaptea de miercuri spre joi.
„Am fost anunţaţi, prin apelul unic de urgenţă 112, de un cetăţean din comuna Podeni, judeţul Mehedinţi, că observă un început de incendiu dinspre Parcul Naţional Domogled. S-a luat urgent legătura cu Ocolul Silvic Băile Herculane, care ne-a confirmat că la circa 40 – 50 km de localitatea Topleţ, judeţul Caraş Severin, a izbucnit un incendiu la litiera de pădure de foioase pe o suprafaţă de 1,5 – 2 ha, arzând în special vegetaţie uscată şi buturugi“, a declarat locotenentul Liviu Borugă, din cadrul ISU Drobeta.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Drobeta“ a deplasat în zona afectată 16 subofiţeri de la Detaşamentul Drobeta Turnu Severin şi Pichetul Orşova şi patru ofiţeri din grupa operativă, cu un autocamion şi un autoturism de teren pe itinerarul Drobeta Trurnu Severin – Orşova – Topleţ, după care forţele au parcurs o distanţă de 40 – 50 km pe un drum forestier foarte accidentat, până la locul evenimentului.
 „S-a acţionat pentru lichidarea şi stingerea incendiului împreună cu 15 pădurari de la Ocolul Silvic Băile Herculane şi cinci rangeri de la Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, acţionând pentru eliminarea riscului de propagare către pădurea de pin şi plantaţia de brad.
Intervenţia a fost dificilă din cauza terenului accidentat şi a uscăciunii avansate a solului şi a vegetaţiei forestiere, iar propagarea incendiului putea fi favorizată de rafalele de vânt deosebit de puternice.
Cu ajutorul sapelor, cazmalelor, măturilor şi bătătoarelor a fost creată o bandă minerală cu o lăţime de 2 m şi o lungime de 800 m pentru localizarea incendiului pe versant. Forţele s-au retras la ora 24.00, după ce incendiul a fost localizat, rămânând doar mici focare fumegânde (buturugi şi alte resturi vegetale)”, a mai declarat locotenentul Liviu Borugă.
Patru pompieri militari, cinci rangeri şi doi pădurari au rămas să supravegheze zona pe timpul nopţii.
Joi dimineaţă, la ora 5.30, ISU a deplasat în zonă un ofiţer şi 21 de subofiţeri cu un camion şi mijloace specifice, pentru lichidarea focarelor ce fumegau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS