4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAVAS ar putea privatiza sau lichida companiile miniere

AVAS ar putea privatiza sau lichida companiile miniere

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va propune guvernului să aprobe transferul mai multor companii miniere din portofoliul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) în portofoliul AVAS.

Potrivit unui proiect de lege postat pe site-ul AVAS, „pentru operatorii economici din anexă (care nu este încă publicată – n.n.), AVAS se substituie Ministerului Economiei şi Finanţelor în aplicarea strategiilor aprobate privind restructurarea, privatizarea, atragerea de investiţii şi va asigura aplicarea strategiilor şi programelor ce vor fi elaborate de Ministerul Economiei şi Finanţelor privind domeniile resurse minerale, mine geologice“.

Proiectul vizează că, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, administratorii operatorilor economici prevăzuţi în anexă vor face demersurile legale necesare în vederea convocării adunărilor generale în scopul schimbării statutului acestor operatori economici, în sensul nominalizării ca acţionar în Registrul Acţionarilor şi la Oficiile Registrelor Comerţului de pe lângă tribunalele în a căror rază teritorială îşi au sediul.

În portofoliul MEF se regăsesc mai multe companii din sectorul minier, printre care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, Compania Naţională a Uraniului Bucureşti, Minvest Deva, Moldomin, Băiţa Ştei, Cuprumin, Remin Baia Mare şi Bucovina Min Vatra Dornei.

Oficialii AVAS au declarat că anexa nu a fost făcută publică, întrucât nu a fost încă definitivată.

Pe de altă parte, Sorin Găman, şeful Direcţiei pentru Resurse Minerale din MEF, a declarat că până în prezent nu a primit nici o propunere de transfer al unor companii miniere în portofoliul AVAS.

La începutul anului, 41 de companii, printre care Petrom, Electrica, Distrigaz Sud, E.ON Gaz România, au fost transferate din portofoliul Ministerului Economiei la AVAS, prin comasarea prin absorbţie a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în baza unei ordonanţe de urgenţă, care nu a fost aprobată, până în prezent, de parlament. Lista nu cuprinde însă nici o companie minieră.

 

Strategia pe 13 ani

 

Potrivit situaţiei bazei de resurse minerale solide valorificabile şi nivelului de intervenţie al statului, notate în Strategia industriei miniere pentru perioada 2007 – 2020 (document aflat în discuţie), resursele minerale care, în diverse stadii de cunoaştere, pot fi exploatate cu actualele tehnologii miniere sunt lignit – cu 2.800 de milioane de tone, huilă – 900 de milioane de tone, minereuri auro-argintifere – 40 de milioane de tone, minereuri polimetalice – 90 de milioane de tone, minereuri cuprifere – 900 de milioane de tone – şi sare – 4.000 de milioane de tone.

În sectorul de exploatare a substanţelor minerale îşi desfăşoară activitatea 16 agenţi economici cu capital de stat şi 363 de agenţi economici cu capital privat.

Dintre aceştia, de exploatarea cărbunelui se ocupă două companii naţionale, respectiv SNLO şi CNH Petroşani, trei complexuri energetice, respectiv CE Rovinari, CE Turceni şi CE Craiova, o societate naţională, respectiv SNC Ploieşti, şi o societate comercială, respectiv SC Banat Anina. De exploatarea minereurilor metalifere se ocupă două companii naţionale – CN Mininvest SA Deva şi CN Remin SA Baia Mare, patru societăţi comerciale – SC Moldomin SA Moldova Nouă, SC Cuprumin SA Abrud, SC Băiţa SA Stei şi SC Bucovina Min Vatra Dornei, precum şi cinci operatori economici cu capital privat.

Substanţele nemetalifere sunt exploatate de 330 de operatori minieri – agenţi economici cu capital privat, substanţele radioactive fiind exploatate de o singură companie naţională – CNU Bucureşti, sarea de SN Sării Bucureşti, iar apa minerală de o societate naţională – SNAM Bucureşti – şi 28 de operatori economici – agenţi economici cu capital privat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS