4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalVacanţă studenţească măcinată de griji

Vacanţă studenţească măcinată de griji

Burse prea mici pentru cheltuielile lor, profesori ignoranţi şi facultăţi în care practica lipseşte cu desăvârşire, acestea sunt câteva nemulţumiri cu care studenţii craioveni au plecat în vacanţă.

Fiecare student se bucură timp de câteva luni de vacanţă, distracţie şi soare, dar vara trece repede şi va trebui să se întoarcă în băncile facultăţii şi la viaţa de student. Adică la memorarea cursurilor predate exact ca pe vremea părinţilor sau bunicilor, în aceleaşi laboratoare vechi unde tehnologia străbate cu greu, cu profesori prăfuiţi care nu au luat contact cu modul de predare european. În raportul „Învăţământul prin ochii studenţilor“, prezentat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România din care face parte şi Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova, studenţii sunt nemulţumiţi de lipsa practicii din facultăţile autohtone, unde încă se pune accent pe toceală.

„Nu ni se apreciază creativitatea, ideile. Dacă nu îi spui cuvânt cu cuvânt ce a dictat la curs, nu ai nici o şansă să treci. Trebuie să facem eseuri, dar este bine ca ideile noastre să nu apară prea mult. Importanţi sunt autorii din bibliografii“, a spus Alina V., studentă în anul II la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Craiova. Cu toate că perioada de studii s-a micşorat, profesorii au uitat să facă acelaşi lucru şi cu materia, studenţii trebuind să înveţe în trei ani ce învăţau înainte în patru sau cinci. „E prea multă materie şi nu ne ajută la nimic, deoarece atunci când ne angajăm patronul ne întreabă ce ştim să facem, nu ce am învăţat. Când e vorba să îi arătăm, noi nu putem decât să îi cităm din cursuri“, a precizat Alexandru R., student în anul III la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova.

COS, în proces cu Ministerul Educaţiei

 

UNSR propune facultăţilor să încheie parteneriate între universităţi şi agenţi economici, schimbarea programelor de studiu, evaluarea şi autoevaluarea universităţilor, introducerea examenului de admitere, sancţionarea abaterilor profesorilor, finanţarea activităţilor de cercetare şi burse la nivelul salariului minim pe economie. „Cu toate că nu am stabilit încă programul de acţiuni pentru anul viitor, una dintre pricipalele probleme pe care le vom aborda va fi cea legată de burse. Federaţia noastră este în proces cu ministerul încă de anul trecut, deoarece acesta a încălcat Legea învăţământului care prevede că bursele trebuie să acopere cheltuielile de cazare şi masă. Nu am avut decât trei înfăţişări şi nu s-a finalizat nimic. Ministerul Educaţiei aruncă vina pe Ministerul Finanţelor, dar cei care au de pierdut sunt studenţii“, a explicat Dana Prună, preşedinta COS Craiova. Anul trecut, bursele de performanţă au fost de 280 de lei, bursele de studii 220 de lei, cele de merit 250 de lei, iar cele sociale de 160 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS