10.6 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPalatul Teodor Costescu, o ruină

Palatul Teodor Costescu, o ruină

Palatul Cultural „Teodor Costescu“ din Drobeta Turnu Severin a fost lăsat de izbelişte de edilii locali, care nu numai că nu au realizat nici o reparaţie, dar l-au şi închiriat la diverse firme care au devastat obiecte de patrimoniu.

MEHEDINŢI.
Monumentul cultural, care acum arată ca după război, a fost construit în 18 ani. Teodor Costescu, profesor, om politic, membru de onoare al Academiei Române (1934), pedagog, reformator, edil şi ctitor de instituţii, s-a ocupat de construirea acestui monument, fiind ajutat de primarul de atunci al Drobetei, C. Gruiescu, şi de la Tache Băbeanu.
Lucrarea, începută în timpul războiului, după proiectul arhitectului Grigore Cerchez, a fost finalizată în 1928, an în care Teodor Costescu a fost nevoit să-şi vândă averea pentru a achita o parte din datorii.
„Figurând pe lista monumentelor istorice, sub acoperişul acestei clădiri funcţionează, în prezent, mai multe instituţii de cultură: Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional; Centrul Cultural Mehedinţi; Biblioteca Judeţeană «I.G. Bibicescu»; Casa de Cultură «Teodor Costescu», această instituţie având în administrare edificiul Palatului Cultural“, a declarat Manuela Mitrea, deputat de Mehedinţi.

Plouă prin acoperişul palatului

Clădirea Palatului „Teodor Costescu“ este destinată şi activităţilor cultural-artistice, cuprinzând sala de spectacole cu spaţiile-anexă, sală-expoziţie, bibliotecă, săli cu funcţiuni specifice, cea mai importantă fiind sala de lectură, care adăposteşte 35 de mii de volume şi alte cărţi rare şi de patrimoniu, aici ţinând conferinţe, cu diverse prilejuri, unele dintre cele mai mari personalităţi ale ţării: Constantin Rădulescu-Motru, Nicolae Iorga, Octavian Goga, Ştefan Odobleja, Liviu Rebreanu.
De câţiva ani, în fiecare vară, edilii locali scot bani frumoşi din închirierea spaţiilor culturale unor firme care au deschis aici discoteci, terase de zi şi de noapte, săli de forţă şi de fitness.
Banii încasaţi din chirii nu sunt investiţi în reabilitarea palatului cultural, deşi acoperişul clădirii a început să cedeze, apa infiltrându-se şi distrugând câteva cărţi din biblioteca municipală.
„Clădirea prezintă mai multe probleme la structura de rezistenţă, acoperiş şi centrala termică. Având în vedere calitatea slabă a lucrărilor de reparaţii curente la faţadă şi acoperişul edificiului, mecanismul de degradare generală, starea de colaps a cornişei, bogat ornamentată şi profilată, cât şi importanţa acestui obiectiv în cultura naţională, sunt necesare lucrări de consolidare, reparare şi restaurare a imobilului ce adăposteşte Palatul Cultural «Teodor Costescu»“, a declarat unul dintre angajaţii instituţiei.
Primăria oraşului Drobeta Turnu Severin a încercat în 2004 să reconsolideze palatul, dar nimeni nu s-a înscris la licitaţie, pe anunţul de ofertă nefiind trecută adresa de contact. În plus, termenul de depunere a documentaţiilor a fost de doar 20 de zile, ca şi cum primăria se grăbea să nu se înscrie nimeni şi să nu se înceapă lucrările.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII