O licitaţie pentru ridicarea gunoaielor menajere din Drobeta Turnu Severin se pare că va transforma o acţiune de concesionare a serviciilor publice într-un adevărat scandal cu iz penal, care a ajuns pe masa prefectului de Mehedinţi şi va fi înaintat spre soluţionare procurorilor Parchetului Drobeta Turnu Severin.
MEHEDINŢI. După aproape un an de la concesionarea Serviciului de Salubrizare al municipiului de pe malul Dunării, una dintre firmele care au pierdut licitaţia face grave acuzaţii şi dezvăluiri care îi incriminează pe toţi cei din comisia de aprobare şi realizare a caietului de sarcini cerut pentru câştigarea şi participarea la licitaţia publică ce a avut loc anul trecut.
Caiet de sarcini tendenţios
„Un caiet de sarcini tendenţios realizat pentru a facilita una dintre firme şi a obţine foloase materiale şi alte beneficii, chiar şi politice“, susţine directorul Direcţiei de Gospodărire a oraşului Drobeta Turnu Severin, Nicolae Vuvrea.
Din analizele şi calculele făcute de comisia consiliului local se pare că numărul locuitorilor este cu 3.000 mai mare decât cel real şi numărul agenţilor economici activi triplu, trecut ilegal în actele licitaţiei, faţă de cel corect, trecut la registrul comerţului.
„Din motive lesne de înţeles, comisia a umflat numărul locuitorilor de la 109.000 la 112.000 şi numărul agenţilor comerciali ce depun bilanţ la Camera de Comerţ de la 1.230, la 5.000. Numărul mare al locuitorilor şi firmelor, mărit intenţionat sau nu, este numai să le lase încă o portiţă celor din comisie să jongleze şi să eludeze legea“, a mai declarat Nicolae Vuvrea.
Cei acuzaţi că ar fi facilitat şi acordat nelegal seviciile publice unei firme străine sunt cei mai reprezentativi oameni ai oraşului şi fac parte din conducerea judeţului Mehedinţi.
Politicienii, fraţi la protocol
Comisia a fost formată din Mihai Demian, viceprimar (PRM) şi preşedinte al comisiei, şi secretarul Radu Manafu, împreună cu membrii Constantin Gherghe, viceprimar (PSD), Adrian Drăghici, directorul Apelor Române Drobeta Turnu Severin (PD), Dan Budu, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (PD), Tudorescu Nicolae, consilier (PSD), Drăghia Ion, consilier (PRM), Daniela Ghimeş, consilier (PNL), secundaţi de Elena Calianu, directoare economică a primăriei, şi Adrian Olariu, reprezentatul Finanţelor Publice.
„Toţi au încălcat legea şi nu au respectat regulile ANRSC Slatina. Cu forma de licitaţie publică «Ofertă închisă» au realizat abuzuri în acte şi au punctat şi depunctat firmele după bunul plac fără nici o înştiinţare şi explicaţie plauzibilă“, a declarat Administratorul societăţii Flora Sercom, Constantin Fleancu.
Două dintre cele şase servicii de salubrizare sunt puse sub semnul întrebării, punctajul lor realizând diferenţa dintre firma Brantner, cea care a câştigat licitaţia, şi firma Flora, care a pierdut.
„Cu greu, după un an de încercări, am pus mâna pe actele de punctaj ale licitaţiei şi am observat cu stupefacţie că membrii acelor partide politice ce au făcut parte din comisie şi-au dat mâna şi au complotat împotriva firmei care asigura curăţenia Severinului de peste 40 de ani. La secţiunile 5 şi 6 s-au făcut jonglerii care, anchetate de oamenii legii, îi pot băga pe toţi în puşcărie. Secţiunea 5 «Închiderea vechiului depozit de gunoi de la Topolniţa». Firma Brantner a făcut o ofertă de investiţie de 35 de miliarde de lei vechi. Firma Flora Sercom a făcut o ofertă de 80 de miliarde de lei vechi, Brantner a obţinut maximum de puncte, 20. Sercom nu a obţinut nici un punct, cu toate că dorinţa noastră de investiţie era cuprinsă într-o sumă mult mai mare.
Secţiunea 6 «Deschiderea unui nou depozit menajer». Firma Brantner a făcut o ofertă de 12.800.000 de euro pentru noul depozit, firma a primit maximum de puncte, 60, fiind aprobată de toţi membrii, iar firma Sercom, care a propus o investiţie de 30.000.000 de euro, nu a primt nici un punct. Nimeni nu a dorit să ne dea nici o explicaţie şi, ocrotiţi de modul de licitaţie «Ofertă închisă» se pare că toţi
s-au mânjit într-un mod s-au altul“, a declarat Administratorul SC Sercom Flora.
Preţuri diferite, acelaşi serviciu
Membrii comisiei consiliului local nu au ţinut seama de nici un regulament. Cu toate că în caietul de sarcini pentru serviciul public de salubrizare toate activităţile erau prinse într-un singur departament şi era prevăzut un singur preţ la gunoiul colectat, comisia a trecut cu vederea două preţuri la colectare: 1,7 lei şi 1,49 lei, fără să se specifice modul de plată şi de către cine.
„Firma Brantner depune două preţuri pentru acelaşi serviciu, colectarea şi transportul deşeurilor de la populaţie în noul depozit de gunoi, unul de 17.000 de lei vechi şi altul de 14.900 de lei vechi, cu toate că se stipula clar în caietul de sarcini un singur preţ. După licitaţie, Serviciul de salubrizare a fost împărţit în trei mici servicii, iar departamentele nou înfiinţate au fost concesionate pe perioade diferite de ani: Serviciul de precolectare şi colectare concesionat doar pe opt ani din 20, Serviciul Deratizare concesionat doar pe cinci ani din 20 şi Serviciul de închiderea vechii gropi de gunoi şi înfiinţarea depozitului nou concesionat pe 20 de ani“, detaliază directorul Nicolae Vuvrea cum s-a încălcat legea.
Se face curăţenie profitând de naivitatea comisiei
Despărţirea întregului serviciu în alte trei mici servicii aduce linişte firmei de salubrizare care a câştigat licitaţia. Dacă unul dintre servicii nu este realizat în modul cel mai bun cu putinţă, firma în cel mai rău caz pierde dreptul asupra unui singur serviciu nu pierde întreaga activitate licitată.
Acuzele SC Flora Sercom se îndreaptă şi spre firma concurentă Brantner care nu a respectat condiţiile acceptate şi aprobate de primăria oraşului Severin.
„În termen de 15 zile, firma care câştigă licitaţia trebuia să aducă 46 de utilaje pentru curăţenia în municipiu. În primul an, trebuie aproape finalizată groapa nouă de gunoi şi nu ar fi trebuit mărite preţurile de colectare a gunoiului. Nici una dintre aceste condiţii nu a fost respectată, iar acum severinenii plătesc mult mai mult la gunoi decât ar trebui“, a declarat directorul comercial al firmei Flora Sercom, Verdeş Dumitru.
În replică la acuzele aduse de Sercom, directorul noii firme de salubrizare încearcă să facă lumină în acest caz.
„Firma noastră nu face nimic altceva decât să respecte contractul aprobat de comisia de evaluare a licitaţiei şi să facă curăţenie în oraş. Preţul de colectare a gunoiului ar fi trebuit mărit imediat după câştigarea licitaţiei, dar am ales să mergem pe preţurile fostei societăţi Salubritatea să venim în sprijinul populaţiei din Severin. După şase luni am mărit preţul, dar cel mai mult către agenţii comerciali, nu către populaţie“, a declarat directorul general al firmei Brantner, Ioan Roşca.
A crescut preţul la metrul cub de gunoi
Din luna iunie, severinenii plătesc în loc de 4,4 lei mc de gunoi, 12 lei, iar firmele în loc de 4,4 lei plătesc acum 24 de lei, preţuri fără TVA.
Primăria oraşului Drobeta Turnu Severin a refuzat să ofere o explicaţie cu privire la triplarea preţurilor în numai un an de la concesionarea serviciului public, fără să fie realizat noul depozit de gunoi menajer de la Halânga.
Preşedintele comisiei de licitaţie, viceprimarul Mihai Demian, este plecat în concediu în America, viceprimarul Constantin Gherghe este plecat în delegaţie, primarul Constantin Dinu plecase de la primărie să se odihnească pentru că a fost zi de audienţe, secretarul a fost de negăsit şi purtătorul de cuvânt şi-a luat şi el o dată cu viceprimarul Demian concediu de odihnă.
„Domnule, nu este nimeni la primărie. Demian este în America, Gherghe prin delegaţie, nu ştiu unde, primarul Dinu a plecat după audienţe, pe secretar nu
l-am văzut, iar purtătorul de cuvânt are şi el concediu. Nu aveţi de ce intra în primărie şi nu puteţi decât pe mine să mă întrebaţi ceva şi eu nu ştiu ce să vă răspund“, a declarat un agent de la poliţia comunitară care păzea uşa primăriei din Severin.
Licitaţia se pare că nu a fost prea corectă. Acest lucru este reflectat şi de ultimul control al Regionalei Gărzii de Mediu de la Vâlcea.
„Pe 17 şi 18 mai 2007 am avut un control la Drobeta Turnu Severin, la firmele Flora Sercom şi Brantner. Firma Brantner a primit o amendă de 250 de milioane de lei vechi pentru că am găsit depozitul de la Şimian arzând, iar la data verificării s-a constatat un grad de conformare a activităţii de numai 25% din cât ar fi trebuit să fie normal.
La firma SC Flora Sercom
s-a constatat un grad de conformare mult mai mare şi în deplină creştere, de 60%“, s-a transmis printr-un comunicat de presă de la Garda de Mediu din Vâlcea.
Pe masa prefectului de Mehedinţi au ajuns mai multe plângeri trimise de Flora Sercom şi acesta a luat la cunoştinţă şi rezultatele controlului gărzii de mediu. Se aşteaptă deschiderea unei anchete a procuraturii.