16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgram de autoterapie în rezolvarea conflictelor conjugale

Program de autoterapie în rezolvarea conflictelor conjugale

Simţim că traversăm o perioadă de criză în relaţia cu partenerul nostru? Avem unele îndoieli în legătură cu dorinţa noastră de a mai continua sau nu relaţia actuală? Vrem să luăm o decizie şi nu ştim dacă am găsit cel mai bun moment? Vă propunem un program de autoterapie menit să vă ajute să vedeţi mai bine soluţia la dilema în care vă găsiţi. Înainte de a cere sfatul unui psiholog, încercaţi să răspundeţi cu onestitate la următorul set de întrebări:

 

1. De fapt, ce vreau de la relaţia mea actuală? Care sunt zonele de nemulţumire, de insatisfacţie în relaţia pe care o am în momentul de faţă? Ştiu clar ce anume îmi doresc de la partenerul meu?

2. Cum exprim ce anume vreau de la această relaţie? Oare am deprinderile necesare de a-i comunica partenerului meu ce vreau şi ce-mi doresc de la relaţia noastră?

3. Pot să apreciez dacă partenerul meu aude ceea ce îi spun? Este partenerul meu capabil să răspundă nevoilor mele, să înţeleagă situaţia din punctul meu de vedere? Este partenerul meu capabil să se schimbe?

4. Oare sunt conştientă de faptul că anumite comportamente ale mele pot contribui şi ele la apariţia unor situaţii conflictuale în relaţia noastră? Cât de mult contribui eu la crearea acestor situaţii şi cât de mult contribuie partenerul meu? Pot discuta cu partenerul meu despre aceste situaţii conflictuale?

5. Care sunt dorinţele/aşteptările mele prioritare de la o relaţie şi care sunt cele secundare? Ce anume obţin de la o relaţie care îmi împlineşte aceste dorinţe/aşteptări? Oare nu aştept prea mult de la o relaţie? Oare nu mă concentrez prea mult pe ceea ce nu am în relaţia mea actuală şi pierd din vedere tocmai ceea ce am în această relaţie?

6. Care sunt trăsăturile unice şi specifice ale comportamentului sexual masculin şi feminin?

7. Care sunt modelele mele de relaţionare din copilărie cu care vin în actuala mea relaţie? Nu cumva am tendinţa de a mă comporta cu partenerul meu în aceeaşi manieră în care mă comportam cu mama/tata/alte persoane semnificative din trecutul meu? Nu cumva am tendinţa de a-l identifica pe partenerul meu cu una dintre aceste figuri semnificative din copilăria mea?

8. În ce mod vreau ca partenerul meu să se schimbe? În ce mod contribui eu la incapacitatea partenerului meu de a se schimba? Cum anume contribui eu la apariţia diverselor situaţii conflictuale (mă retrag în mine, stau supărată, fac scandal etc.)?

9. Dacă decid că partenerul meu este incapabil să se schimbe (punctul 3), că actuala mea relaţie nu îmi satisface dorinţele/aşteptările mele prioritare (punctul 5) şi că nu există o cale constructivă de a repara situaţia, sunt capabilă să mă despart de partenerul meu?

10. Cum voi face faţă separării şi cum voi aborda conflictul legat de ideea luării unei decizii corecte?

11. Pot să spun „La revedere“? Ce-mi doresc încă de la partenerul meu?

12. Sunt capabilă să fiu singură?

13. Cum anume voi proceda pentru a mă implica într-o nouă relaţie?

14. Când voi întâlni altă persoană, cum voi fi capabilă să-mi dau seama dacă va putea să-mi satisfacă dorinţele/aşteptările? Oare nu voi repeta vechile mele modele comportamentale în relaţiile ulterioare?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS