4.6 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjSNP Petrom Gorj, chemată în instanţă de foştii salariaţi

SNP Petrom Gorj, chemată în instanţă de foştii salariaţi

Foştii şi actualii salariaţi ai SNP Petrom Gorj s-au adunat ieri în faţa sediului din Târgu Jiu al firmei, în încercarea de a convinge conducerea unităţii să le achite drepturile salariale restante pe ultimii trei-patru ani.

GORJ. Foştii salariaţi ai SNP PETROM Gorj s-au adunat ieri la sediul societăţii pentru a discuta cu cineva din conducere despre posibilitatea de achitare a restanţelor salariale prevăzute în contractele colective de muncă pe ultimii ani. Nemulţumiţi că nu şi-au mai încasat de câţiva ani primele de Paşti şi de Crăciun, foştii angajaţi au încercat să găsească o cale de rezolvare a problemei, însă fără prea mulţi sorţi de izbândă. După câteva ore, oamenii au dorit să obţină informaţii despre soarta lor de la foştii colegi care încă nu au fost disponibilizaţi, prin vânzarea staţiilor de benzină. De teamă să nu rămână fără locurile de muncă, angajaţii SNP PETROM Gorj nu au fost prea cooperanţi.

Nemulţumiţi

Principala nemulţumire a foştilor salariaţi ai SNP PETROM, sucursala Gorj, se referă la lipsa de receptivitate a actualei conduceri a firmei. Oamenii au nevoie de acte, pentru a putea demara acţiuni în instanţele de judecată, toţi dorind să obţină hotărâri judecătoreşti, prin care societatea să fie obligată să le achite drepturile. Laurenţiu Burciu, fost salariat, a declarat că, în 2003, între sindicate şi administraţie a fost semnat un protocol prin care primele erau conţinute în salariu. Contractul colectiv de muncă stipula plata de prime către salariaţi. În anii următori, primele nu au mai intrat în salariu şi nu au mai fost achitate de către SNP PETROM către salariaţi. Este vorba de perioada aprilie 2003 şi până în prezent: „Încercăm să ni se facă dreptate, dar nu se colaborează cu noi. Cei mai mulţi suntem foşti angajaţi şi avem nevoie de documente pentru a ne face dosare cu care să mergem la instanţă, să ni se facă dreptate“, a declarat fostul angajat al SNP PETROM, sucursala Gorj.

14 staţii vândute

SNP PETROM a avut în Gorj 16 staţii de benzină, din care au rămas numai două. Majoritatea staţiilor au fost vândute, iar salariaţii disponibilizaţi, aceştia fiind în prezent în şomaj. Din câteva sute de angajaţi, PETROM a rămas cu doar câteva zeci. Constantin Lazăr a fost disponibilizat pe 11 iulie 2007, iar acum este şomer. Un coleg de-al său de la altă staţie de benzină a reuşit să se pensioneze. După 42 de ani de serviciu la PETROM are acum o pensie de 500 de lei. „Ce salarii sunt pe aici şi cu ce pensie am ajuns eu să trăiesc? Să fim ajutaţi să ne luăm aceşti bani, pe care trebuia să îi încasăm încă de acum câţiva ani. Era un drept al nostru prevăzut în contractul colectiv de muncă, dar nu am luat decât o dată în salariu prima de Paşti, prin 2003, şi de atunci nimic“, a povestit Ion Renghea.

Instanţa va decide

Cristian Tomescu, liderul sindicatului PETROM, sucursala Gorj, a declarat că instanţa va decide dacă oamenii îşi vor lua sau nu banii.
„Dacă au sau nu dreptate, instanţa va hotărî. Ei au posibilitatea să apeleze la această variantă pentru a intra în posesia banilor. Cineva de la Reşiţa a câştigat în instanţă un proces, exact pentru aceste drepturi. Fie PETROM va lua o decizie la nivel naţional în ceea ce priveşte plata acestor prime, fie se va merge la instanţă. În toată ţara este această situaţie. Eu nu pot să nu le spun oamenilor să nu apeleze la instanţa de judecată“, a precizat Cristian Tomescu, liderul de sindicat de la SNP PETROM, sucursala Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII