Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, şi alte două cadre didactice din instituţie aveau contractele de muncă suspendate, printr-o anexă de existenţa căreia nu ştiau.
GORJ. Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu se află din nou în pragul unui scandal, care îl are în centrul atenţiei chiar pe rectorul Adrian Gorun. În urma verificărilor efectuate de Corpul de control al premierului Călin Popescu Tăriceanu a fost scoasă în evidenţă o situaţie mai mult decât ciudată la Compartimentul Juridic-Personal. Trei dintre angajaţii instituţiei, rectorul Adrian Gorun, Horaţiu Gorun, fiul lui Adrian Gorun, şi Cristian Rujan, fost secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, aveau contractele de muncă suspendate. Situaţia i-a surprins pe cei vizaţi, aceştia nesemnând anexele prin care cei de la Compartimentul Personal le-au suspendat contractele de muncă. Interesant este că echipa de control a solicitat exact documentele respective, funcţionarii de la guvern cunoscând se pare situaţia.
Comisie de anchetă
Mai mult decât atât, postul ocupat de rectorul Adrian Gorun figura ca vacant, acesta putând fi scos oricând la concurs şi în consecinţă ocupat de alt candidat. În ciuda faptului că aveau contractele de muncă suspendate, cei trei au primit salariile în mod regulat, fără ca nimeni să identifice eroarea. Pentru a se stabili cine se face vinovat de situaţia fără precedent, rectorul Adrian Gorun a dispus înfiinţarea unei comisii de anchetă, care să facă lumină în acest caz şi să propună sancţionarea celor care au luat decizia de a le scoate în afara legii pe cele trei cadre didactice. De precizat că toţi cei trei se află în relaţii foarte apropiate şi chiar de rudenie, cum este cazul lui Adrian şi Horaţiu Gorun, tată şi fiu. De asemenea, Cristian Rujan a fost o bună perioadă adjunctul secretarului general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Adrian Gorun.
Olaru, dat afară…
Recent eliberat din funcţie, fostul prorector Onisifor Olaru a fost cel care a semnat statele de funcţii şi cunoştea tot ceea ce se întâmplă legat de acest capitol. Scandalul contractelor de muncă suspendate apare la nici o săptămână după ce prorectorul Onisifor Olaru a fost demis, prin votul Senatului. La momentul respectiv, motivele care au generat eliminarea din conducerea UCB a prorectorului Olaru au fost puse pe seama divergenţelor dintre cel dat afară şi rector. Apariţia anexelor la contractele de muncă nu este deloc întâmplătoare, situaţia celor trei trebuind să fie reglementată, întrucât activau cu norma de bază la alte instituţii: rectorul Adrian Gorun şi Cristian Rujan, la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, iar Horaţiu Gorun, la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Gorj. În prezent, contractele de muncă sunt în vigoare, anexele ilegale fiind anulate, aşteptându-se rezultatul comisiei interne de anchetă. Cristian Rujan şi Horaţiu Gorun figurează în prezent cu norma de bază la universitate.