Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, se pregăteşte să renunţe la funcţie, pentru a deveni preşedintele Consiliului Academic, Economic şi Administrativ (CAEA) al aceleiaşi instituţii.
Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ (UCB), renunţă la post, însă pentru a ocupa o funcţie mult mai importantă. Este vorba de postul de preşedinte al Consiliului Academic, Economic şi Administrativ (CAEA), organism înfiinţat la sfârşitul săptămânii trecute, prin votul Senatului instituţiei. Cu numai un singur vot împotrivă, cel al lui Nicolae Mischie, Senatul UCB a aprobat modificarea Cartei universităţii şi înfiinţarea CAEA, care prin statut devine unul dintre cele mai importante instrumente de decizie şi conducere din fruntea UCB, alături de Senat şi Biroul de Senat. Rectorul şi prorectorii vor da socoteală în faţa CAEA şi a Senatului, urmând să vegheze la punerea în practică a deciziilor luate de cele două organisme de conducere.
Incompatibilitate
În ultimele luni, atacurile în presă asupra rectorului Adrian Gorun s-au înteţit şi au culminat cu apariţia unui dosar penal, în care procurorii l-au pus sub urmărire penală. După ce i s-a cerut în repetate rânduri, chiar de către unii dintre subordonaţi, să renunţe la una dintre cele două funcţii pe care le ocupă, fiind acuzat de incompatibilitate, actualul secretar general al Ministerului Educaţiei se pregăteşte să renunţe la postul de rector. Acesta nu va părăsi instituţia, aşa cum era de aşteptat. Din contră, pare a fi mult mai puternic decât înainte. Şi asta pentru că pe lângă faptul că viitorul rector va răspunde în faţa CAEA, al cărui preşedinte a fost ales prin votul Senatului tot Adrian Gorun, Senatul nu va putea să funcţioneze fără CAEA. Pentru a emite hotărâri, Senatul are nevoie de avizul obligatoriu al CAEA, după cum se menţionează în Carta modificată. În cazul în care o hotărâre de senat nu primeşte avizul Consiliului Academic, Economic şi Administrativ, aceasta devine nulă.
Cârciumaru, în conducerea UCB
Consiliul Academic, Economic şi Administrativ elaborează managementul strategic al universităţii şi adoptă hotărâri privind gestionarea tuturor activităţilor academice, stabilirea politicilor financiare şi asigurarea resurselor de orice tip şi, mai important, avizează achiziţiile de orice tip. Acelaşi Consiliu mai poate suspenda din funcţie prorectorii. CAEA are în componenţă 15 persoane, preşedinte fiind ales Adrian Gorun. Acesta are doi vicepreşedinţi în persoana lui Liviu Cârţână şi Valeriu Paliţă. De asemenea, Iulia Popa Paliu a devenit secretarul general al CAEA. Între membrii Consiliului Academic, Economic şi Administrativ se regăsesc câţiva reprezentanţi ai administraţiei publice, în frunte cu primarul Florin Cârciumaru, secretarul Consiliului Judeţean, Zoica Zamfirescu, precum şi Corneliu Popescu, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii.
Chiriţescu, în cărţi pentru a fi numit rector
Fostul cancelar Dorel Chiriţescu a fost numit prorector, Adrian Gorun delegându-i deja toate atribuţiile funcţiei de rector. De altfel, Chiriţescu i-a luat locul lui Liviu Cârţână, care a devenit vicepreşedinte în cadrul CAEA. Chiriţescu are şanse mari de a fi numit noul rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi“. Carta Universitară stabileşte, după modificare un set de incompatibilităţi, conform cărora nu pot ocupa funcţii de conducere în universitate persoanele condamnate definitiv pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie. În această situaţie s-ar afla Nicolae Mischie, în condiţiile în care ar obţine o hotărâre judecătorească definitivă, de revenire la postul de prorector. Acesta ar fi incompatibil cu noile prevederi din Cartă. În dosarul „Arma“, Mischie a suferit o condamnare la un an de închisoare cu suspendare, decizie rămasă definitivă. De altfel, Nicolae Mischie, membru în Senatul UCB, a fost singurul care a votat împotriva modificării Cartei şi înfiinţării CAEA.