2.9 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalPământul din Roşia de Amaradia alunecă

Pământul din Roşia de Amaradia alunecă

Terenurile pe care sunt construite gospodăriile localnicilor din Roşia de Amaradia au început să alunece din nou în urma ploilor căzute în ultima perioadă, câţiva săteni cerând ajutor la primărie.

GORJ. Pământurile din comuna Roşia de Amaradia au început din nou să se frământe, pereţii caselor începând să crape. Crăpăturile din ziduri devin tot mai evidente, iar scufundarea temeliilor şi deplasarea pereţilor afectează acoperişurile. Unele locuinţe au nevoie de reparaţii urgente. Cele mai afectate familii sunt Zăvelcă şi Bumbaru, care au şi apelat la sprijinul autorităţilor locale pentru a începe lucrări de reparaţii la locuinţele care de la o zi la alta sunt tot mai nesigure.

Petre Zăvelcă are trei copii, dintre care doi sunt la grădiniţă. Alunecarea de teren a afectat acoperişul. De teamă să nu se trezească într-o noapte cu apa în cameră, Petre Zăvelcă a mers la primărie pentru a anunţa cele întâmplate. Mihai Bumbaru din Ruget este un bătrân care locuieşte cu soţia într-o casă care, de asemenea, a fost afectată de ploile din ultimele zile. Bătrânii au solicitat ajutor de la primărie, neputându-se descurca singuri.

 

Probleme birocratice

 

Primarul din Roşia de Amaradia, Cristinel Faităr, a declarat că a avertizat în ultimele luni şefii judeţului, în legătură cu posibilitatea ca fenomenul alunecărilor de teren să se reia la Seciuri şi în satele comunei, însă fără a i se acorda prea multă atenţie. Lista caselor care necesită lucrări de reparaţii şi consolidare numără peste 360 de imobile, la acestea adăugându-se aproape în fiecare săptămână alte gospodării. Altă listă cu 89 de case care trebuie să fie strămutate se află la Prefectura Gorj, nefiind transmisă la ministerul de resort pentru alocarea de materiale de construcţie. De teamă ca oamenii să nu refuze materialele de construcţie, reprezentanţii ministerului au condiţionat acordarea ajutoarelor de existenţa unei hotărâri de consiliu local, prin care să se avizeze cererea autorităţilor din Roşia de Amaradia.

 

Ajutor de la EM Seciuri

 

După ce va fi adoptată hotărârea consiliului local, Prefectura Gorj va expedia documentaţia la Bucureşti, pentru a se aproba alocarea de materiale de construcţie. Fiecare familie va beneficia de materiale de construcţie în valoare de 10.000 de euro. Până când autorităţile vor rezolva problemele birocratice, primarul Cristinel Faităr încearcă să găsească soluţii pentru cazarea familiilor care ar putea rămâne peste noapte fără case.

„Mai sunt câteva module, dar nu pot să bag cele două familii în ele peste iarnă. Poate vor apărea alte cazuri. Avem promisiuni că Exploatarea Minieră Seciuri, din cadrul Complexului Energetic de la Craiova, ne va ceda cu titlu gratuit un bloc pe care nu îl mai folosesc. E adevărat că pământul a acoperit parterul, dar putem să amenajăm în imobilul respectiv 20 de apartamente pentru perioada de iarnă. Fisurile de la case se accentuează şi trebuie să îi mutăm pe oameni în caz de necesitate“, a declarat Cristinel Faităr.

 

Sărăcie printre sinistraţi

 

Deşi au mari probleme cu alunecările de teren, localnicii din Roşia de Amaradia şi în special din Seciuri se luptă şi cu sărăcia. Din cele 1.200 de familii care locuiesc în comună, 780 au dosare pentru a beneficia de ajutoare de încălzire din partea statului. Veniturile obţinute pe fiecare membru de familie sunt sub nivelul celor prevăzute de lege, adică sub 500 de lei. Majoritatea celor care au solicitat ajutor provin din zonele afectate de alunecările de teren. Sătenii care nu au nevoie de ajutor fie mai lucrează la exploatarea minieră din zonă, fie în învăţământ sau la cele câteva unităţi economice de pe raza comunei Roşia de Amaradia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS