Aproape jumătate din excavatoarele Exploatării Miniere Cariere Jilţ din Mătăsari, judeţul Gorj, sunt blocate fie de apă, fie de proprietarii de terenuri care refuză să participe la negocieri cu administraţia unităţii.
GORJ. Situaţia economică a Exploatării Miniere Cariere Jilţ, din cadrul Complexului Energetic Turceni, continuă să se înrăutăţească, din cauza excavatoarelor blocate. În prezent, şapte excavatoare dintr-un total de 14, câte există, nu se mai află în stare de funcţionare, fiind blocate. Majoritatea au fost oprite din cauza proprietarilor de terenuri, care nu au ajuns încă la o înţelegere cu Direcţia de Dezvoltare a Complexului Energetic Turceni, pentru a beneficia de despăgubiri pentru suprafeţele de teren sau de pădure pe care le deţin. Excavatoarele sunt blocate atât în Cariera Jilţ Nord (6, 14, 17), cât şi în Cariera Jilţ Sud (2, 5, 15). Tot în Cariera Jilţ Sud este blocat, din cauza apelor provenite de la ultimele ploi căzute, excavatorul numărul 12. Utilajul este înconjurat însă şi aici de terenurile proprietarilor, care limitează capacitatea de deplasare a utilajului.
Fără soluţii
În tentativa de a scoate din apă excavatorul 12, conducerea Exploatării Miniere Jilţ a încercat ieri să evacueze apa din zonă, prin desfundarea canalelor de scurgere umplute cu aluviuni. În ceea ce priveşte restul utilajelor sunt şanse extrem de mici pentru ca acestea să fie puse în funcţiune, mai ales că proprietarii de terenuri nu par să fie interesaţi de ofertele unităţii. În această situaţie s-a aflat şi firma TPSUT Motru, reprezentată de Gheorghe Sarcină, care ieri nu s-a prezentat la Direcţia de Dezvoltare, unde fusese invitată la negocieri de conducerea unităţii miniere: „Au venit cu nişte acte din care reiese că ar fi proprietarii terenului de la excavatorul 14, care este blocat. I-am invitat la negocieri pe reprezentanţii firmei, inclusiv pe domnul Gheorghe Sarcină, dar nu au venit. Nu ştiu ce se întâmplă? Proprietarii ne-au blocat peste tot. La excavatorul 2, familia Dobriţoiu Vasile a venit cu o ordonanţă preşedinţială pentru oprirea utilajului. Şi aici am descoperit că terenul respectiv este, de fapt, al nostru. La 14 avem la fel ordonanţă preşedinţială. La excavatoarele 5 şi 15 sunt familiile Băleanu şi Dobriţoiu Maria, unde încercăm să negociem şi sperăm să ajungem la un consens. La excavatorul 6 sunt proprietari cu suprafeţe de pădure. Excavatorul 17 nu poate funcţiona din cauza excavatorului de lângă el, care e blocat“, a declarat Constantin Predoiu, director de producţie la Exploatarea Minieră Jilţ.
Evaluarea pagubelor
Încă nu se cunoaşte valoarea pagubelor produse de inactivitatea utilajelor şi cine le va suporta până la urmă. Explotarea Minieră Cariere Jilţ a comandat un studiu pentru a avea o situaţie cu pierderile produse de blocarea excavatoarelor din Carierele Jilţ Nord şi Sud. Contractul de realizare a studiului a fost atribuit SC ICSITPML SA Craiova, însă nu a fost finalizat deocamdată: „Am făcut această solicitate către Institutul din Craiova pentru a putea avea o situaţie exactă a pagubelor. Nu pot să spun o cifră anume, dar este foarte clar că sunt mari. Avem nevoie de aceşti indicatori tehnici, pentru a evalua situaţia economică a celor două cariere. Trebuie să ştim unde ne aflăm în prezent, dar sigur situaţia este destul de gravă. Trebuia să primim studiul, dar încă nu ne-a parvenit“, a mai declarat Predoiu.
Fără probleme la CE Turceni…
În ciuda faptului că jumătate din utilajele Exploatării Miniere Cariere Jilţ sunt blocate, conducerea Complexului Energetic de la Turceni a făcut public faptul că stocurile de cărbune nu sunt afectate. Potrivit indicatorilor care vizează nivelul stocurilor de la Complexul Energetic Turceni, doar pe 29 octombrie a fost înregistrată o scădere a cantităţii de cărbune deţinute. De la 446.000 de tone de cărbune, cât avea stocul pe 28 octombrie, pe 29 octombrie, a doua zi, nivelul acestuia a scăzut la 434.000 de tone de cărbune.
Explicaţia oficială a conducerii Complexului Energetic de la Turceni este că în ziua respectivă a fost pornit şi cel de-al patrulea grup energetic şi astfel se explică diferenţa de cărbune consumat.