8.4 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorj23 de primării nu au cheltuit banii pentru repararea şcolilor

23 de primării nu au cheltuit banii pentru repararea şcolilor

Ultima situaţie dată publicităţii de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj arată că 23 de primării nu au cheltuit nici un leu pentru repararea şcolilor, deşi aveau repartizate zeci de miliarde de lei vechi.

Mai multe primării din Gorj nu au reuşit să cheltuiască vreun leu pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ pe care le au în administrare. În urmă cu o lună, procentul de cheltuire a fondurilor era de 30%, în prezent situaţia fiind neschimbată. Doar câteva procente în plus la cele existente, semn că primarii nu au reuşit să facă mare lucru pentru a începe măcar o parte a lucrărilor sau pentru a încheia procedurile legate de realizarea licitaţiilor. Potrivit datelor făcute publice de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, 23 de primării nu au cheltuit nici un leu pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ. În 2007 au primit fonduri 60 de localităţi din judeţul Gorj.

 

Proceduri complicate

 

Până la sfârşitul anului, primarii mai au de cheltuit peste 250 de miliarde de lei vechi. În cazul în care nu o vor face, fondurile se vor întoarce la bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Dacă toţi primarii au fost ocupaţi în ultima lună cu organizarea alegerilor şi a referendumului, majoritatea vorbesc şi de procedurile complicate care trebuie îndeplinite pentru a intra în posesia banilor. Primarii aveau obligativitatea de a depune la Inspectoratul Şcolar copii după contractele încheiate cu firmele de construcţii, iar pentru decontare trebuia îndeplinită o procedură în cinci paşi. Aceasta vizează depunerea actelor de plată, a unei cereri, depunerea proceselor-verbale de recepţie, verificarea lucrărilor, raportări făcute de inspectorat ministerului de resort şi abia apoi alocarea banilor pentru plata lucrărilor.

 

Ritm greoi

 

Liviu Andrei, inspectorul şcolar general, a declarat că investiţiile aveau ca obiectiv reabilitatea şcolilor şi asigurarea utilităţilor: apă curentă, grupuri sanitar, instalaţiii electrice şi încălzire termică. Au fost repartizate fonduri pentru 120 de unităţi şcolare. „Din cauza problemelor apărute la nivelul primăriilor: proceduri de achiziţii nedemarate, contestaţii la atribuirea achiziţiilor, întârzieri la depunerea proiectelor de către firmele câştigătoare a procedurilor de achiziţie în procesul de proiectare, s-a constatat că ritmul de cheltuire a banilor este inferior celui preconizat“, a declarat Liviu Andrei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU