4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal83 de proiecte întocmite de consiliul judeţean, pe linie moartă

83 de proiecte întocmite de consiliul judeţean, pe linie moartă

OLT. Toate proiectele întocmite de Consiliul Judeţean Olt pentru zeci de localităţi ale judeţului în ideea de a atrage fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea administraţiilor publice locale au fost puse pe linie moartă de autorităţile de la Bucureşti pentru că nu au fost întocmite corect. Este vorba de 83 de proiecte depuse la Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice (UCRAP), din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), care n-au fost aprobate. Dacă „specialiştii“ consiliului judeţean ar fi fost eficienţi, multe dintre localităţi ar fi primit sume consistente din Fondul de modernizare pentru dezvoltarea administraţiei locale, constituit în cadrul unor programe PHARE, în valoare totală de 9,2 milioane de euro. Fondurile au fost contractate de Ministerul Finanţelor şi Economiei. Pentru un singur proiect eligibil se pot acorda până la 110.000 de euro. Termenul-limită pentru depunerea proiectelor a fost 15 august 2007.

Atragerea unor asemenea fonduri reprezintă un prim pas pentru ca autorităţile locale să poată accesa mai uşor fonduri structurale europene în domeniile dezvoltării locale, evidenţei persoanelor, serviciilor de voluntariat pentru situaţii de urgenţă, alimentării cu apă şi reţelelor de canalizare, gestionării deşeurilor solide şi pentru înfiinţarea poliţiilor comunitare. Proiectele s-au putut depune pe şase componente: pentru dezvoltarea parteneriatelor la nivel local în vederea întocmirii eficiente a cererilor de finanţare pentru finanţarea din fondurile structurale; pentru formarea personalului în vederea descentralizării autorităţilor locale, îmbunătăţirii managementului serviciilor publice descentralizate şi pentru un management eficient al fondurilor structurale; pentru dotarea cu echipamente IT şi cu alte componente pentru eficientizarea activităţii; pentru susţinerea elaborării de studii, cercetări şi strategii în vederea dezvoltării locale şi pentru diseminarea informaţiilor în legătură cu acţiunile autorităţilor locale în ceea ce priveşte îmbunătăţirea serviciilor publice.

Programul a fost lansat oficial în Slatina la începutul lunii iulie. Preşedintele consiliului judeţean, Jenel Copilău, a strâns atunci toţi primarii din judeţ pentru a-i convinge să solicite serviciile CJ pentru întocmirea de proiecte în care instituţia condusă de el să devină partener. De precizat că din cele 83 de proiecte, 39 nu purtau nici obişnuitele titluri privind domeniul pentru care se solicită fonduri.

Dintre judeţele Olteniei, numai Olt şi Mehedinţi nu se pot bucura de proiecte aprobate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS