Prefectul de Gorj, Ştefan Marian Popescu Bejat, a dispus activarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, astfel încât să se poată interveni rapid în cazul unor căderi masive de zăpadă.
Ninsorile abundente din ultimele zile au determinat autorităţile din Gorj să activeze comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Prefectul Ştefan Marian Popescu Bejat a luat această măsură după ce judeţul Gorj a primit o atenţionare cod galben. A fost convocat Grupul de suport tehnic pentru fenomene meteo periculoase din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, stabilindu-se măsuri ce vizează monitorizarea cu precădere a celor 16 puncte critice de pe drumurile judeţene, cât şi a celor de pe drumurile naţionale. Zonele cu probleme sunt în Defileul Jiului, staţiunea montană Rânca, Dealul Bujorăscu şi Pasul Godeanu.
Se circulă greu la Rânca
Una din zonele care creează probleme atunci când ninge abundent este staţiunea montană Rânca. Ieri, pe Drumul Naţional 67 C se circula greu. Echipaje de la Drumurile Naţionale acţionau în permanenţă la eliminarea zăpezii de pe carosabil, astfel încât şi ultimii turişti să poată coborî de la munte. Potrivit autorităţilor judeţului, ieri, la Rânca se mai aflau peste 800 de turişti şi 300 de maşini. Stratul de zăpadă atingea la cota 1.800 înălţimea medie de 70 de centimetri, pârtiile fiind în continuare bune pentru schi. În restul judeţului, înălţimea medie a stratului de zăpadă era de maximum 20 de centimetri.
Localităţi fără curent
Din cauza căderilor masive de zăpadă, opt localităţi din Gorj au rămas în noaptea de marţi spre miercuri fără energie electrică. Este vorba de localităţi care aparţin de comunele Teleşti, Godineşti, Băleşti, Ciuperceni şi oraşul Motru. Echipe ale CEZ au acţionat ieri pentru remedierea defecţiunilor.
Potrivit datelor oficiale, la nivelul judeţului Gorj sunt pregătite pentru a acţiona în caz de ninsori abundente 67 de utilaje speciale de la Drumurile Naţionale, asigurate cu personal pe trei schimburi, şi 38 de utilaje de la Drumurile Judeţene. Mai există 18 utilaje la dispoziţia comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Materialul antiderapant este asigurat de cele 13 baze de deszăpezire şi cele trei puncte de sprijin din teritoriu.