Cazul pacientului de 42 de ani din Baia de Aramă, decedat pentru că salvarea nu l-a preluat pentru a fi transportat la spital, are urmări. Celor doi angajaţi de pe ambulanţă li s-au desfăcut contractele de muncă.
Varianta iniţială susţinută de cei doi angajaţi, cum că ambulanţa repartizată pentru caz nu a răzbit în lupta cu nămeţii, nu a ţinut în faţa autorităţilor locale, care au cerut o anchetă. În urma cercetărilor făcute de Autoritatea de Sănătate Publică Mehedinţi şi conducerea Serviciului de Ambulanţă din judeţ, s-a ajuns la concluzia că angajaţii de pe ambulanţă, o asistentă şi un ambulanţier, nu
s-au deplasat nici un metru din curtea unităţii, lucru constatat de echipajul care i-a înlocuit pe cei doi în tură la ora 7.00. „Echipajul a mimat plecarea la comandă. Echipajul care a venit la ora 7.00 i-a găsit în acelaşi loc, nu se mişcaseră de acolo, şi abia cel de-al doilea echipaj a chemat ISU. Maşina particulară care a plecat cu bolnavul către Baia de Aramă a reuşit să ajungă în oraş, dar pacientul murise. Autoturismul respectiv reuşise să ajungă în Baia de Aramă, dar ambulanţa nu se mişcase nici cinci metri. Am desfăcut contractele de muncă ale celor doi angajaţi“, a spus Horia Ene, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi.
Reamintim că, în noaptea de 2 ianuarie, Gheorghe Tudorescu, de 42 de ani, din satul Ponoare, învecinat oraşului Baia de Aramă, care suferise un atac de cord, a murit pentru că ambulanţa nu a ajuns la el în timp util.
Sindicatul Ambulanţierilor invocă „procedura de deszăpezire“
Subsecretarul de stat Raed Arafat a făcut publică în timpul videoconferinţei de ieri cu autorităţile sanitare din ţară o adresă venită din partea Sindicatului Ambulanţierilor din Mehedinţi prin care se încerca dezvinovăţirea celor doi foşti angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă. În document se arată, potrivit subsecretarului Arafat, că vinovată este, de fapt, conducerea Serviciului, care nu a dispus „procedura de deszăpezire“ în curtea Salvării. „Am primit o adresă de la Sindicatul Ambulanţierilor care îi acuză pe directorul Servicului de Ambulanţă şi pe directorul tehnic că nu iniţiaseră procedura de deszăpezire din curtea Ambulanţei. Păi, trebuie să există o procedură de deszăpezire?! Nu vă bateţi joc de pacienţi!“, a spus Raed Arafat.
Cei doi angajaţi, pe mâna procurorilor
Problemele celor doi foşti angajaţi ai Ambulanţei nu se opresc însă aici. Pentru că au fost găsiţi vinovaţi de moartea unui om, autorităţile centrale sunt hotărâte să înainteze cazul procurorilor pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. „S-a pus problema zăpezii, dar echipajul nu
s-a deplasat la caz, nici măcar nu au anunţat că trebuie deszăpezit. Au aşteptat celălalt echipaj şi abia acesta a chemat pompierii. În cazul în care nu o veţi face dumneavoastră, ministerul va trimite dosarul la procuratură pentru că nu vom tolera o astfel de situaţie“, a spus Raed Arafat.