Complexul Energetic Turceni încearcă să îi convingă pe proprietari să-şi vândă terenurile din zona exploatărilor de lignit şi să primească, pe lângă bani, şi locuri de muncă.
GORJ. Lipsa unui cadru legislativ care să reglementeze situaţia terenurilor ce pot fi expropriate i-a determinat pe şefii Complexului Energetic Turceni să găsească soluţii inedite pentru continuarea activităţii. Cei afectaţi de lentoarea cu care se obţin terenurile pentru continuarea exploatării lignitului şi înaintarea fronturilor de lucru sunt minerii de la Carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord. De mai bine de o jumătate de an, conducerile carierelor încearcă să ajungă la un compromis cu proprietarii de terenuri care nu vor să lase din preţ. Faptul că pământul se află chiar în apropierea excavatoarelor face ca negocierile să treneze. O cauză ar putea fi şi preţul relativ mic pe care Complexul Energetic Turceni îl oferă pentru fiecare metru pătrat de teren, respectiv patru-cinci lei. Pentru a fi convingători, cei de la Complex au încercat să facă oferta mai atractivă.
Locul de muncă înclină balanţa
Anul trecut, Complexul Energetic de la Turceni a reuşit să îi convingă pe cei care deţin pământ în zona carierelor să îşi vândă proprietăţile, adăugând câte un loc de muncă. „Negocierile sunt greoaie, motiv pentru care au existat perioade lungi de inactivitate la multe dintre excavatoarele noastre. La un moment dat, chiar au fost blocate jumătate din aceste excavatoare. Vrem să fim mulţumiţi şi noi, şi cei care îşi cedează pământul contra unei sume de bani. De multe ori suntem puşi în situaţii-limită pe care încercăm să le rezolvăm. Anul trecut am oferit aproximativ 30 de locuri de muncă persoanelor cu care am negociat. Am făcut ce am putut, în limita posibilităţilor. Un loc de muncă nu este uşor de identificat şi în nici un caz la Complexul Energetic de la Turceni. Am reuşit însă să găsim câte ceva la colaboratorii noştri, la prestatorii de servicii sau la alte firme din zonă. Locul de muncă este un argument uneori decisiv în cadrul unei negocieri cu proprietarul unui teren ce se află lângă roata excavatorului“, a afirmat Ion Răuţ, director în cadrul Complexului Energetic de la Turceni.
Raport irelevant…
După cum au precizat surse din cadrul conducerii Complexului Energetic Turceni, la Jilţ sunt în continuare blocate patru excavatoare.
Unele dintre acestea au câteva luni de când nu au mai fost puse în funcţiune. Pentru a avea o situaţie a pagubelor şi a ceea ce s-a întâmplat în perioada în care nu au funcţionat utilajele, cei de la Exploatarea Minieră Cariere Jilţ au comandat un studiu unui institut de specialitate din Craiova.
Directorul Ion Răuţ a declarat că raportul respectiv a ajuns la conducerea complexului, însă are un caracter orientativ. „Nu se poate vorbi de nişte pagube. Este un raport ce ne prezintă o situaţie pe care trebuie să o avem în viitor pentru a ne putea stabili nişte indicatori economici. Probabil că o să prezentăm câteva date din raport şi Consiliului de Administraţie. Noi oricum am încheiat în profit anul 2007, cu 1.000 de miliarde de lei vechi“, a afirmat directorul Ion Răuţ, care nu a răspuns care a fost totuşi scopul comandării raportului respectiv.