6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBilanţul poliţiştilor mehedinţeni, departe de ochii presei

Bilanţul poliţiştilor mehedinţeni, departe de ochii presei


Ultimul bilanţ al poliţiştilor din Mehedinţi, prezentat pe 10 ianuarie, a fost făcut cu uşile închise, departe de ochii presei.

 

 

 

MEHEDINŢI. Realizările, dar şi nerealizările poliţiştilor din structurile Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi nu au fost făcute cunoscute opiniei publice, decât prin postarea pe site-ul propriu, dar acesta nu poate fi accesat de toţi mehedinţenii care doresc să afle cum şi-au îndeplinit oamenii legii îndatoririle.

Cu toate că structura în care sunt încadraţi poliţiştii face parte din rândul instituţiilor publice plătite din banii contribuabililor, mai-marii poliţiei nu au vrut să facă public bilanţul.

Acesta a avut loc la sediul IPJ Mehedinţi, pe 10 ianuarie, şi a fost prezentat de comisarul-şef Constantin Radoslav, şeful inspectoratului. Prezenţi au fost prefectul Sevastian Bâzoi, un reprezentant al ATOP Mehedinţi şi viceprimarul Severinului, Constantin Gherghe, care, alături de şefii structurilor teritoriale MIRA, au asistat timp de mai multe ore la declaraţiile poliţiştilor. Aceştia s-au lăudat reciproc pentru munca prestată, iar mai-marii judeţului i-au lăudat şi ei pentru eforturile depuse. Nimeni însă nu le-a putut aminti gafele sesizate în mass-media. În cursul anului 2007, mai mulţi poliţişti din structura inspectoratului au fost implicaţi în bătăi de stradă, ale căror răspunsuri nu s-au făcut publice până în prezent.

Bucureştiul nu a vrut să afle

 

Invitatul special, adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul de poliţie Petre Tobă, se pare că nu a vrut să afle despre scandalurile în care au fost implicaţi poliţişti mehedinţeni, surprinşi chiar de camerele de televiziune, chiar atunci când aplicau corecţii fizice unor cetăţeni cu drepturi europene. Chestorul nu a vrut să afle nici de cazul unui bărbat împuşcat în ambele picioare într-o staţie peco din Severin şi le-a cerut subalternilor de la Mehedinţi să nu fie invitaţi ziariştii la bilanţ. „Aşa este, nu a fost invitat nici un ziarist la bilanţul prezentat pe 10 ianuarie 2008. Domnul chestor Petre Tobă nu a vrut să fie prezentă presa“, a declarat subinspectorul Karin Sică, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi.

 

Poliţiştii mehedinţeni, criticaţi

 

Din declaraţiile poliţiştilor care au trecut pe la pupitrul sălii, poliţa a avut o prestaţie de excepţie în anul care tocmai s-a încheiat. „Sub aspectul volumului criminalităţii apreciem că rezultatele obţinute s-au situat la nivelul cerinţelor, având în vedere evoluţia ascendentă a constatărilor. Se observă totuşi o discrepanţă între infracţionalitatea sesizată şi cea soluţionată, aceasta fiind determinată de faptul că multe dintre cazurile cercetate fie au fost lipsite de pericol social, fie aspectele sesizate nu
s-au confirmat (…) În anul supus evaluării, infracţionalitatea stradală în ansamblu s-a diminuat cu 14,23% (de la 302 infracţiuni în 2006, la 259 în 2007). Totodată, furturile din autoturisme
s-au diminuat cu 23,26% (de la 215 în 2006, la 164 în 2007), în timp ce tâlhăriile stradale s-au menţinut la nivelul celor din 2006 (15)“, se specifică în comunicatul postat pe site-ul de la IPJ Mehedinţi.

După prezentarea analizei, invitaţii au luat cuvântul, ocazie cu care au făcut aprecieri cu privire la rezultatele obţinute de poliţiştii mehedinţeni în anul 2007, cât şi la colaborarea interinstituţională.

Cu toate că în cursul anului trecut Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din Mehedinţi a sesizat de mai multe ori unele nereguli din partea poliţiei ce
s-au petrecut în judeţ, pe site-ul poliţiei se arată că vicepreşedintele Ion Suru i-a felicitat pe oamenii legii. „Vicepreşedintele ATOP Mehedinţi, Ion Suru, a felicitat poliţiştii mehedinţeni pentru rezultatele obţinute, cât şi pentru modul profesionist în care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, prezentând totodată şi câteva deficienţe constatate în activitatea poliţiei în cursul anului 2007“, se menţionează în comunicat.

Reprezentantul ATOP Mehedinţi este însă de altă părere şi nu înţelege de ce nu s-a postat adevărata sa declaraţie, pe care a făcut-o cu privire la activitatea poliţiei pe anul 2007. „Este adevărat, din declaraţia mea nu s-au postat pe pagina poliţiei decât laudele. În plen, eu i-am criticat pe poliţişti şi pot să citez: „Aveţi dizabilităţi în gestionarea relaţiilor cu presa locală şi naţională. Inspectoratul de Poliţie din Mehedinţi a lăsat în nenumărate rânduri să se înţeleagă că anchetele de poliţie ar avea interes politic, în decursul anului 2007, mai mulţi consilieri din opoziţie fiind cercetaţi penal, în timp ce consilierii de la putere au fost evitaţi de anchetele poliţiei. Iar ultima problemă şi, cred eu, cea mai gravă, a fost lipsa de colaborare cu ATOP“, a susţinut vicepreşedintele ATOP Mehedinţi, Ion Suru.

Chestorul de poliţie Petre Tobă, adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române pe probleme de ordine publică, a fost de negăsit pentru a afla de ce nu a dorit să fie prezenţi ziariştii la bilanţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS