Proiectul noii legi a învăţământului şi cel al statutului personalului didactic sunt agreate de dascălii din judeţul Vâlcea.
VÂLCEA. La sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea a avut loc ieri o conferinţă de presă, ocazie cu care a fost prezentat pachetul de legi ale educaţiei. Această conferinţă a fost susţinută de Gheorghe Ciucă, inspectorul general, Florin Smeureanu, inspectorul general adjunct, şi Paul Dumitrescu, purtătorul de cuvânt. Inspectorul general a început conferinţa cu prezentarea a trei teme: organizarea concursurilor pentru funcţiile de inspectori generali, inspectori generali adjuncţi şi directori/ directori adjuncţi; sesiunea specială a testelor naţionale şi prezentarea pachetului de legi ale educaţiei. „Ministerul Educaţiei, în conformitate cu prevederile Legii privind statutul personalului didactic, a decis perioada în care este organizat concursul pentru inspectori generali, inspectori generali adjuncţi şi director al Casei Corpului Didactic (CCD). În judeţul Vâlcea vor fi scoase la concurs postul de inspector general, cele de inspectori generali adjuncţi, cel de director al CCD şi opt posturi de inspectori şcolari. Înscrierile pentru concursul de inspector general se vor face în perioada 18 ianuarie – 1 februarie, iar concursul va fi între 18 februarie – 7 martie, constând în evaluarea CV-ului, într-un interviu care va include şi un test grilă cu întrebări referitoare la legislaţie, inspecţie şcolară, dar şi management. Vreau să anunţ că toate cadrele didactice care îndeplinesc condiţiile de participare pentru aceste posturi pot să se înscrie fără nici o reţinere“, a declarat Gheorghe Ciucă. A doua temă care a fost atinsă de inspectorul general a fost sesiunea specială a testelor naţionale, care vor avea loc în perioada 21 ianuarie – 11 februarie. Pentru această sesiune, conducerea ISJ estimează că vor participa 400 de elevi. Înscrierile vor avea loc în intervalul 21 – 25 ianuarie, la secretariatele şcolilor de provenienţă, iar pe 4 februarie, va avea loc proba scrisă la limba şi literatura română, pe 5 februarie se va desfăşura examenul scris la limba şi literatura maternă, iar pe 6 februarie, la matematică. Pe 7 februarie, elevii vor susţine proba scrisă la istoria românilor sau geografia României, iar pe 9 februarie vor avea loc prima afişare a rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 şi 20.00). Rezultatele finale vor fi afişate pe 11 februarie.
Dezbatere amplă pentru pachetul de legi ale educaţiei
Oficialii ISJ Vâlcea au organizat până acum întâlniri cu conducerea prefecturii, a consiliului judeţean, cu primăriile, consiliul consultativ al directorilor, consiliul consultativ al inspectorilor de specialitate, precum şi cu inspectorii pe discipline. Pentru ca acest pachet de legi să fie analizat bine, pe 11 februarie, în judeţul Vâlcea va avea loc o amplă dezbatere, unde vor participa reprezentanţi ai instituţiilor implicate, directori şcolari, părinţi şi chiar elevi. La această dezbatere, inspectorul general a afirmat că este posibil ca să participe şi ministrul Cristian Adomniţei. Punctele apreciate cel mai mult din acest pachet au fost descentralizarea învăţământului, asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar. „Am apreciat, în special, modul în care este privită mişcarea personalului didactic, şi anume faptul că şcolile vor avea posibilitatea să îşi angajeze personalul prin concurs, în funcţie de propriile cerinţe şi necesităţi. Aşa, şcolile nu vor mai semăna atât de mult între ele. Alt aspect pozitiv este statutul directorilor de şcoli. Conform noii legi, aceştia vor fi angajaţi de Consiliile de Administraţie ale şcolilor, care vor dobândi un rol foarte important. De acum înainte, directorul nu va mai putea fi «tartorele», pentru că va răspunde în faţa Consiliului de Administraţie şi va trebui să se alinieze unor standarde“, a mai precizat inspectorul general. De asemenea, o noutate în pachetul legislativ ar fi sistemul de învăţământ preuniversitar, care va cuprinde: educaţia timpurie, învăţământul primar şi cel secundar. Educaţia timpurie constă în: educaţia antepreşcolară (zero – trei ani) şi învăţământul preşcolar (trei – şase ani); învăţământul primar constă în cinci clase structurate în clasa pregătitoare şi clasele I – IV; iar învăţământul secundar cuprinde: învăţământul secundar inferior – gimnaziu – cu cinci clase, respectiv V – IX, şi învăţământul secundar superior – liceu – cu trei – patru clase, respectiv X – XII/XIII. Învăţământul preşcolar, primar şi secundar inferior constituie învăţământul obligatoriu preuniversitar. Dezbaterile pe marginea pachetului legislativ vor continua în următoarea perioadă, iar pe 11 februarie va avea loc o şedinţă la care vor participa reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, inspectori, cadre didactice, profesori, dar şi părinţi şi elevi.