Cinci familii din Drobeta Turnu Severin au rămas de joi seară izolate, după ce strada pe care locuiesc s-a surpat. Şi terenul de sub case a luat-o la vale, iar oamenii riscă să fie evacuaţi.
În cartierul unde a avut loc alunecarea de teren, aceste fenomene sunt frecvente, dar acum este prima dată când sunt ameninţate şi locuinţele oamenilor. „O să murim aici ca şobolanii, înghiţiţi de pământ. De când a început alunecarea, mi-e frică să mai intru şi în casă, poate pică pe mine pereţii“, a mai spus Aurelia Biţă.
Tasarea pământului a rupt singurul drum care lega familiile ce locuiesc în acest cartier şi restul municipiului. Autorităţile au fost deja anunţate. „La dispeceratul nostru de urgenţe a sunat o femeie, care ne-a spus că au rămas izolaţi în case, în cartierul Dudaşul Schelei. O echipă a plecat în zonă pentru rezolvarea situaţiei“, a declarat Liviu Borugă, căpitan la ISU „Drobeta“.
Oamenii nu vor să-şi părăsească locuinţele
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia Comunitară au intervenit cu 30 de ofiţeri şi subofiţeri pentru a evacua familiile aflate în pericol. Oamenii însă nu au vrut să-şi părăsească locuinţele. „Am intervenit imediat şi am vrut să îi evacuăm pe cei 17 oameni de aici, dar locatarii nu au vrut să-şi părăsească locuinţele. În situaţia de faţă nu avem ce face decât să asigurăm zona cu forţe proprii, iar dacă terenul se pune din nou în mişcare, vom face evacuările chiar şi cu forţa“, a declarat Ion Vintilă, inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“.
Unul dintre locatari, un bărbat de 65 de ani, a leşinat, ajungând la spital, iar trei femei au făcut atac de panică, fiind nevoie de intervenţia medicilor de la Serviciul de Ambulanţă din Severin. „Unul dintre pacienţi a fost transportat la spital, iar trei femei au primit tratament la domiciliu. Oamenii erau foarte speriaţi, mai ales că maşina noastră a rămas la un kilometru, unde s-a rupt drumul“, a spus medicul de pe ambulanţă.
Lucrări întrerupte din lipsa banilor
În jurul orei 22.00, şi cei din Comitetul de Urgenţă al Primăriei Drobeta Turnu Severin s-au deplasat în cartierul afectat de alunecarea de teren. Autorităţile cunoşteau pericolul la care sunt expuşi cetăţenii, dar nu au avut cum să preîntâmpine dezastrul din lipsa banilor.
„Din 2006, noi am tot încercat să facem un taluz de protecţie şi să oprim alunecarea de teren. Am cheltuit patru miliarde de lei vechi, dar, din lipsa banilor, ne-am oprit înainte de a rezolva situaţia. Acum nu avem fonduri să continuăm lucrarea, iar alunecarea de teren s-a reactivat. Trebuie să căutăm soluţii, poate chiar să îi mutăm pe aceşti oameni, care sunt în pericol“, a declarat Constantin Gherghe, viceprimarul din Severin.
Poliţiştii de la Serviciul comunitar, dar şi forţele de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au rămas mobilizaţi peste noapte, pentru a supraveghea zona şi pentru a evacua locuitorii, dacă se impunea.