1.4 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViaţă de funcţionar

Viaţă de funcţionar

Angajaţii Prefecturii Dolj au spor de dispozitiv, spor de antenă, spor de dificultate, indemnizaţii de hrană, astfel că salariile celor cu experienţă depăşesc 2.000 de lei, iar dacă au şi funcţii bune, iau şi 6.300 de lei, mai mult decât prefectul, care primeşte 4.000 de lei.

Un funcţionar public debutant angajat la Prefectura Dolj se poate lăuda cu salariul său, care, cu toate sporurile, ajunge pe la 1200 de lei. Se mai poate lăuda că lucrează maximum opt ore pe zi, că sâmbăta şi duminica nu merge la serviciu (exceptând situaţia când sunt alegeri), că şefii nu-l trag decât foarte rar de mânecă şi că se declară mulţumit.

Cei cu funcţii mai mari au salarii mult mai bune, la concurenţă cu mediul privat. Subprefectul Ionel Ciobotea, de exemplu, îi bate pe toţi (chiar şi pe prefect) la veniturile salariale, care ajung la aproape 6300 de lei pe lună (75.000 lei pe an), potrivit declaraţiei de avere. Prefectul Silviu Dumitru spune că primeşte de la prefectură mult mai puţin decât subprefectul. „Nu am făcut calculul exact, dar iau în jur de 4000 de lei pe lună, cu sporuri cu tot“, după cum a declarat demnitarul. Cu un „grad“ mai jos de subprefect, directorul Direcţiei Legalităţii Actelor, Eugen Marinescu, are un venit lunar din salariu de circa 3000 de lei, dar anul trecut, acesta încasa şi 3500 pe lună: „Din vara trecută şi până la începutul anului 2008, am luat 3500 pe lună, pentru că am primit un spor de dificultate, deoarece a trebuit să lucrez pentru Legea 10 şi Legea 247 (ambele privind retrocedările bunurilor confiscate abuziv – n.r.) şi timp de şase luni am avut acest spor în plus“.

În prezent, Marinescu a scăzut la modesta „sumă“ de 3000 pe lună. „Normal că nu sunt mulţumit. Eu fac meseria aceasta din plăcere, dar ca şi compensaţie materială nu este suficient“, a spus Eugen Marinescu. Acesta a enumerat şi ierarhia salarizării în Prefectura Dolj. Un debutant încasează lunar 1200 de lei, un funcţionar principal primeşte 1700-1800, un funcţionar superior ajunge şi la 2200-2500 de lei.

Alt funcţionar cu salariu frumuşel recunoaşte că e mult mai bine decât în urmă cu câţiva ani: „Avem salarii frumuşele, de ce să nu recunoaştem. Nu lucrăm în weekend. E mai bine de când am fost cuplaţi cu fostul Minister de Interne“.

 

Sporuri peste sporuri

 

La salariile de încadrare, de altfel mici, funcţionarilor prefecturii li se adaugă tot felul de sporuri. Sporul de dispozitiv este de 25% din salariul de bază şi se acordă pentru că respectivii angajaţi la stat trebuie să vină ori de câte ori îi cheamă şefii la serviciu, indiferent de oră şi de zi. Sporul de antenă este de 10% din salarii şi se acordă angajaţilor prefecturii, pentru că în instituţie există servicii de telecomunicaţii speciale. Mai există indemnizaţia de hrană, care se acordă în sumă fixă şi ajunge la aproape 400 de lei. Aceasta a fost introdusă de când fostul Minister al Internelor s-a unit cu cel al Administraţiei, acum denumit Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Atunci, Prefectura Dolj a preluat Serviciul de paşapoarte cu tot cu personal. La data respectivă s-a pus problema dacă să se mărească salariile funcţionarilor prefecturii la nivelul celor de la Interne sau invers, să li se micşoreze acelora veniturile. S-a adoptat prima măsură, astfel că funcţionarii publici au un avantaj material considerabil. La sporurile enumerate, care sunt permanente, se adaugă altele, periodice, cum ar fi cel „de dificultate“, pus la salarii numai în cazuri de urgenţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII